Kruidnagelen van Zanzibar

kruidnagelen_gedroogd

 

Kruidnagelen zijn het belangrijkste exportproduct van Zanzibar. Toch is de kruidnagel niet inheems, krap twee eeuwen geleden werd hij op Zanzibar geintroduceerd. De kruidnagelboom, evenals de nootmuskaatboom, komen van oorsprong waarschijnlijk van de Molukken.

De Portugezen drijven vanaf 1514 de zeer winstgevende kruidnagelhandel vanaf de Molukken. In 1605 komt daar een einde aan als ze door de Hollanders verjaagd worden. Vanaf 1651 stelt de VOC zeer strenge regels op om het monopolie op de kruidnagelhandel in handen te houden. Zo staat onder andere de doodstraf  op het planten, verhandelen of uitvoeren van de zaden of zaailingen.

 

kruidnagelen_aan_boom

 

 In 1770 slaagt Pierre Poivre, intendant gouverneur van Ile de France (nu Mauritius) erin een paar kruidnagelzaailingen naar Mauritius te smokkelen. De bomen gedijen er uitstekend en in 1818 wordt  op Zanzibar ook een kruidnagelplantage aangelegd. Hiermee is het kruidnagelmonopolie van de Hollanders voorgoed verbroken. Tot op heden zijn Zanzibar en Madagaskar de grootste leveranciers van deze specerij.

 

kruidnagelen_geplukt

 

De kruidnagel zoals wij die kennen is de gedroogde bloemknop van de boom. Ze worden geplukt voordat de roze-groene bloesem zich opent.

Alhoewel verreweg het belangrijkste is de kruidnagel niet het enige ingevoerde gewas dat geteeld wordt op Zanzibar. Hieronder een paar voorbeelden van producten, die we voornamelijk in bewerkte vorm kennen.

 

produkten_uit_zanzibar

12 reacties op “Kruidnagelen van Zanzibar”

 1. 1

  Het reageren lukt hier dus ook nog steeds niet probleemloos, merk ik.
  Niet dat dat erg is in dit geval, want van kruiden heb ik toch geen kaas gegeten … :-)

 2. 2

  Nou ja zeg …
  Bij de tweede voorgaande logjes kon ik mijn URL met geen mogelijkheid kwijt, en nu ineens weer wel …

 3. 3
  Hendrika

  Wat mooi om de noten/vruchten/zaden in onbewerkte vorm te zien.

 4. 4

  Even testen of m’n url problemen veroorzaakt.

 5. 5

  Gaat al vanouds.

 6. 6

  al=als

 7. 7
  Jetske

  Interessant verhaal.
  Alle producten hebben wel een plaatsje in ons huis.

 8. 8
  Brimstone

  @ Hendrika
  Kijk, zo kom ik ook eens aan een leuk reactie-aantal ;-) Maar mooi dat je URL hier weer werkt.

 9. 9
  Marian

  Dat spul is zo veel mooier dan in gedroogde toestand, maar dat is eigenlijk met alles zo natuurlijk.
  Wel leuk om het eens in het “echt” te zien, nouja op een foto dan, dat hele echte was voor jou weggelegd!

 10. 10

  Wat een weelde aan lekkere dingen hebben ze daar. Vooral de cacao spreekt me aan, maar ook de andere dingen kan je niet missen in een lekker maaltje. Wat is rundvlees zonder kruidnageltjes en custard zonder vanille? Niks toch? Ik wist trouwens niet hoe die dingen er in onbewerkte toestand uit zien. Weer wat geleerd op de maandagochtend.

 11. 11

  Bij het lezen van al dit interessants kwam er onderweg toch even een oprisping met akelige bijsmaak uit mijn recente geheugen: “Die VOC-mentaliteit!” Dat zal hem nog lang tekenen…

 12. 12
  Alie

  Wat zien ze er zo prachtig uit. Als de kruiden er zo ook uit zouden zien als wij ze kochten, dan zou ik ze misschien niet eens gebruiken ;-)
  Wat leuk dat ik dat verhaal over die kruidnagels hier weer lees. Mijn moeder zocht al heel lang het boek “De geur van kruidnagels” Na een jaar of 2 zoeken op internet heb ik het kunnen kopen en ik heb het eerst gelezen voordat ik het aan mijn moeder gaf, maar ik had het ook heel snel uit. Mooi boek.
  http://www.alipo.web-log.nl


Een reactie plaatsen