Archief voor februari 29th, 2008

Flower Fairies

vrijdag, februari 29th, 2008

 

Borders overladen met bloemen. Kleuren die fijntjes op elkaar zijn afgestemd zoals rose, lila en paars, een andere border die vlamt met rood, geel en oranje of knalt met hard blauw en kanariegeel. Zo moet de Brimstone tuin er uit gaan zien. Er wordt daarvoor al een flink aantal vaste planten uit zaad opgekweekt. Maar die planten zullen zeker dit jaar de borders nog niet voldoende vullen, ze moeten de tijd hebben om uit te groeien.

 

Om deze zomer toch een goed gevulde tuin te krijgen, heeft Brimstone zaad van zo’n veertig soorten eenjarigen gekocht. Dat wordt allemaal in potjes binnen of buiten op de kweektafels voorgezaaid, maar daarvoor is het nu nog iets te vroeg. Op z’n minst nog een week of twee, drie wachten, voordat met dat leuke werk kan worden begonnen.

 

 

Het nodige voorwerk is al wel gedaan. Op internet zijn plaatjes en beschrijvingen over de opkweek en verzorging van de plantjes bij elkaar gezocht en die informatie is opgeslagen in een map. Handig bij het zaaien en straks in mei bij het uitplanten.

 

Het zijn allemaal maar kleine pakjes met een bescheiden hoeveelheid zaad. Veel van één soort is niet nodig, er komen dan te veel dezelfde plantjes in de tuin. Sommige tuiniers houden daarvan, omdat het een zekere rust geeft, maar Brimstone houdt juist van diversiteit.

 

 

Er is nog iemand die de map en de zakjes zaad reuze interessant vindt, Georgia.

 

Bij tuincentra en zaadbedrijven zijn zakjes met een flinke inhoud verkrijgbaar. De kleine hoeveelheden en het  vaak  wat meer bijzondere en minder gangbare zaad is te bestellen bij andere tuinhobbyisten. Zij verzamelen het zaad uit eigen tuin. Via hun website kun je dit voor een klein prijsje, vaak niet meer dan 50 cent per zakje, kopen of ruilen tegen ander zelf verzameld zaad.

 

 

Er wordt vaak erg veel werk van gemaakt met een fotootje of beschrijving op de zakjes. Georgia vindt het prachtig! Maar ook op de websites is veel informatie te vinden over allerlei zaaimethoden en de planten zelf. Een paar leuke sites:

 

 

In de Flower Fairies map zijn behalve de plantbeschrijvingen ook plattegrondjes en plantenlijsten van vorig jaar gestoken. Het heeft z’n dienst alweer bewezen. Even nakijken wat die kleintjes die nu de grond uitpiepen gaan worden.

 

De eenjarigenlijst voor de Brimstone tuin 2008 staat op de volgende pagina, klik daarvoor ‘read the rest of this entry’ hieronder.

 

(more…)