Dans, djembé en kora

 

De bevolking van Gambia wordt gevormd door 15 verschillende stammen, die in goede harmonie met elkaar leven. De belangrijkste stammen zijn Mandinka, Wolof, Jola en Fula. Elk van die stammen kent zijn eigen traditie in muziek en dans.

 

Een muziek- en dansgroep van de Fulastam.

 

 

Eén voor één komen de muzikanten naar voren en doen een dans. De wijde witte pofbroeken wapperen prachtig mee. De eerste danser is de derde man van links. Zijn instument heef hij even neergelegd, maar tijdens het dansen blaast hij wel op het fluitje dat aan een koord om zijn nek hangt.

 

 

Wanneer hij weer terug in de rij komt, laat de echte fluitist zijn kunsten zien. Hij blijft tijdens het dansen gewoon doorspelen.

 

 

Na zijn indrukwekkende optreden, komen de twee djembéspelers naar voren. Zij dansen niet, maar brengen een prachtig drumspel ten gehore.

 

 

De djembé is een West-Afrikaanse drum, die je in Gambiaanse muziek ook bij andere stammen ziet. Als je wilt horen hoe fantastisch het klinkt, klik dan op een djembé in de foto hierboven. Er wordt gedrumd door Jalamang Camara en Mamady Danfa, twee Gambiaanse Mandinkadrummers. Het filmpje is niet van Brimstone, maar gevonden op Youtube.

 

Na de djembé’s is de beurt aan de speler van de kalebas. Ook hij blaast daarbij op een klein fluitje, iets dat je veel ziet bij het muziek maken in The Gambia.

 

 

Halverwege zijn dans en spel wordt de kalebas op de grond gelegd en gaat hij erop staan. Uit een klein zakje komt een slang tevoorschijn

 

 

 

Meer muziek en dans uit The Gambia klik dan: 

 

Een typisch instrument van de Mandinkastam is de kora. Als je even kort wilt zien hoe het wordt bespeeld en horen hoe het klinkt, klik dan op de kora van de foto hierboven. Weer geen eigen opname, maar van Youtube.

 

De kora is een eeuwenoude West-Afrikaanse harp-luit. Het instrument heeft over 2 rijen verdeeld, 21 snaren, die worden getokkeld door duim en wijsvinger van beide handen. De klankkast bestaat uit een halve kalebas, waarover koeienhuid is gespannen.

 

De bespelers van de kora worden Jali genoemd. En dit beroep gaat al eeuwenlang over van vader op zoon. Vroeger speelden zij aan de Afrikaanse hoven, vergelijkbaar met de middeleeuwse Europese troubadours. Tegenwoordig spelen zij bij allerlei sociale gelegenheden zoals bruiloften of andere belangrijke gebeurtenissen. In hun gezang loven zij dan de gastgevers.

 

De Koraspeler in het donkere kostuum hierboven heeft dat gedaan voor Brimstone en vriendin J. Het werd een gezang waarin veelvuldig hun naam te horen was. Of de rest lovend was? Zo goed beheersten ze de Madinkataal nog niet.

 

 

Wil je meer weten over dit unieke instrument, z’n geschiedenis en de tradities kijk dan eens op de site Kora Jaliya.

 

De Mandinkastam heeft ook zijn eigen specifieke dansen. Brimstone en vriendin J. waren aanwezig bij een speciaal toeristenoptreden van een muziek- en dansgroep. Maar deze dansen worden niet alleen voor buitenlanders uitgevoerd, ook in het gewone leven wordt bij allerlei gelegenheden zo gedanst.

 

 

Net als bij de Fula wisselen de dansers elkaar af. Bij de Mandinkastam zijn dit vooral de vrouwen, die telkens een korte maar heftige dans uitvoeren.

 

 

Aan het einde van hun optreden voegde ook een danser in een soort bosmannenpak zich bij de groep. Van dit soort pakken bestaan verschillende uitvoeringen en zijn bedoeld om angst aan te jagen. Ze worden vooral gedragen bij initiatieriten van  jongens.

 

 

En hedendaagse muziek hoor je die ook in The Gambia? Zeker wel, maar dan toch voornamelijk met een Afrikaanse klank erdoor. En verder veel reggae. Elke keer als Brimstone Bob Marley hoort, is ze weer even terug in The Gambia.

Alle Gambia 2007 logs op een rij

The Gambia - The first encounter

 

20 reacties op “Dans, djembé en kora”

 1. lenie zei:

  wat een sfeertje zeg
  Marley soundje mjaa
  wel lekker ;)) en dan al
  die vrolijke kleurtjes ..
  helemaal te gek lijkt me dat
  om eens mee te maken ;)
  mooi log weer ..zag ook dat de
  vogels al aan het sjouwen en bouwen
  zijn bij ?? nou hier ook hoor
  ondanks de kou gewoon doorgaan ;))

 2. Alie zei:

  Prachtige reportages van The Gambia. Leuk al die informatie er ook bij. De foto’s van de vogels en de apen vind ik geweldig. Je hebt je zeker ook ingelezen voordat je heen ging, zodat je dat over het ruiken ook wist. Ik denk dat je daar heel wat foto’s gemaakt hebt en ze zijn ook heel mooi geworden.

 3. Mieke zei:

  Prachtig is dit logje weer.
  En je kunt mij vertellen wat je wilt, maar deze mensen hebben het ritme in hun bloed, daar kan geen blanke tegenop.

 4. JeeBee zei:

  Ik geniet enorm van deze logjes Brimstone! Je weet de sfeer goed over te brengen door je verhaal en de prachtige foto’s. Die kleding, prachtig!
  Ik had nog (van) een kora gehoord. Mooi instrument is dat zeg. Om te zien en om te horen.

