Bao la kujifunza

bao_bord

 

Overal op Zanzibar zie je het Bao spel. Nou zijn we geen ’spelletjesmensen’, maar het trok toch wel onze aandacht. Op een achternamiddag heeft Harry ons ingewijd in het Bao la kujifunza (Bao voor beginners). Misschien legde hij ons het meest eenvoudige Bao la Kiarabu (Bao van de Arabieren) uit, hoe dan ook het bleef knap ingewikkeld. Maar vreselijk boeiend en dan vooral dat je met zulke eenvoudige middelen zo’n spel kan opzetten.

 

bao_spelen

 

Bao is een Oost-Afrikaansspel en wordt veel gespeeld in Kenia, Tanzania, Malawi en vooral op Zanzibar. Het lijkt eenvoudig, 32 gaten op 4 x 8 en 64 zaden. Maar die eenvoud is maar schijn, het is een zeer strategisch spel met veel variaties.

 

strategie_bedenken

 

Gijs gaat er helemaal in op en bedenkt zijn stategie. Ik was het toen al kwijt…………geen spelmens dat ben ik. Maar sommigen worden er helemaaal door gegrepen. In Nederland is er zelfs een Nederlands Baogenootschap, voor uitleg en achtergrond zeker even een kijkje nemen.

7 reacties op “Bao la kujifunza”

 1. 1

  En is Gijs al lid van het Nederlands genootschap geworden?

 2. 2
  Brimstone

  @fluitenkruid
  Nee hoor, zo diep gaat de passie nou ook weer niet.
  We hebben wel een mooi spel gekocht.

 3. 3
  Jetske

  Ik ben geen spelletjesmens. Ik vind het wel grappig om te zien, hoe de beide mannen ermee bezig zijn.
  Een borreltje erbij en een sigaret, dat verhoogt de concentratie. ;-)

 4. 4

  Zo op z’n tijd houd ik wel van een spelletje.
  Van jouw uitleg over dit zo eenvoudig lijkende spel ben ik niets wijzer geworden. Maar ik laat me niet verleiden tot het bezoeken van de website van het NBG. Straks weer een verslaving erbij … ik kijk wel link uit … ;-)

 5. 5

  In West-Afrika hebben ze zoiets met twee rijen. De naam schiet me niet zo snel te binnen. En ook dat valt al niet mee! De tegenstander van Gijs zit er echt bij met een gezicht van: ‘Denk jij maar lekker, maar ik win het toch wel!”

 6. 6

  Zo zien we het graag! Lekker Bao spelen met een Kili erbij…

  Gijs en Jan K., ik kan jullie het lidmaatschap van het Nederlands Baogenootschap zeker aanraden! kost maar een tientje en je hebt een onzettend leuke club mensen die met vergelijkbare herinneringen aan Bao op Zanzibar, in Malawi of gewoon in een Hollandse huiskamer.

  En ja, het kan een verslaving worden, maar wel een leuke! :-)

  Groeten,

  Koen (bestuur NBG)

 7. 7
  Marian

  Jawel, we hebben wéér wat gemeen! ik ben ook geen spelletjesmens, misschien toch ergens familie? :-)


Een reactie plaatsen