Archief voor augustus 3rd, 2008

Zoek de verschillen

zondag, augustus 3rd, 2008

 

Brimstone heeft vorig jaar december al eens geschreven over de Clemenskerk in Havelte.  Pas later vond ze oude ansichten van deze kerk op internet. Daarom is ze rond de kerk nogmaals gaan kieken om te kunnen zien wat er in de loop van de jaren is veranderd. Bij bovenstaande kaart stond het jaartal 1932 vermeld.

 

 

Deze kaart is rond 1960 gemaakt. In die 30 jaar is er weinig veranderd. De kerk ligt er nog heel landelijk bij zo buiten het dorp. Misschien dat de weg er wat meer gebruikt uitziet, maar dat zal eerder door de auto’s zijn gekomen, dan door toegenomen kerkbezoek.

 

 

En zo ziet het er van ongeveer dezelfde positie nu uit. Links van de kerk is een aanbouw gekomen. De weg is bestraat, er staan lantaarnpalen en een enkel verkeersbord. Rechts achter de heg is nu de begraafplaats van Havelte. Er zijn verschillen, maar iemand die 70 jaar niet meer op deze plek is geweest zal het nog grif herkennen.

 

 

Ook van de achterzijde van de kerk bestaat een kaart, deze is uit 1967. De toren is natuurlijk te zien, het schip van de kerk en een oud boerderijtje.

 

 

Het was door bomen niet mogelijk om precies dezelfde positie te kiezen. Maar het benadert het beeld van de oude kaart genoeg om te zien dat ook hier bijna alles bij het oude is gebleven. Zoek de verschillen? Maar welke dan? Er zijn er weinig of het zou de heg moeten zijn, die er in 1967 niet stond.

 

Meer foto’s gemaakt rond de Clemenskerk staan in
Brimstone XXL