Archief voor januari 10th, 2008

Watervast

donderdag, januari 10th, 2008

 

Met het zaaien van eenjarige planten heeft Brimstone al een behoorlijke ervaring opgedaan in de loop der jaren. Het opkweken van vaste planten uit zaad is een nieuwe ‘tak van sport’. Afgelopen zomer is dat al aardige gelukt. Zaaien in het najaar is voor het eerst. In tuinboeken en  op  talloze websites over dit onderwerp zijn vele adviezen te vinden, maar die spreken elkaar nog al eens tegen. Geen nood we vinden ons eigen wiel uit en gaat het fout, nou ja dan gaat het fout.

Op een beschutte plaats tegen het huis staan op de zaaitafels kratten vol potjes. Op de ene tafel afgedekt met kleine ramen en op de andere met een scherm van plastic over gaas gespannen.

 

 

Om de paar dagen wordt alles bekeken en zonodig van water voorzien. Het resultaat valt tot nu toe niet tegen. Ondanks de vorst, die er is geweest, staan de reeds ontkiemde plantjes nog steeds fier overeind. Hier en daar steken andere plantjes hun koppies uit de aarde. In sommige potjes is nog niets te zien, maar dat kan in het voorjaar weleens gaan beginnen, er zitten zo wie zo vorstkiemers bij.

 

 

De potjes labellen is natuurlijk belangrijk. In eerste instantie zijn daarvoor de gele labeltjes gebruikt, die in elk tuincentrum te koop zijn inclusief een klein zwart potloodje. Die dingen zijn relatief duur. Dus Brimstone zocht naar een goedkopere oplossing. En die dacht ze gevonden te hebben door uit yoghurtbekers en ijsbakjes zelf labels te knippen en te beschrijven met een watervaste pen. Helaas………pindakaas, de watervaste inkt is niet zo watervast als gehoopt. Alle eigen gemaakte labels zijn nog slechts met moeite leesbaar en sommige zelfs helemaal niet meer.

 

 

Die nog een beetje leesbaar zijn moeten snel vervangen worden door een gele en het kennelijk wel watervaste potlood. En de  plantjes uit de potjes met weer helemaal witte labels gaan dit jaar naar de ‘bonte border’. Dat zijn de verrassingen.

Er ligt nog heel veel zaad in de kast. Nu dit er positief uitziet, gaat binnenkort de ‘zaaierij’ weer van start. Er is nu nog tijd, in maart staan de eenjarigen weer te trappelen.