Archief voor januari 16th, 2008

De druppelborder

woensdag, januari 16th, 2008

Vanmorgen scheen de zon uitbundig. Een blik op de buienradar liet zien dat het zo niet de hele dag zou blijven. Maar Brimstone zag dat ze tussen de middag nog wel een uurtje de tuin in kon. Dat was hard nodig. De borders, die aan het eind van de zomer waren uitgestoken, dreigen weer grasland te worden. Net tijd genoeg om de druppelborder onder handen te nemen.

 

 

In de tuin werken is altijd leuk. In Brimstone’s tuin is er nog een bonus. Kijken naar wat de honden aan het rommelen zijn.

 

 

Met het polletje voor polletje uittrekken van het gras vallen er steeds meer boven de grond piepende bolletjes te zien. Maar de echte verrassing waren deze ienie mienie plantjes. Begin oktober zijn hier uit zaad opgeweekte plantje van de Monarde Fistulosa geplant. Ze zijn kennelijk aangeslagen dat er nu al uitlopers zijn.

 

 

Als alles goed blijft gaan zien ze er in juli/augustus zo uit. Ze zijn dan waarschijnlijk zo’n 120 cm hoog.
In verschillende beschrijvingen is te lezen dat als ze het naar hun zin hebben ze zich snel zullen vermeerderen via uitlopers. Voor echt woekeren hoeft geen vrees te bestaan, omdat ze een oppervlakkig wortelgestel hebben, dus makkelijk uitgetrokken kunnen worden.  En die plantjes kunnen weer naar een ander stukje tuin of geruild worden of nog simpeler weggegeven aan tuiniers die ze ook willen hebben.

 

 

Inmiddels was het frontje dat al zichtbaar was op de radar gearriveerd. Alhoewel het er dreigend uitzag is er geen druppel gevallen. Dat had wel gemogen want de druppelborder was grasvrij.

 

 

Ik wou dat ik twee hondjes was……

woensdag, januari 16th, 2008