Zoek de verschillen

 

Brimstone heeft vorig jaar december al eens geschreven over de Clemenskerk in Havelte.  Pas later vond ze oude ansichten van deze kerk op internet. Daarom is ze rond de kerk nogmaals gaan kieken om te kunnen zien wat er in de loop van de jaren is veranderd. Bij bovenstaande kaart stond het jaartal 1932 vermeld.

 

 

Deze kaart is rond 1960 gemaakt. In die 30 jaar is er weinig veranderd. De kerk ligt er nog heel landelijk bij zo buiten het dorp. Misschien dat de weg er wat meer gebruikt uitziet, maar dat zal eerder door de auto’s zijn gekomen, dan door toegenomen kerkbezoek.

 

 

En zo ziet het er van ongeveer dezelfde positie nu uit. Links van de kerk is een aanbouw gekomen. De weg is bestraat, er staan lantaarnpalen en een enkel verkeersbord. Rechts achter de heg is nu de begraafplaats van Havelte. Er zijn verschillen, maar iemand die 70 jaar niet meer op deze plek is geweest zal het nog grif herkennen.

 

 

Ook van de achterzijde van de kerk bestaat een kaart, deze is uit 1967. De toren is natuurlijk te zien, het schip van de kerk en een oud boerderijtje.

 

 

Het was door bomen niet mogelijk om precies dezelfde positie te kiezen. Maar het benadert het beeld van de oude kaart genoeg om te zien dat ook hier bijna alles bij het oude is gebleven. Zoek de verschillen? Maar welke dan? Er zijn er weinig of het zou de heg moeten zijn, die er in 1967 niet stond.

 

Meer foto’s gemaakt rond de Clemenskerk staan in
Brimstone XXL

 

14 reacties op “Zoek de verschillen”

 1. tagrijn zei:

  Inderdaad, ik zag meteen de heg. Maar dat is niet zo’n spectaculaire verandering. Leuk dat er toch nog plekken in ons land zijn, waar de tijd schijnt stil te staan.

 2. Ank zei:

  Leuk om dat zo te doen zeg en leuk om te zien dat sommige dingen niet veranderen!

 3. curieuzeneuzemosterdpot zei:

  de omgeving aan de achterzijde van de kerk is nagenoeg hetzelfde gebleven?
  heel erg mooi om dit te ervaren!

 4. JNW zei:

  Leuk als je er nog kaarten van terug vind.
  Er zullen ongetwijfeld verschillen zijn, maar t bleef mooi!!
  Gr Jan W

 5. els zei:

  Er is inderdaad niet veel veranderd. Mooi zeg.

 6. Annette zei:

  Dat is nu weer eens een origineel logje, Brimstone. Maar dat zijn we onder tussen wel van je gewend. Altijd bijzonder en nooit saai!

 7. 'Hendrika' zei:

  Op sommige plaatsen lijkt de tijd stil te staan. Staat deze kerk niet middenin het dorp? Het blijft bijzonder dat je niet meer bebouwing rond de kerk ziet.

 8. Anneke zei:

  Mooi dat je de oude kaarten nog hebt,
  je ziet dat de kerk en het boerderijtje weinig verandert zijn.
  Maar jammer van de heg, die het mooi boerderijtje eigenlijk een beetje verstopt.
  Mooi in beeld gebracht met die oude kaarten erbij.
  SUPER!!!!!!!!!!

 9. Brimstone zei:

  @ ‘Hendrika’
  Ten tijde van de bouw van de kerk begin 14-de eeuw bestond Havelte nog niet. De kerk was oorspronkelijk bedoeld voor de inwoners van de dorpen Uffelte, Hesselte (het oude Darp) en Hesselterveen (nu Nijeveen).
  Pas later is het dorp Havelte een eindje vanaf deze kerk ontstaan. En nog steeds staat de kerk buiten het dorp.

 10. JNW zei:

  @je reageerde vandaag als eerste…dat was OOK een goed begin….
  Gr Jan W

 11. Tiny zei:

  Leuk dat je de foto’s erbij hebt gezet.
  Ben er vaak geweest met de fiets. Heel mooi dorpje Havelte, kwam er graag, ook op de warenmarkt.
  leuk logje.
  groetjes.

 12. Jan K. zei:

  Mooi overzicht van toen en nu, Brimstone!
  De tijd lijkt al jaren stil te staan in Havelte.

 13. JeeBee zei:

  Er verandert niet veel in Havelte. En van de weinige plaatsen in Nederland waarschijnlijk. Als ik tenminste in het dorp waar ik woon kijk, dan is daar niet veel meer van het oude terug te vinden. Best jammer eigenlijk.

 14. Gelkinghe zei:

  Rechts achter die heg ligt mijn vader. En onder de bomen verderop mijn oma en opa. Dat zijn voor mij de grootste verschillen. Maar die zie je dus niet.

  Het boerderijtje vanaf Havelte achter de kerk was voor 1800 de kosterij en dorpsschool. Later is het heel lang een smederij geweest. De laatste keer dat ik er langs kwam vond ik het er vervallen uitzien.

  Die aanbouw van ca. 1990 aan de middeleeuwse kerk vind ik echt vreselijk. Dat hadden ze anders moeten oplossen.

  Havelte is trouwens ontstaan als westelijke uitloper, langs de Wallinger eswal, van het oude Darp dat ter hoogte van de Oosterbrink en het Schier lag (Darp nu ligt op een andere plek). Darp betekent feitelijk niets anders dan dorp of dorpskern, het is de naam die vanuit de dorpsperiferie gegeven werd aan het oude Hesselte (=nederzetting aan de oude Hessen of ruiterweg). Later verviel die dorpskern en kreeg de uitloper, die veel dichter bij het groenland en de Oude Vaart lag, economisch de overhand. Vandaar dat daar voor 1798 de schulte woonde en nadien het gemeentebestuur kwam te ressorteren.

Laat een reactie achter