Archief voor mei 3rd, 2008

Bos, weilanden en een landhuis

zaterdag, mei 3rd, 2008

Voor wie tijdens een wandeling van afwisseling houdt, moet de door  ‘Het Drentse Landschap‘  uitgezette vier kilometer lange route over het Landgoed Vledderhof zeker eens gaan lopen. Brimstone & Co hebben dat, in gezelschap van de Beagles Maud en Energy, als alternatieve ‘Hemelvaart-’ en ‘Dag van de Arbeid-’ festiviteit op 1 mei gedaan. Dat was voor het eerst, maar beslist niet voor het laatst. Dit bezoek in het voorjaar maakt lekker voor bezoeken tijdens de zomer, herfst en zelfs winter. Beetje vroeg om aan te denken, maar wie de ultieme kerstkaartfoto’s wil maken moet hier beslist met de camera naar toe als er een laagje sneeuw ligt. In de oudere bossen staan prachtige hulststruiken, vaak omringd door kleine dennenboompjes, geen trendy stylist zet het beter neer dan het hier al gewoon staat.

 

Waar is al dat moois? In de provincie Drenthe, vlakbij de grens met Friesland. Aan de zuidrand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold en ten noorden van het plaatsje Vledder. Een kaartje voor een betere plaatsbepaling.

 

 

Het Landgoed is niet echt oud, pas rond 1920 heeft het zijn huidige vorm gekregen. De eerdere naam van het goed was Schoonhoven, toen het in 1932 in bezit kwam van jonkheer Van Vredenburch veranderde de naam in Vledderhof.

 

Het landhuis zelf werd zo omstreeks 1840 gebouwd tegen de kop van de al bestaande boerderij. Het landgoed werd door de eigenaren gebruikt als vakantieverblijf.

 

 

Van hun buitenlandse reizen namen ze allerlei zaden  en stekken mee, die ze op het landoed in de grond stopten. En veel daarvan gedijde op deze hogere grond tussen de beekdalen van de Linde en de Vledder Aa.

 

Het Landhuis Vledderhof is nog steeds in particulier bezit. De eigenaren runnen er een exclusief ‘Bed and Breakfast’, waar je een romantisch verblijf kan combineren met een rit in een prachtige oldtimer. Brimstone droomt al een beetje weg………………een nostalgische (tweede) huwelijksreis?
De gronden van het landgoed zijn in bezit en worden onderhouden door ‘Het Drents Landschap’.

 

 

Verspreid over het landgoed liggen allerlei vennetjes en venen. Voor plantenliefhebbers is het een waar eldorado. Behalve dat de natte gronden veel planten een kans geven is het ook een leefgebied voor kamsalamander, kleine watersalamander, groene kikker, ringslang, adder, hazelworm en levendbarende hagedis. Vogels, zoals de dodaar, fuut en wintertaling vinden het ook een prima plek om te verblijven.

 

 

De bosgedeelten zijn heel afwisselend. Er zijn stukken met hoge naaldbomen. Brimstone vindt dat altijd een beetje droefgeestige bossen.

 

 

Maar ook loofbomenbos, dat er zo in het voorjaar heel vrolijk uitziet.

 

 

En dat alles wordt steeds weer afgewisseld met kijkjes over de weilandjes. Een cultuurlandschap op z’n allerbest.

 

 

Meer foto’s en op groot formaat staan in het album Uffelte en omgeving