 5. Vierkatjes/Lavendeltuin zei:

  Het moet natuurlijk niet gekker worden. . . .
  zo’n “warm” logje en hier ligt (nouja het is weer bijna weg gelukkig) sneeuw!
  Die Kora klinkt vrolijk, wel een aparte manier van bespelen trouwens!

 6. Seraka zei:

  prachtige serie actiefoto’s
  het lijkt me een hele beleving om zo’n feest
  te mogen meemaken
  ze weten wel een aardig fuifje te houden :))

 7. thea zei:

  Wat een feest, om dit mee te maken.
  het ziet er allemaal heel vrolijk en kleurig uit.
  Het plezier wat deze mensen aan de muziek beleven
  straalt van jouw foto’s af.
  Jullie een fijne tweede paasdag gewenst!

 8. Jans zei:

  Gatsie, ik zie nog zo die slang op ons afkomen!!!bbbrrr
  Ben als de dood voor die beesten.:-)
  [We konden daar ook een reptielenfarm bezoeken,
  maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt!!]

  Mooie blog Brimstone, precies de sfeer weergegeven zoals we alles ondervonden.
  Zelf vind ik de kora wel mooi.., maar van de
  Super Eagles en Youuou N’Dour ben ik erg gecharmeerd.
  Die draai ik nog bijna dagelijks.
  Zie: http://www.dgambia.com/music.html
  Dit is muziek van Gambia en Senegal, West Afrika.

  Naast ons wonen 2 jongens uit Eritrea.
  Dat is dus Oost Afrika.
  In hun muziek hoor je Arabische invloeden,
  veel rustiger.
  Misschien wel leuk om het verschil te horen!
  http://www.erihits.com
  Veel luisterplezier.:-)))

 9. Margrietgeniet zei:

  Net als bij de anderen is het voor mij hier puur genieten, Brimstone. Echt helemaal geweldig zoals je ons meeneemt door de cultuur van Gambia.
  Prachtig, die muziek, die dans, die kostuums EN die mevrouw met dat kindje in die prachtige draagzak. Heerlijk. Dankjewel

 10. marl1 zei:

  Dit was even een korte virtuele ‘vakantie’ in beeld en geluid…
  Prachtige kleurtjes en geinige, luchtige pofbroeken:-)
  Wel een aparte manier van slangenbezweren…;-((

 11. Yolanda Elizabet zei:

  Da’s wel even wat anders die die sneeuw en hagel waar ik hier vandaag op wordt getrakteerd! Mooie pofferds en een wel heel aparte manier om met slangen om te gaan. Dat bosmannen pak ziet er inderdaad wel wat griezelig uit.

  Prettige 2e Paaseitjes! ;-)

 12. Eva zei:

  Wat een mooie serie weer!
  De zon straalt er vanaf!
  De kleuren passen prachtig bij
  de kleur van je weblog!
  gr eva

 13. Jan K. zei:

  Wow, alweer zo’n fraai geïllustreerd, kleurrijk en informatief logje over Gambia. Mooi!
  Met djembé muziek doe je me altijd een plezier. :-)

 14. Thérèse zei:

  Ik weet er allemaal heel weinig van; dus alles is nieuw. Ik geniet er zo van, van die muziek, die dansen (dat babietje op de rug, prachtig).
  Wat was de functie van die slang? Stoerdoenerij?
  En wat een kleuren; ik zou er als schilder bij wijze van studiereis heen moeten. Alleen schaffen ze bijna alle subsidies af.
  Prachtig Brimstone!!

 15. tagrijn zei:

  Als ik dit allemaal weer zie en hoor (en bijna ruik), weet ik het weer: ik moet er weer heen!

 16. fialas zei:

  ben jij daar geweest? prachtigemuziek!
  Geweldige foto’s. die muziek was akkoestisch neem ik aan..Wij hebben in Kumulus in Maastricht wel eens een afrikaanse groep gehoord met alles electronisch versterkt,. godsgruwelijk hard, we zijn gevlucht.
  Maar die lieden kwamen niet uit Gambia.

 17. Tiny zei:

  Prachtig log weer, en heerlijke muziek, de djembé is wel favoriet bij mij, lijkt me heerlijk als je het kan spelen. Heerlijk kleurrijk en zonnig log met lekker veel informatie.
  Lijkt me heerlijk daar heen te gaan.
  Ga de links met muziek nog even luisteren :-)
  Gezellige avond en groetjes

 18. Annette zei:

  Geef mij maar een stukje metworst. Brr, een slang in je mond stoppen. Wat eng. Ik krijg het wel een beetje warm van al die zonnige plaatjes. Het lijkt me fantastisch om eens bij zo’n live optreden te zijn. Die instrumenten, die mannen, die kleintjes in zo’n draagdoek. Ik heb weer genoten!

 19. Annette zei:

  @OT: ik ben nog nooit in Thailand geweest, maar ik kan slecht tegen hitte. Toch vind ik de zomer wel lekkerder dan de winter, hoor.

 20. els zei:

  Geweldig die fotos. Bij de foto s van de dansende man is het of ik mijn schoonzoon zie dansen. Die danst ook zo mooi.Binnenkort hebben we weer een feest waar veel mensen uit afrika komen. Dat betekend lekker rijst eten met een heet sausje en pepersoep(brrr, mij te heet) en dansen natuurlijk.Dansen tot je niet meer kan.
  Ot: haha weet je dat ik die tekst zelf helemaal vergeten was. Er komt een andere hoor.Ik wil hem graag in t drents, maar moet hem zien te vertalen.

Laat een reactie achter