Archief voor januari 20th, 2008

Drentsch water

zondag, januari 20th, 2008

 

Drenthe staat niet bekend als een waterrijke provincie. Toch is er nog heel wat te vinden. Brimstone is in ieder geval gefascineerd door de vaarten en watertjes in haar omgeving.

 

Nog even terug naar de Oude Vaart. Vanaf het bruggetje bij de Hooge Stukken stuw is dit het uitzicht in zuidelijk richting.

 

 

Bij de pijl komt een andere waterloop uit in de Oude Vaart. Op het kaartje is dat punt 1.

 

Hetzelfde punt maar nu gezien vanaf het riviertje, vaartje of sloot. Wat het precies is en of het ook een naam heeft daar is Brimstone nog niet achter.

 

 

 

 

 

Vlak voordat het waterloopje aansluit op de Oude Vaart is er een stuw (2). Kleiner van omvang dan de Hooge Stukken stuw en wat eenvoudiger van constructie. Hiermee kan er voor gezorgd worden dat er water wordt afgevoerd of juist behouden blijft voor het gebied. Deze waterhuishouding zal van belang zijn voor het Landgoed Rheebruggen en de lager gelegen graslanden rondom het landgoed. Het watertje stroomt net ten noorden van het landgoed.

 

 

 

 

 

 

Terug naar de Reestweg. Nou ja weg, het is een zandpad, dat na regen niet echt soepeltjes begaanbaar is. Maar vanaf het punt dat het water via een duiker onder het pad doorgaat is een klein windmolentje (3) te zien.

 

 

Wanneer de weersomstandigheden, dus ook de bodemgesteldheid, wat beter zijn, is Brimstone vast van plan om dat van dichtbij te gaan bekijken. Maar nu is ze omgereden naar een ander punt van de waterloop. Daar waar het water parallel gaat lopen aan de Koematenweg. Vanaf die weg is er een mooi uitzicht op Rheebruggen en natuurlijk het water (4).

 

 

En daar hoef je je slechts op je hakken om te keren om eindeloze weilanden te zien met hier en daar een boerderij (5).

 

 

Deze en andere foto’s van dit gebied staan op groot formaat in het album Uffelte en omgeving