Archief voor januari 23rd, 2008

Ben ik dat?

woensdag, januari 23rd, 2008

Gwen laat het boek zien waar Brimstone sinds gistermiddag ingedoken is. ‘Ben ik dat?’ van wetenschapsjournalist Mark Mieras. Het beschrijft wat er via wetenschappelijk onderzoek inmiddels bekend is over de werking van de hersenen. Mieras verstaat de kunst om dit toch wel gecompliceerde gebied duidelijk te beschrijven. En hij richt het verhaal specifiek op de lezer, waardoor die zich steeds verbaast over de rol van alle kwabben, kernen en neuronen, zonder dat het ‘ik’ daar enige invloed op uitoefent, zelfs amper weet van heeft.

 

Voor elk gezicht dat we kennen/herkennen liggen er specifieke ‘op maat’ gemaakte neuronen in onze hersenen. Die blijven jaren bestaan zodat het ook mogelijk is iemand te herkennen, die we al jaren niet hebben gezien. Deze in het sociale leven onmisbare functie gaat niet alleen op voor mensen. Voor andere sociale dieren geldt iets vergelijkbaars. Bij schapen is vastgesteld, dat zij speciale neuronen hebben die gevoelig zijn voor schapengezichten. Een schaap kan minstens 50 soortgenoten herkennen en onderscheiden. Zelfs twee jaar nadat schapen elkaar gezien hebben is de herkenning nog aanwezig.

 

Voor honden beschrijft Mieras soortgelijk onderzoek niet, maar aangezien honden een zeer sociale diersoort is zal het mechanisme niet verschillen. Het verklaart wel veel onderling hondengedrag, ze zien elkaar als te onderscheiden individuen.

 

Brimstone hoopt dat haar honden wat neuronen gespendeerd hebben aan haar gezicht. Zal vast wel, voor een groot deel van de meute was dat het eerste mensengezicht dat zij in hun leven zagen.

 

Voor wie meer over het boek wil weten, klik op deze link . Er is daar ook een video te zien van een interview met de schrijver.