Archief voor maart 27th, 2008

Krokodillen en apen op het pad

donderdag, maart 27th, 2008

Kachikally of om exacter te zijn de heilige krokodillenpoel van Kachikally ligt in de stad Bakau, zo’n 11 kilometer ten westen van Banjul, de hoofdstad van The Gambia. Om er te komen rijd je over een smalle weg door de stad met links en rechts compounds. In deze buurt verwacht je eigenlijk niet een krokodillenpoel omringd met bos te vinden. Misschien heeft één van de vele legenden over de poel, dat de plaats Bakau gevestigd is rond Kachikally, wel een grond van waarheid.

 

 

Het gehele Kachikally complex (woud, klein museum en de poel) ligt in een 4000 m² tropisch woud, dat naar verluidt zo’n 400 jaar ongeschonden is gebleven. Het woud en de poel zijn alle vele generaties lang in het bezit van de familie Bojang, één van de families die Bakau gesticht heeft en nog steeds een grote landbezitter is. Via goed onderhouden paden, tussen een rijkdom van planten en bomen, kun je naar de krokodillenpoel wandelen.

 

 

De "Kachikally crocodile pool" is in The Gambia één van de drie krokodillenpoelen, de twee anderen zijn te vinden in Folonko in Kombo South en Berending op de north bank. In deze poel leven naar schatting zo’n 80 Nijlkrokodillen.

 

 

De poel, die gevoed wordt door een beek, is omgeven door een muur. In het droge seizoen, dus ook toen Brimstone en vriendin J. er waren, staat het water erg laag. Het lijkt of er een zeer dikke laag kroos op ligt, maar hiertussen bevinden zich waterhyacinten, die tot bloei komen in de regentijd.
Sommige krokodillen zien er ook wat groenig uit, door deze laag op het water, maar ondanks dat zijn ze er erg imposant.

 

 

Alhoewel de Kachikally poel tegenwoordig een toeristische trekpleister is, heeft het voor veel Gambianen een diepere betekenis. De krokodil wordt beschouwd als een heilig dier. Zelfs in het Gambiaanse papiergeld vind je de Bambo, zoals de krokodil in het Mandinka heet, terug als watermerk.
Het dier wordt vooral gezien als vruchtbaarheidssymool. De mythe rond de Kachikally poel gaat dan ook over vruchtbaarheid. De eerste leden van de Bojang familie hebben volgens de overleveringen de belofte van de bosgeesten gekregen, dat als zij de zorg voor de krokodillen op zich nemen, het water uit de poel de vruchtbaarheid bevordert.

 

 

Vele vrouwen die problemen ondervonden met zwanger worden hebben hoop geput uit deze legende en hebben zich gebaad met water uit de poel. Of dat inderdaad heeft geholpen is natuurlijk de vraag.

 

 

Maar dat de voortplantingspogingen van de krokodillen wel vruchten afwerpen, blijkt uit deze babykrokodil, die lekker ondeugend in de rondte kijkt. De populatie in de poel wordt, behalve door eigen aanwas, zo af en toe aangevuld met krokodillen die elders worden gevangen. Gelukkig maar, anders zou de inteelt in zo’n gesloten gemeenschap gigantische vormen gaan aannemen.

 

 

De poel ligt in een kom en aan de hoogste kant ligt een aantal krokodillen in de zon of scharrelt wat rond. Tussen deze dieren kun je gewoon rondlopen en ze zelfs aanraken. Brimstone doet dit hier heel voorzichtig met de toppen van haar vingers. Men zegt dat dit zonder gevaar kan, omdat de krokodillen hier gevoerd worden en niet hoeven te jagen op prooi. Brimstone zet daar vraagtekens bij en vermoedt dat deze "knuffelkrokken" een beetje gedrogeerd zijn.

Apen op het pad tegenkomen? Klik dan:  (more…)