Cavko Spaniel Caitlin

 

Caitlin is nu 8,5 maand. Ze is geen pup meer en mag zich nu wel een jonge hond noemen. Ze is nog niet ‘af’, zoals dat in kynologische termen zo mooi heet, maar toch kun je nu goed zien wat voor type hond ze is. Bij elke hond is dat interessant, maar bij haar nog een beetje meer, omdat ze een kruising is tussen twee rassen.

 

 

Links de Cavalier King Charles Spaniel en rechts het Kooikerhondje. Dit zijn overigens geen foto’s van de ouders van Caitlin, maar twee willekeurige rasfoto’s om een indruk te geven. De naam Cavko Spaniel is een verzinsel van Brimstone, maar dekt de lading aardig. Hier staat Caitlin in ongeveer dezelfde stand. Haar showy fotograferen lukt niet echt, want ze staat maar heel zelden stil.

 

 

Ze zal niet de hoogte van een Kooiker krijgen, die hebben een schofthoogte van zo’n 35 tot 40 centimeter. Cait haalt de 30 nog niet eens, wat dat betreft is ze meer Cavalier. Haar oren daarentegen zijn des Kooikers, maar missen de zogenoemde oorbellen (de lange zwarte plukjes aan het eind), alhoewel dat nog zou kunnen komen. Wat ze wel van haar Cavaliervoorgeslacht heeft is de zogenaamde Blenheim spot, de rode stip in het wit op haar achterhoofd. Voor een Cavalier met de kleur van Caitlin is dat zeer gewenst. Maar ze hebben het niet allemaal, maar onze Cait wel! Hier op de foto met Sleipnir.

 

 

En haar karakter? Caitlin is buiten een hele actieve hond en daarin lijkt ze dus echt op het hondje dat vroeger de kooiker in de eendenkooi hielp bij zijn werk. Grappig is dat ze uit zichzelf langs de hekken heen en weer loopt, alsof daar eenden achter zwemmen. In huis is het een schat van een hond, speels, maar ook rustig op z’n tijd. Voor vreemden kan ze wat terughoudend zijn, dat past bij een Kooiker. In de Beaglegroep kan ze prima haar draai vinden en laat ondanks haar geringe afmeting niet met zich sollen. Samen met B’Elanna staat ze paraat.

 

 

En waarom gekozen voor een Cavko? Niet om te observeren welke eigenschappen van de twee rassen naar voren komen, alhoewel dat wel erg leuk is. Brimstone wilde al heel lang een Cavalier King Charles Spaniel. Echter van de aanschaf daarvan heeft ze om een eigenlijk heel treurige reden afgezien. Het ras is door de smalle fokbasis en de daaruit onvermijdelijk voortvloeiende inteelt heel erg ongezond. Het merendeel van de honden lijdt aan of is genetisch drager van hartkwalen en/of ernstige neurologische problemen, nog afgezien van enkele andere ziekten die binnen het ras veelvuldig voorkomen.
Bij een kruising met een ander ras, waar niet dezelfde problemen voorkomen is de kans op een gezonde hond vele malen groter.

Natuurlijk is er nooit garantie op een 100% gezonde hond, leven en ziekten horen nu eenmaal bij elkaar. Maar de kans erop moet wel binnen normale proporties vallen en dat wordt bij de hedendaagse rashonden helaas steeds geringer.

 

36 reacties op “Cavko Spaniel Caitlin”

 1. Miriam zei:

  Eigenlijk vind ik haar veel mooier dan één van die twee rassen. Zeer geslaagde combinatie! (Niet verder vertellen, maar wij hebben een optie op een Maine Coon kitten in deze kleurstelling..:)) Jammer he, dat er zoveel honden en kattenrassen zijn die verziekt zijn…… We zouden moeten fokken op gezondheid en karakter!

 2. Chris zei:

  Dat is veel weten over de ras en de hond zelf!
  Ik vind ze gewoon schattig…echt een liefie waar ik heel gauw mijn hart aan zou kunnen verliezen.
  Of het een rashond is of niet, dat maakt mij niets uit. Het moet gewoon klikken.
  En eh…de laatste regel, daar ben ik het helemaal met je eens.

