Voor de paardenvoetjes

 

In juni was dit nog een groene vlakte met jong graan. Vorige week is het gemaaidorst. De plantenstengels met de uitgedorste aren zijn achtergebleven op het land. Vaak wordt het stro, want dat zijn de stengels, ondergeploegd.

 

 

Maar op dit veld is het stro in balen geperst en op twee hoog opgetaste wagens van de Uffelter Es gereden.

 

 

Stro kent vele toepassingen. Vroeger werd het gebruikt om karton van te maken, het strokarton. Nu gebruikt men voor karton meestal oud papier. Maar in de akkerbouw wordt stro nog steeds gebruikt om vorstgevoelige planten, zoals aardbeien, af te dekken.

 

 

En natuurlijk wordt het toegepast voor het maken bijenkorven, manden, strooiendaken en stropoppen ter afdichting tegen sneeuw van daken met holle dakpannen. Ook worden er huizen van stro gemaakt, afgedekt met een laag leem. In Nederland experimenteert men in de ecologische bouw opnieuw met het bouwen met stro, het geeft goed geïsoleerde huizen.

 

 

Maar ook is stro geschikt voor verbranding in bio-energiecentrales voor de opwekking van ’groene’ elektriciteit en warmte. Stro als brandstof is neutraal voor het broeikaseffect, want de bij de verbranding vrijkomende CO-2 is eerder opgenomen uit de lucht bij de groei van het graan. De as van het stro zou door de akkerbouwers ook weer gebruikt kunnen worden als meststof.

 

 

Maar wat gaat er gebeuren met dit stro? Heel traditioneel zal het gebruikt  worden voor de paardenstal, voor de paardenvoetjes. Vermengd met paardenmest kan het daarna weer een weg vinden naar moestuintjes om die te laten groeien en bloeien. Zo blijft het in de kringloop!

 

16 reacties op “Voor de paardenvoetjes”

 1. Ank zei:

  In de winter gebruik ik het ook als bedding in de konijnenhokken, lekker warm, het isoleert inderdaad goed.

 2. 'Hendrika' zei:

  Wij gebruiken het ook als strooisel: in de kalverhokjes en in de afkalfstal voor de koeien. Vermengd met mest komt het op de mesthoop, en vervolgens wordt het weer als meststof verstooid op het maïsland. Aan de balenklem voorop de trekker te zien zijn het grote pakken stro: er komt geen handwerk meer aan te pas!

 3. curieuzeneuzemosterdpot zei:

  puur natuurprodukt!

  en inderdaad erg veel toepassingen!

  hier in de buurt staan verschillende nieuwbouwwoningen, met muren van stro! een betere isolatie (lucht) bestaat niet? :-))

 4. Mieke zei:

  Als ik deze “kaalgeschoren” velden zie, moet ik er altijd aan denken dat de herfst in aantocht is.

 5. els zei:

  Ik vind het zo jammer dat alles er weer af is.Maar ja volgend jaar weer opnieuw.

 6. HUUB... master of the dots... zei:

  mooie verstrooiend loggie…

 7. astridvanbeers zei:

  Het zou mijn logje kunnen zijn. Om ons heen precies het zelfde beeld op dit moment. Ze rijden tot ’s nacht vier-vijf uur. We liggen er wel wakker van. Vooral van dat pieptoontje dat je hoort als de machines achteruit rijden. Maar ja, tis maar een paar nachten.

 8. Tiny zei:

  Mooie serie, mooi van kleur de foto’s.
  Zag ze hier vandaag ook bezig, ben er twee keer langs gefietst,om foto’s te maken, maar net was de lucht niet zo mooi ;-(
  Zal morgen wel weg zijn.Lagen van die grote rollen :-)
  Gezellige avond en groetjes.

 9. Jan K. zei:

  In mijn werk werd b.v. in het kader van de kindervakantie-activiteiten e.d. nog wel eens gebruik gemaakt van strobalen voor het bouwen van hindernissen, een zwembad, etc.
  Kortom: dat stro kent nogal wat toepassingen. :-)

 10. tagrijn zei:

  Hier in de buurt is niet veel stro meer te vinden. Vanuit mijn geboortehuis keek ik ook op een stuk grond waarop dan de korenschoven stonden. Maar met de komst van een nieuwbouwwijk is dat allemaal verdwenen. In de buurt van Rijnsburg is nog wel wat landbouw, maar dat is voor peen, aardappelen en ui.
  Je hebt er wel een boeiende en leerzame reportage van gemaakt. Want dat stro opnieuw wordt toegepast in de woningbouw, wist ik echt niet.

 11. Thérèse zei:

  Zeker heb je er een boeiende reportage van gemaakt en duidelijke foto’s erbij. Ik wist lang niet alles.

 12. Miriam zei:

  Drukke tijden voor de boeren. Ik heb weer stro gekocht, nu voor de kippies. Dat ruikt zo lekker!

 13. Anneke zei:

  Leerzame log, ik wist nooit dat de as van het stro weer als meststof werd gebruikt.
  Heerlijk zonnige log, en iedereen zit er weer warmpjes bij.
  SUPER!!!!!!! kiekjes.

 14. thea zei:

  Mooie sfeerbeelden van de stro oogst en
  stro heeft idd veel toepassingen al
  was het vroeger veel meer. Verschillende strkarton
  fabrieken hebben hun deuren al moeten sluiten,
  doordat oud papier veel meer gericyceld wordt.
  Mooi dat dit stro weer een functie krijgt voor de
  paarden en paardenpoep is de best mest die er is.

 15. Monique zei:

  Mijn paardje stond eerst ook lekker warm op stro, maar…ze vrat het op! Dus toen over op houtmot.
  Een strobaal belandt in koude tijden nog weleens achter in de tuin tegen het huis om de waterleiding te beschermen, en ja…onder de aardbeitjes he:))
  mooie serie!

 16. Annette zei:

  Je was dus ook een weekje afwezig, net als ik. Maar ik ben weer helemaal bij gelezen, hoor! Gefeliciteerd met je prijs en je nominatie. Ere wie ere toekomt.

Laat een reactie achter