Archief voor februari 25th, 2009

De merken van Anna

woensdag, februari 25th, 2009

 

Een verzameling krijgt een flink tikkie meer als iets bekend is over de geschiedenis van de voorwerpen. Een eerste stap is om eens te kijken wat de ouderdom is. Bij aardewerk geven de  beeldmerken, het fabrieksplaatje aan de onderkant,  vaak een aardige aanduiding.  

 

 

Bij aardewerk afkomstig uit de Maastrichtse aardewerkfabriek Société Céramique komt in het beeldwerk vrijwel altijd een staande leeuw voor daaromheen zijn in de loop van de jaren (1863-1958) allerlei variaties aangebracht. Er kan een band met de tekst ‘Société Céramique Maestricht’ zijn toegevoegd, ‘Holland’ of ‘Made in Holland’, de decornaam, ‘Déposé’ en nog allerlei andere versieringen. Dat alles kan helpen bij de datering.

 Als deze sauskom van het decor Anna wordt omgekeerd is dit beeldmerk te zien.

 

 

‘Made in Holland’ staat boven het beeldmerk en dat is veelzeggend. De eerste toevoegingen van ‘Made in Holland’ gebeurden bovenaan. Deze plaatsing is slechts kort in gebruik geweest van ongeveer 1895 tot ongeveer 1900. Dit kommetje heeft dus eind negentiende eeuw de Maastrichtse fabriek verlaten.

 

 

Dan zal dat voor het diepe bord Anna dus ook wel het geval zijn? Dat hoeft natuurlijk niet, als een decor goed verkocht , werd het jaren in productie gehouden. Het kan ouder, maar ook jonger zijn dan de sauskom. Dat ze samen op een tafel hebben gestaan is niet erg waarschijnlijk, het decor van de kom is blauw en dat van het bord is groen gekleurd. Op de foto’s is dat niet erg duidelijk, ook in het echt moet je goed kijken, maar ze verschillen echt in kleur.

 

 

Het groene bord blijkt jonger. ‘Made in Holland’ staat onder het beeldmerk. Dit beeldmerk is op 14 november 1900 officieel geregistreerd. De datering verder inperken wordt moeilijk met alleen dit beeldmerk, het is namelijk tot 1957 in gebruik geweest. Er zal dus een verdere speurtocht uitgezet moeten worden naar de periode waarin men decor Anna op de markt bracht.

De decornaam ontbreekt op het bord, Société Céramique liet dit nogal eens achterwege.

 

Bron: Maastrichtse ceramiek, merken en dateringen, A. Polling (2006) 

 

Raamwacht

woensdag, februari 25th, 2009