Archief voor februari 28th, 2008

Na een korte winterstop, training hervat

donderdag, februari 28th, 2008

Tuinieren is een prima lichaamsbeweging, die vergeleken kan worden met sporten. Brimstone voelt na twee middagen border schoonmaken in ieder geval weer allerlei spieren, die tijdens de winterstop waren ingedut. Behalve dat rug-, been- en armspieren getraind worden, schijnt het calorieverbruik zo’n 100 per kwartier te zijn. Wellicht dat je in de sportschool in die tijd meer verbruikt, maar wat levert het verder nog op? Je fiets, roeit en rent in zo’n zweterig  zaaltje nergens naar toe en de gewichten worden om niet verplaatst. Dan tuinieren, heerlijk in de buitenlucht en je bereikt er wat mee, om het wat hoogdravend te verwoorden je bent scheppend bezig. Dit was de Brimstone tuin op 1 april 2007.

 

 

Eerlijk is eerlijk je komt in de letterlijk zin niet zo veel verder dan op een loopband, de actieradius blijft het eigen tuintje, maar het uitzicht is toch een stuk aangenamer, in ieder geval weinig zwetende medemensen te bekennen. Kun je op een sportschoolapparaat je denkvermogen een tijdje op nul zetten, bij tuinieren moet dat steeds in werking blijven. De fantasie moet worden gebruikt als je zo’n stukje grasland wilt veranderen in een tuin. En je moet nadenken over welke planten je wilt, hoe je ze gaat combineren. Je moet lezen en leren over grondsoorten, planten, bemesting. En dan na een hele zomer heerlijk ploeteren komt het langzame afscheid van je zomercreatie, de eerste nachtvorst eind oktober 2007.

 

 

Het aftrainen gaat beginnen, nog hier en daar wat onkruid wegtrekken, de voorjaarsbollen planten, maar daarmee heb je het wel gehad. Niet dat het tuinieren helemaal stil ligt. Er worden nieuwe plannen gesmeed, zaad besteld, alvast wat in potjes gezaaid. Maar de tuin komt in rust, stengels en blad blijven er over in een januarituin.

 

 

En dan ineens zijn er krokussen, narcissen piepen uit de grond. Tijd om de spieren los te gaan maken! En dat gebeurt door onkruid wieden, stengels knippen en mos verwijderen. In soms hele vreemde houdingen, want er mag niet op de prille plantjes worden getrapt. Oh, wat een heerlijke bezigheid, kan geen sport tegenop. Dit wordt het trainingszaaltje van Brimstone voor de komende acht maanden. Alhoewel ze totaal niet om calorieën maalt, zal ze er toch heel veel verbruiken.