Archief voor januari 14th, 2008

Twee vaarten

maandag, januari 14th, 2008

 

De Drentsche Hoofdvaart vormt de waterverbinding tussen Meppel en Assen. Tusen 1769 en 1780 is de waterweg gegraven met het doel de turf vanuit de venerijen af te voeren naar Meppel en tevens te zorgen voor een goede waterhuishouding. Voor de turfvaart en de beroepsvaart doet het kanaal tegenwoordig geen dienst meer. In de zomer wordt er door de recreatievaart nog steeds druk gebruik van gemaakt.

 

 

Een beeld van de Drentsche Hoofdvaart bij de Uffelter Sluis zo’n eeuw geleden in 1907.

Bij het graven van de vaart tussen Meppel en Dieverbrug kon gebruik gemaakt worden van de al aanwezige Smildervaart. Deze was vanaf 1750 aangelegd ter vervanging van het riviertje de Olde A. Dat riviertje, nu de Oude Vaart genoemd, stroomt nog steeds min of meer parallel aan de Drentsche Hoofdvaart.

 

 

Ter hoogte van Uffelte vormt het de natuurlijke begrenzing van het landgoed Rheebruggen . Het riviertje speelt een belangrijke rol bij de waterhuishouding van dit gebied.

 

 

Meer foto’s op groot formaat staan in het album 
Uffelte en omgeving

 

Staartbericht

maandag, januari 14th, 2008

 

Het ongelukje met de staart van Iris krijgt gelukkig geen staartje. Gister is Iris weer teruggegaan naar de groep. Daar staat ze in het midden te kijken naar Brimstone & Co die door de tuin liepen. Links staat haar zoon Sleipnir en rechts zit Liesje te poseren.

 

 

Over belangstelling voor de tuinverrichtingen viel er niet te klagen. Van links naar rechts: Roosje, Gwen, Maud, Caitlin en Charlie.

 

 

Aan de andere kant van de tuin gingen de buurpaarden even lekker uit hun dak.

 

 

En dit was er in de tuin te zien. Op verschillende plekken komen de bollen boven de grond!