Archief voor juli 9th, 2008

Het jaar van de aardappel

woensdag, juli 9th, 2008

 

De aardappelvelden op de Uffelter es staan in bloei. Het is een vrolijk gezicht, die witte vlakken tussen de weilanden, koren- en lelievelden. Het lijkt wel of er dit jaar meer aardappelen zijn gepoot dan voorgaande jaren. Het zal wel toeval zijn, maar 2008 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot International Year of the Potato 

 

 

Hiermee willen zij de rol van de aardappel in het licht van thema’s als honger, armoede en leefmilieu onder de aandacht brengen. Met een totale productie van 315 miljoen ton is de aardappel momenteel het vierde belangrijkste gewas ter wereld, na rijst, graan en maïs. Meer dan de helft hiervan werd geoogst in ontwikkelingslanden, waar de aardappelteelt een flinke opmars kent.

 

 

Behalve het doen toenemen van het bewustzijn van het belang van de aardappel als voedselbron voor ontwikkelingslanden wil men eveneens onderzoek en ontwikkeling van de aardappelteelt  promoten als een middel dat bijdraagt tot het bereiken van de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen.

 

 

De aardappel is  een ideaal gewas voor de meeste ontwikkelingsregio’s in de wereld: het verbruikt minder land, groeit sneller en is meer klimaatbestendig dat de meeste andere gewassen. Bovendien is 85 % van de plant eetbaar, tegenover 50 % bij granen.

 

Voor veel mensen in ontwikkelingslanden zal het een hele omschakeling zijn van bijvoorbeeld rijst als belangrijkste voedselbron naar aardappels. Voor ons is het zo heel gewoon. Toch werd in Nederland pas in 1727 de aardappel, voor het eerst in Friesland, als voedsel erkend.

 

 

En dan staat er tussen het wit bloeiende ras ineens zo’n lila schoonheid, zou dat een Eigenheimer zijn?