Archief voor mei 5th, 2008

Een muurtje wordt een muurtje

maandag, mei 5th, 2008

 

Half maart 2005, er lag toen nog sneeuw, kwamen Brimstone & Co vanuit West-Brabant kijken naar het huis aan De Woerthe in Uffelte. De woning was bekend, omdat het lang bewoond was geweest door een familielid, maar nu ze het gingen kopen werd er toch met hele andere ogen naar gekeken. De eerste zorg was om zo snel mogelijk voorzieningen te treffen voor het onderdak van de toen nog 16 Beagles.

 

Dwars op het woonhuis staat een grote schuur. In het achterste deel bevonden zich, achter de gesloten deuren, twee kleine paardenstalletjes. Zo’n 30 jaar geleden was het  huis een bakkerij. Oude Uffeltenaren hebben het nog steeds over de ‘oude bakkerij’ als ze Huize Brimstone & Co bedoelen. De stalletjes herbergden de paardjes, die voor de kar gingen als de broer van bakker Duiker de boerderijen langs ging om het brood uit te venten.

 

 

In één van de stalletjes stond een vaste voerbak. Heel erg leuk, maar dit was nou juist de stal die zo mooi bij de hondenkamer getrokken kon worden. Het als water- of voerbak voor de Beagles gebruiken was helaas geen optie, hij was daarvoor echt te hoog. Gard als grootste Beagle heeft het nog uitgeprobeerd.

 

 

Een huis in originele staat houden, oude elementen bewaren, soms kan het gewoon niet en moet er worden aangepast. Dus terwijl Brimstone in Brabant samen met de honden ongeduldig wachtte op het moment van de grote Beagleverhuizing, waren Gard met zijn baas aan het slopen. En daarna natuurlijk  weer aan het opbouwen.

 

 

Helaas kon de voerbak niet als geheel gespaard blijven. De steentjes echter zijn allemaal wel bewaard. Toen, begin mei 2005, zonder directe bestemming, dat kwam wel een keer. Afvoeren als puin was gewoon zonde, zeker met genoeg ruimte om ze zonder dat ze in de weg lagen op te slaan. Vorig jaar zomer bij de aanleg van de Brimstone tuin was het zover, een deel van de stenen kon worden hergebruikt. In het ‘tuinontwerp’ paste een ‘ruïnemuurtje’ om de lange en relatief smalle tuinruimte op te breken.

 

En kijk daar staat het restant van een denkbeeldige ruïne mooi te zijn in de kakelverse tuin. Na 3 jaar hebben de steentjes weer een functie.

 

 

Het muurtje is niet gemetseld, maar slechts eenvoudig gestapeld. Het is de bedoeling dat  de natuur, met af en toe een beetje hulp, haar werk doet en de open ruimte opvult met mos en muurplantjes.

 

 

 

 

 

 

De stapel stenen uit de stal is iets geslonken, maar er is nog genoeg. Waarvoor? Nog geen idee, maar dat komt vanzelf wel. Brimstone & Co zijn nog lang niet klaar in en rond het huis.