 3. Mieke zei:

  Het snoetje van deze hond is zo enorm lief.
  Dekruising is heel goed gelukt hoor.
  En ja, door al dat fokken, krijg je natuurlijk veel afwijkingen. Hoofdzakelijk veroorzaakt door de fokkers die het puur om het geld te doen is.

 4. Brimstone zei:

  @Miriam
  Precies er zou meer op gezondheid en karakter gelet moeten worden in de kattenfancy en de kynologie. En dan vooral door er voor te zorgen dat de genenpool wordt verbreed. Dus niet meer met z’n allen naar de ‘kampioen’ en zijn zonen voor een dekking gaan, maar veel meer katers en reuen inzetten en bij elke combinatie goed letten op de inteeltgraad over een groot aantal generaties.

  @ Mieke
  De genetische kwalen en ziekten worden niet in eerste instantie veroorzaakt door de zogenaamde ‘broodfokkers’, dus zij die het puur om het geld doen. Daar kan ook veel mis gaan, maar dat ligt vooral op het verzorgingsvlak.
  De genetische ziekten die een ras heeft zijn/worden vooral door fokkers veroorzaakt, die fokken uit hobby en gaan voor uiterlijke kenmerken, zodat ze op shows hoge ogen gooien. Binnen deze groep wordt voor het fokken veelvuldig gebruik gemaakt van steeds dezelfde reuen en dan vooral de showkampioenen. Door deze praktijken wordt inteelt in de hand gewerkt.

 5. Seraka zei:

  het snoetje doet mij inderdaad denken aan een Kooikerhondje :)
  persoonlijk heb ik niet zoveel met raszuiver
  helemaal niet als je de ellende erachter begrijpt
  qua doorfokken
  ik vind een gezond hondje met een fijn karakter belangrijker als een stamboom ;)
  mooie portretjes maakte je weer :)

 6. Tiny zei:

  Interessant verhaal erbij en leuk om het allemaal te lezen en de foto’s te zien, waarvan ze een kruizing is, vind ze allebei mooi, dus dat er iets moois uit voort kwam kon niet anders.
  Vind ze schitterend, heb zelf altijd een vuilnisbakken ras gehad, maar mooi en zo lief.
  Dus heb ook idd niet zoveel met rashonden.
  Idd worden ze heel veel doorgefokt. En daar kun je idd een hoop ellende mee krijgen.
  Jammer.
  Vind Caitlin prachtig en fijn dat ze zo goed mee draait in de grote groep.
  Mooi log !
  Groetjes en gezellige dag.

 7. JeeBee zei:

  Ik vind het een supermooi hondje!
  En verder wilde ik iets zeggen over broodfokkers enzo, maar dat heb je zelf al gedaan ;-)

  Ik ben vroeger veel op hondenshows geweest (mijn ouders hadden een langharige teckel) en heb best veel gezien en gehoord over fokkers en hun methodes. Daar wordt je niet altijd blij van…

 8. thea zei:

  Het is een mooi hondje om te zien en
  van dat gefok word je toch helemaal niet goed.
  Honden zijn tegenwoordig mode artikelen geworden.
  Bovendien wordt er veel geld mee verdiend als
  er een bepaalde hond in de mode is.
  Arme honden denk ik dan.

