Archief voor maart 23rd, 2008

Dans, djembé en kora

zondag, maart 23rd, 2008

 

De bevolking van Gambia wordt gevormd door 15 verschillende stammen, die in goede harmonie met elkaar leven. De belangrijkste stammen zijn Mandinka, Wolof, Jola en Fula. Elk van die stammen kent zijn eigen traditie in muziek en dans.

 

Een muziek- en dansgroep van de Fulastam.

 

 

Eén voor één komen de muzikanten naar voren en doen een dans. De wijde witte pofbroeken wapperen prachtig mee. De eerste danser is de derde man van links. Zijn instument heef hij even neergelegd, maar tijdens het dansen blaast hij wel op het fluitje dat aan een koord om zijn nek hangt.

 

 

Wanneer hij weer terug in de rij komt, laat de echte fluitist zijn kunsten zien. Hij blijft tijdens het dansen gewoon doorspelen.

 

 

Na zijn indrukwekkende optreden, komen de twee djembéspelers naar voren. Zij dansen niet, maar brengen een prachtig drumspel ten gehore.

 

 

De djembé is een West-Afrikaanse drum, die je in Gambiaanse muziek ook bij andere stammen ziet. Als je wilt horen hoe fantastisch het klinkt, klik dan op een djembé in de foto hierboven. Er wordt gedrumd door Jalamang Camara en Mamady Danfa, twee Gambiaanse Mandinkadrummers. Het filmpje is niet van Brimstone, maar gevonden op Youtube.

 

Na de djembé’s is de beurt aan de speler van de kalebas. Ook hij blaast daarbij op een klein fluitje, iets dat je veel ziet bij het muziek maken in The Gambia.

 

 

Halverwege zijn dans en spel wordt de kalebas op de grond gelegd en gaat hij erop staan. Uit een klein zakje komt een slang tevoorschijn

 

 

 

Meer muziek en dans uit The Gambia klik dan:  (more…)

Woonboulevard

zondag, maart 23rd, 2008

Drommen Nederlanders gebruiken de paasdagen om eens een kijkje te gaan nemen bij een woonboulevard. Zouden die mensen echt allemaal nieuwe meubels nodig hebben?

 

Brimstone & Co voelen geen enkele aandrang om dat van dichtbij te gaan bekijken, maar wilden zich op dit vlak niet helemaal onbetuigd laten. Met medewerking van Gwen is er vorige week een stofferingswinkel voor de vogels geopend.

 

 

En er is zowaar klandizie. Vanmorgen was duidelijk te zien dat er flink in de voorraad is gegraaid.