Archief voor augustus 25th, 2008

Stamboomhonden ontmaskerd

maandag, augustus 25th, 2008

Op 19 augustus zond de BBC een, zeker voor hondenliefhebbers, schokkende documentaire uit: Pedigree Dogs Exposed.  De gezondheids- en welzijnsproblemen van een groot deel van de verschillende hondenrassen, de zogenaamde stamboomhonden, worden er ongenadig aan de kaak gesteld. 

Problemen die veroorzaakt worden door jarenlange intensieve inteelt en de eisen die de competatieve hondenshows stellen aan het uiterlijk van de honden. Alhoewel de problemen en de weg naar verbetering al jarenlang bekend zijn, blijven de Kennelclub (de overkoepelende kynologische organisatie in de UK), de rasverenigingen, de meeste  keurmeesters en vele fokkers hun kop in het zand steken. Er is volgens hen weinig aan de hand. Het lijden van de honden, het verdriet van de eigenaren, het op termijn uitsterven van rassen, ze willen het niet zien.

De documentaire is toegespitst op de Engelse situatie. In Nederland is het echter niet veel anders. Ook hier zijn de gezondheids- en welzijnsproblemen door erfelijke rasgebonden aandoeningen en ziekten gigantisch. De Nederlandse Raad van Beheer (eenzelfde orgaan als de Kennelclub in Engeland) weigert al jaren de problemen onder ogen te zien en regels te stellen voor inteelt en het overgebruiken van slechts enkele reuen. Zelfs milde kritiek wordt vijandig beantwoord. De rasverenigingen, fokkers en keurmeesters (enkele goede uitzonderingen daar gelaten) hebben dezelfde arrogante houding als hun Engelse collega’s.

Buiten de UK kan de gehele uitzending op het Engelse ‘Uitzending gemist’ helaas niet worden bekeken. Gelukkig is de documentaire in 6 delen op You Tube geplaatst. Er is geen Nederlandse ondertiteling, maar de beelden spreken vaak al voor zich.

 

Pedigree Dogs Exposed deel 1

Pedigree Dogs Exposed deel 2

Pedigree Dogs Exposed deel 3

Pedigree Dogs Exposed deel 4

Pedigree Dogs Exposed deel 5

Pedigree Dogs Exposed deel 6