 9. Margrietgeniet zei:

  Een superleuk en interessant verhaal, Brimstone. Caitlin is een hartstikke leuke hond, zo te zien en te lezen en ik vind het leuk om te lezen wat haar achtergrond is. Toevallig kwamen wij laatst iemand tegen met de Cavalier King Charles Spaniel. Ik herinner me dat omdat wij de hond erg leuk vonden en aan de eigenaar vroegen wat voor hond het was. Niet dat ik de naam onthouden heb, maar ik herken hem wel en de foto ook. Die kooiker vind ik trouwens ook erg mooi. Nu ik er over nadenk, ik vind eigenlijk heel veel honden leuk, waaronder zeker ook de Beagle, maar ook een Mops. Afin, laat ik maar ophouden :-)

 10. Anneke zei:

  Ohhhh ik ben verliefd, wat een schatje.
  Ik moet zeggen, uit deze twee rassen is een beauty gekomen.
  Maar ik ben altijd verliefd, soms zeg ik vaak tegen een oerlelijke hond, die is knap van lelijkheid hahahaha
  We hebben altijd oude afdankertjes genomen, soms gratis, of voor 25 gulden omdat de mensen zonodig op vakantie moesten.
  Maar wat hebben wij van deze honden genoten, en dit heeft ons veel voldoening gegeven, dat we ze daar weg hebben gehaald.
  SUPER!!!!!!

 11. marl1 zei:

  Goeie info Brim! Had al het e.e.a. gehoord van buren die 2 cavaliers hebben….
  Caitlin ziet er super uit en qua karakter ook nog helemaal goed (da’s natuurlijk altijd afwachten met een kruising)ze heeft zo’n zacht snoetje en die foto met Sleipnir- heerlijk!
  @ heb dus niks met V.D. ook niet met vader/moeder/dag of halloween …dan weet je dat vast;-))))

 12. Annette zei:

  Het belangrijkste is: het is een hartstikke leuk hondje om te zien en qua karakter is er ook niks mis mee. Ik heb weer aardig wat bijgeleerd over honden door je weblog. Leuk!

 13. Jan K. zei:

  Zoals ik gisteren al schreef, vind die raszuiverheid helemaal niet zo belangrijk, en dat heeft inderdaad te maken met de manier waarop sommig rassen zijn doorgefokt. Af en toe op het zielige af.
  Ik heb al eens eerder geschreven, dat ik Caitlin één van de leukste honden vind die jullie hebben. Als ik Caitlin en Gwen samen zie, is mijn dag meestal al goed. :-)

 14. Harriët zei:

  Leuk hoe je dat zo allemaal beschrijft en grappig dat ze er van beide honden eigenschappen in heeft die je opvallen.
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik haar mooier vind dan een ras cavalier King Charles.
  Die platte snuitjes bijv. vind ik niks, maar dat heeft Caitlin ook niet hè? :)

 15. Jetske zei:

  Ik vind Caitlin een beauty. Hebben jullie die kruizing zelf geregeld m.a.w. kenden jullie de vader en moeder van Caitlin?
  Mijn oom was kooiker van beroep in De Weerribben. Ik heb zijn kooikerhondjes vaak in de praktijk bezig gezien, heel indrukwekkend. Voor ons is het kooikerhondje een favoriet soort. Verder heb ik geen verstand van de verschillende rassen hoor.

 16. Muzzzzzzzz zei:

  Zo`n cavko is dus eigenlijk een geluk bij een ongeluk.
  Voor mij mag Caitlin direct een stamboom krijgen want ze is prachtig…lawewelweze!!!!!

 17. Thérèse Aarts zei:

  Een schat van een hondje, ook om te zien. Goed dat je alles zo uitlegt; ik weet er allemaal niet zo veel van. Maar….ik leer bij!

 18. els zei:

  Heel leuk om te lezen en ze is leuk.Gewoon een hartstikke leuke hond.

 19. een Oldtimer zei:

  Wij hebben al onze honden, die we hebben gehad en nog hebben, uit het asiel gehaald.
  We waren en zijn van mening dat je de aanschaf van een hond niet moet laten afhangen van het ras en/of de bijgeleverde papieren.
  Wij hebben gekozen voor de honden die ons, tijdens het bezoek aan een asiel, het gevoel gaven dat we vrienden konden worden.
  En dat zijn ze gebleven tot hun dood ze van ons liet scheiden.
  Het waren en zijn grote vrienden van ons geworden en de bijbehorende papieren waren de advertentie van het asiel uit de krant.

