Visvangst en voetballen

 

Elke middag komen de kleine vissersboten terug van zee. En elke middag is het enorm druk op het strand van Tanji. Brimstone en vriendin J. waren in de jeep over het strand naar deze vissersplaats gereden.

 

 

Eigenlijk waren ze iets te laat, want de meeste vangst was al van de boten gehaald. Daarvoor waden de mensen met emmers en teilen door de golven om zo de vissen aan het strand te brengen.

 

 

Hoe de verdeling verloopt en waarom veel mensen met de vissen aan het strand blijven staan, was Brimstone niet geheel duidelijk. Onderlinge handel heeft ze niet gezien, maar het zal ongetwijfeld een bedoeling hebben.

 

 

Het hondje ligt er ontspannen bij, hij weet ongetwijfeld wel wat er allemaal gebeurt. Het jongetje rechts in het gele shirtje valt niet in het bijzonder op, maar straks komt ie nog een keer terug.

 

 

Inmiddels worden wat hoger op het strand de netten alweer in orde gebracht.

 

 

Er gaan ook mensen terug naar het dorp, zoals achter deze moeder met zoontje nog juist is te zien. Zij wilde heel graag dat Brimstone deze foto maakte. Helaas mislukte een uitwisseling van een bruikbaar emailadres om haar de foto’s te sturen. Niet dat daar niet enorm veel moeite voor is gedaan, op het laatst bemoeide zich er wel een stuk of 10 mensen mee.

 

 

Direct achter het strand liggen de visrokerijen van Tanji. Hier worden de vele kleine vissen, bongo, gerookt. Het is even wennen aan de geur, maar het is beslist niet onaangenaam. En dat zo’n vers gerookt visje smaakt laten de twee knullen zien. En ja, daar is het jongetje van het strand weer. Het was Brimstone in Tanji niet opgevallen, maar dit jongetje in het geel is haar overal gevolgd. Ze zag dat pas thuis op de pc, op de foto’s duikt hij overal op.

 

 

Dat deze kleine vent haar volgde was niet te missen. Hij liep ook hele stukken gezellig hand in hand met Brimstone. En dat had een reden. Hij vertelde dat er in het winkeltje voetballen te koop waren en of Brimstone niet even mee wilde gaan kijken…………… Het jongetje in het gele shirt heeft wellicht hetzelfde gedacht, maar durfde het niet zo direct te vragen.

Ook aan vriendin J. en de twee andere jeepgenoten werd door jongetjes en één meisje verteld dat het winkeltje voetballen verkocht. De kinderen waren er vol van. Het was ook de tijd van de Africa Cup en over twee dagen moest het voetbalteam van Gambia uitkomen tegen dat van Guinee. En wat doe je dan? Met z’n allen naar de winkel natuurlijk en de gehele voorraad van zes ballen kopen met z’n vieren. Alle kinderen stonden te juichen! En de jeep werd zeer hartelijk uitgezwaaid!

Alle Gambia 2007 logs op een rij

The Gambia - The first encounter

 

12 reacties op “Visvangst en voetballen”

 1. Jans zei:

  Waarmee je kinderen blij kunt maken…??? Een paar simpele voetballen.
  Brimstone heeft een voetbal aan een meisje gegeven.
  Ook zij wilde er zo dol graag één.
  Iedereen wilde wel een bal, maar voetbal is toch in teamverband????:-)))
  Enne de verkoper zal de dag van zijn leven hebben gehad.:-))
  Het was een hele belevenis, die paar uur op het strand.
  Vier blanken tussen allemaal zwarte mensen.
  Je voelt je helemaal niet “bedreigd”.
  Ze zijn zo vriendelijk en willen graag op de foto.
  Ik heb een hele leuke foto van Brimstone en een Gambiaans meisje: black and white.LOL

 2. beuzeblaadje zei:

  Wat een prachtig verhaal Brimstone
  en ook nog eens waar gebeurd!
  Geweldig dat je die kinderen zo
  blij kon maken, hoewel wie zou zich
  het gelukkigst hebben gevoeld de kinderen
  of jij?

  Groetjes,
  beuzeblaadje

 3. aargh zei:

  Die bedrijvigheid bij de ze, vissersbootjes, de strandhandel en de directe verwerking van de vis, het is in grote delen van de wereld hetzelfde en altijd weer prachtig om te zien. Hopelijk worden de vissers daar niet van hun handel beroofd door de grote drijvende visfabrieken uit Europa.

 4. Gelkinghe zei:

  Wat doet zo’n voetbal nu, in Gambia? ;-)

  Jammer dat die moeder de foto nooit heeft gekregen. Ze zou hem ongetwijfeld mooi hebben gevonden (en dat is-ie ook!). Misschien uitprinten en opsturen naar dat dorp? Daar weten ze haar ongetwijfeld te vinden.

 5. Jan K. zei:

  Brimstone, wat een heerlijk verhaal zo midden in de nacht van 1e op 2e pinksterdag! Ik heb het ademloos zitten lezen, met een glimlach die steeds wat breder werd. :-)

  Ik ben helemaal geen liefhebber van vis, maar dit soort taferelen vind ik toch steeds weer boeiend om te zien.
  Je kreeg me echter pas helemaal te pakken bij de prachtige foto van die vrouw met dat kind. Wat een prachtplaat! Heel jammer, dat ze die foto (nog) niet heeft kunnen krijgen. Gelkinghe’s idee, lijkt me zo slecht nog niet …

  Het zijn mooie en slimme mensen daar, als ze allemaal zo zijn als die kids. Jullie hebben een prachtig gebaar gemaakt. :-)

 6. els zei:

  En die zijn weer gelukkig met de ballen.
  bij de eerste foto weet ik eigenlijk niet wat er meer te zien is , de wachtende mensen of de wachtende vogels. heel mooi.

 7. Miriam zei:

  Ha! Je kunt ze beter daar kopen dan in je koffertje proppen natuurlijk! Lekker kleurrijk geheel!

 8. Mieke zei:

  Ja, het is wel een verschil he, het vissen vangen hier en het vissen vangen daar.
  Wat leuk zeg, dat jullie gelijk alle ballen opgekocht hebben.
  Daar heb je heel veel blijde gezichten van.
  Wat leuk ook dat dat ene jochie het wel dorst te vragen en de andere niet..

 9. thea zei:

  Brimstone, wat een prachtserie weer en een bijzonder verhaal. Wat een een pracht portret van een trotse moeder met haar kind.
  De jochies zijn wel slim, om een paar voetballen te scoren. Hopenlijk profiteert het verlegen jongetje in het geel er ook van.

 10. Chris zei:

  Tja, dat is het verschil he? Daar zijn ze tevreden en dolgelukkig met een voetbal. Hier moet het gelijk een playstation zijn. Maar zijn wij ouders niet zelf schuld? Wij leven het immers voor. Steeds meer, steeds groter, steeds duurder.
  OT.
  Het was idd. moederdag gisteren. Daarom mocht Mieke het afdankertje ook hebben ( Big smile!)

 11. Thérèse zei:

  Wij reizen weer met je mee, Brimstone. Mooi die vissers EN de vogels op het strand. Ik zag dat jongetje meteen, in dat geel; je zou niet denken dat hij zo verlegen was.
  Ook een hele mooie foto van die moeder met kind!

 12. marl1 zei:

  Mooi log over vis (krijg meteen trek ;) en voetbal(len)- dat moeder/kind portret is een toppertje :-)

Laat een reactie achter