Archief voor december 17th, 2007

De dierenartspraktijk

maandag, december 17th, 2007

In dit fraaie pand aan de Brink in Dwingeloo is een dierenartspraktijk gevestigd.

Brimstone & Co zijn daar verschillende keren met honden naar toe geweest. En hebben er zelfs van twee, Laura en Ynez,  voorgoed afscheid moeten nemen. Nu komen ze er niet meer, niet omdat de dierenarts niet kundig zou zijn of geen van de honden ooit meer iets mankeert, maar omdat er helaas (nog) geen röntgenapparatuur aanwezig is en dat is erg onhandig.

 

 

Het huis is omstreeks 1680 gebouwd door schulte Jan Coerts Prins. In het huis zijn nog elementen uit die tijd aanwezig. In de wachtkamer kun je bijvoorbeeld een mooi laag deurtje bewonderen, dat weliswaar wat scheef staat, maar door stevige balken omlijst wordt.

De schulte was de burgermeester, notaris en officier van justitie in één, een belangrijk man. Tot 1812, toen het ambt werd afgeschaft, is er steeds een lid van de familie Prins als schulte werkzaam geweest. En pas in 1879 is het schultehuis uit handen van de erfgenamen van de familie verkocht.

 

 

In 1917 heeft een joodse manifacturenwinkel zich er gevestigd. Uit die tijd dateren de etalageruiten aan de rechterkant van de gevel.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het een groentewinkel en sinds een aantal jaren heeft de dierenarts haar intrek er genomen.

Maar toch is er iets van de tijd dat het pand het schultehuis was in ere gebleven. De bewoner van het huis moet elk jaar op 17 januari zestien pakjes (acht pond) roomboter aan het Dwingeler Sint-Anthoniusgilde betalen.

 

 

Tot slot de mooie zeventiende eeuwse gevel en het buurhuis weerspiegeld in de oude brandvijver ‘de Riete’.