 20. H@@Peetje zei:

  Wat gaaf om dit alles te lezen Brimstone. Mooi hoe je dit hebt beschreven met mooie kiekjes…

  OT: op het Aekingerzand mogen de honden niet loslopen ivm de schapen. Maar we hebben onze Zoë altijd vast, want als ze iets in haar neus heeft dan gaat ze als de brandweer er vandoor. En luistern ho maar ondanks de gehoorzaamheidscursus….

  groet Harry

 21. Leidse Glibber zei:

  Zonde he dat door het doorfokken er zoveel ongezonde honden zijn.

 22. Jalos zei:

  Slim gedacht!
  Wat een bijzonder hondje is ze.

 23. tagrijn zei:

  Dat lijkt me een bijzonder slimme hond. Kijkt heel intelligent uit de oogjes. Mooie uitleg heb je erbij gegeven; erg interessant.

 24. marl1 zei:

  OT Beagles: er ligt ‘een verrassing’ voor jullie klaar- wie het eerst is…heeft ‘m!!!

 25. lenie zei:

  goed dat je dit eens aankaart op log !!
  info is het eerste begin zeg ik altijd maar ;))
  en dat lekkere nieuwe ras mag er wezen ..
  hihihihihi zeg nou zelluf is ze mooie en alert
  of niet ????Heel mijn leven heb ik al Cockers , maar heb er ook één gehad (uit asiel) die dus ook ‘doorgefokt’ was , maar 4 jaar geworden !
  was zo’n 25 jaar geleden , toen was het ineens een modehond ….meis een fijn weekend met al je viervoeters ;)

 26. Yolanda Elizabet zei:

  Aha, dat verklaart het raadsel Caitlin! Ze is IMO een heel mooi meiske, zeer harmonieus gebouwd met de beste uiterlijke eigenschappen van beide rassen in zich. Over het algemeen zijn zulke pure outcross dieren heel gezond (hybrid vigour) en levenslustig.

  Een van de grote problemen binnen de rashonden en raskattenfok is dat de meeste fokkers veel te weinig kennis van zaken hebben van het fokken. Zo maken ze veel fouten, niet uit onwil maar uit onkunde, dat is tenminste mijn ervaring. Daarnaast willen veel mensen dieren hebben met een extreme expresie van een of meer uiterlijke kenmerken (heel groot, heel klein, heel plat bekkie, enorme oren etc.). Waarom men zo graag een rariteiten kabinet wilt fokken/hebben ontgaat mij geheel.

  BTW uitkruisen binnen een ras leidt uiteindelijk ook tot onvermijdelijke inteelt. Een paradox, ik weet het. ;-)

 27. Brimstone zei:

  @ Yolanda Elizabet
  Ik reageer op je laatste zin.
  Binnen iedere gesloten populatie is er een zekere toename van de inteeltcoëfficient. Maar die marginale toename wordt gecompenseerd door genetische drift en mutaties, wat niet het geval is bij ‘popular sire syndrome’ en kunstmatige verkleining van de effectieve populatie door rasstandaarden en splitsing van rasstandaarden.

 28. Yolanda Elizabet zei:

  Mijn punt is dat we afmoeten van die hermetisch gesloten populaties, alleen dan zijn en blijven de dieren gezond. Of die toename marginaal is hangt helemaal af van hoe breed de genenpool van een populatie nog is. Bij de meeste katten en hondenrassen is die vrij smal, dus zal de toename van het IC relatief groot zijn door het uitkruisen binnen de populatie.

  Maar ja, ga de doorsnee rasdier fokker maar eens vertellen dat het begrip raszuiver losgelaten zal moeten worden. Om maar te zwijgen van wat raszuiver eigenlijk is. ;-)

  Het popular sire syndrome wordt veroorzaakt door onwetendheid en het teveel nadruk leggen op het uiterlijk van de rasdieren i.p.v. de gezondheid en het karakter. Bij katten speelt ook nog het sproeigedrag van de katers een negatieve rol; het is lastig om er een of meerdere dekkaters op na te houden zodat het aanbod gering is.

