Archief voor juni 23rd, 2008

Een blom hier en een blom daar

maandag, juni 23rd, 2008

De donkere lucht kwam zondagmiddag snel dichterbij. Er zat onweer in, dus vlug nog wat foto’s van wat de afgelopen week is gaan bloeien en groeien in Brimstone Tuin. De donkere lucht brak open met een ernome hoeveelheid water in korte tijd. Het had best wat langer mogen duren, want een uurtje later toen de zon weer scheen bleek slechts een dun bovenlaagje van de aarde vochtig te zijn. De tuin kan best wat meer water gebruiken.

 

Maar toch zijn de Coreopsis grandiflora ‘Sonnenkind’ gaan bloeien. Ze staan in het gedeelte dat blauw/geel gepland is. De grote struik op de achtergrond is een Boerenjasmijn. Deze is vorig jaar herfst tot slechts een stronkje teruggesnoeid, maar weer schitterend hersteld. Weliswaar nog zonder bloei, maar wie weet volgend jaar.

 

 

De bloem van het ‘Sonnenkind’ is prachtig. Insecten hebben er al aan gesnoepd, maar dat maakt haar alleen maar mooier.

Aan de andere kant van de Boerenjasmijnstruik mag nog wat blauw voorkomen, maar de hoofdrol is hier geschreven voor de combinatie geel/rose. Ook hier is het een gele die begint. De gigantische Oenothera erythrosepala, een Teunisbloem.

 

 

De bloei is nog voorzichtig, maar het begin is er.

 

 

Eenzelfde beginnetje bij de Mariadistel (Silybum marianum ‘adriana’), de stekelige eenjarige plant die al te zien was in het log ‘Een moppie tuinfluiten’ .

 

 

In datzelfde ‘muzikale’ log stond de eerste Gaillarda ‘Bremen’  te pronken. Een week later is ze al met een heel groepje.

 

 

Niet ver daar vandaan in het rood/geel/oranje stuk de eerste bloem van het eenjarige plantje Tolpis barbata.

 

 

Nog meer geel, maar nu in de bonte border. Lysimachia punctata zet haar bloei in.

 

 

Tot slot de eersteling op een heel schraal stukje grond dat in de loop van de tijd blauw/rose/lila moet gaan kleuren: Centaurea cyanus, een korenbloem.