 29. Brimstone zei:

  @ Yolanda Elizabet
  Inderdaad wanneer de effectieve populatie klein is zal de IC ook relatief sneller toenemen. Zo wie zo zal het maken van combinaties in een kleine effectieve populatie met in 10 generaties onverwante voorouders zeer moeilijk worden. Bij de Beagles is dat al bijna een onmogelijkheid.

  Ik ben het 100% met je eens dat we afmoeten van de kunstmatig gecreerde hermetisch gesloten populaties. Binnen de kynologie deelt helaas maar een kleine groep onze mening. Nog steeds worden rassen opgesplitst in ‘nieuwe’ rassen op zeer arbitraire uiterlijke kenmerken, worden standaarden aangescherpt op zoiets als vachtkleur, stand van het oor of staart.

  Een voorstel om rassen weer samen te voegen op basis van het vroegere type is vloeken in de kerk.
  Men houdt het liefste vast aan het Victoriaanse begrip ‘raszuiverheid’. Dat de kennis van genetica en populatie genetica sinds de introductie van dit negentiende eeuwse concept enorm is gegroeid ontgaat de meeste fokkers. En al vertel je ze het 100 keer het wil er niet in!

  Inderdaad wordt het ‘popular sire syndrome’ veroorzaakt door de onevenredig grote nadruk op exterieur kenmerken. Dat is ook mijn bezwaar tegen shows. Showkwalificaties worden ten onrechte beschouwd als fokkwalificaties. Er is nog een lange weg te gaan voordat het besef doorbreekt dat dit de neergang van de rassen betekent. Voorlopig beschouwen de meeste rasverenigingen de showpunten nog als belangrijkste fokcriterium.

 30. Moira zei:

  Het is inderdaad jammer dat er bij de rasverenigingen meer naar de uiterlijke kenmerken wordt gekeken dan naar de gezondheid.

  Ik vraag me ook af of en hoe het mogelijk zou kunnen zijn om weer naar een raszuiver EN gezond ras terug te komen.

  BTW, ik vind dat ze bij de shows ook altijd zo overdreven zijn met de hondjes, de beagles bijvoorbeeld hebben weer een raar geknipte en getamponeerde staart, geef mij de pluimstaart van Bas maar, dat is lekker puur natuur !

 31. Alie zei:

  Caitlin is een snoepie. Ik let nooit zo op raskenmerken, ik dacht altijd dat het een cavalier was en lette er verder niet op. Nu zie ik dat ze geen platte neus heeft en die oren zijn anders en de bouw. Inderdaad: van een kooiker. Dus toch in het oog springende kenmerken van een Cavalier, omdat ik dat het eerst herkende. Maar daar gaat het bij mij niet om, ze heeft hele lieve oogjes en gewoon een lekker koppie.

 32. Brimstone » Blog Archief » Blenheim spot zei:

  […] de Cavko Spaniel, een kruising tussen een Cavalier King Charles Spaniel en een Kooikerhondje, heeft een stip op haar […]

 33. michiel zei:

  ongeacht de hele genetische discussie, wat een schatje is caitlin. Lijkt wel wat op mijn Clumber Spaniels

 34. Jojanneke zei:

  Wij hebben zelf ook een hond, die we gekocht hebben als een cavalier king charles, maar hij heeft sinds dag 1 niet dat platte neusje. Wij waren er dan ook van overtuigd dat het een kruising was, maar met wat?
  Na dit gezien te hebben is er geen twijfel meer mogelijk.. we hebben een Cavko spaniel.
  En hij is heeeel mooi ;)

 35. nadine vrolijk zei:

  hey!

  ik vind het een heel leuk hondje.. en ik heb ook sinds kort een kruising tussen deze twee rassen..! haar naam is kyra.. en wil graag een nestje van haar.. maar dan ook van deze kruising.. en dat word zoeken..!

  groetjes nadine

 36. Cecil zei:

  Cecil…

  Brimstone » Blog Archief » Cavko Spaniel Caitlin…

Laat een reactie achter