Moskee

moskee_toubacouta

 

Geloven  in een een god of goden doe ik niet. Toch vind ik religie in al haar uitingen erg interessant als cultureel, menselijk fenomeen. Ik had graag in Gambia of Senegal een moskee bezocht. Beide landen zijn overwegend (ca. 85%) Islamitisch. Het is er helaas niet van gekomen. Wel heb ik moskeën gezien en gefotografeerd. De foto hierboven is van de moskee in Toubacouta.

Het viel me op dat de moskeën in Senegal groter en prominter aanwezig zijn dan in The Gambia. Waarom dat zo is? Misschien doordat ik in Senegal juist die dorpjes heb bezocht, waar de bevolking er meer belang aan hecht of dat Senegal iets welvarender is?  Mijn observatie is maar heel beperkt geweest.

 

kleine-moskee_toubacouta

 

In Senegal zag ik wel voor het eerst deze kleine plekken, die bestemd zijn voor het Islamitische gebed . In Gambia heb ik zo’n soort plaats alleen gezien in de wachtruimte voor de ferry naar Banjul in Barra.

 

moskee_missirah

 

Zoals de kerktorens het Nederlandse landschap tekenen, staat deze toren trots te zijn in het Sengaleese vissersdorp Missirah. Ik vind trouwens moskeetorens in het Nederlandse landschap niet misstaan, ze zijn mooi en ze laten zien dat ons land een vrij en open land is, waar iedere inwoner voor zijn eigen geloof en overtuiging uit mag komen. Laten we dat koesteren.

4 reacties op “Moskee”

 1. 1

  Ik ben ook nog nooit in een moskee geweest, maar kan ze in elk geval qua gebouw ook wel waarderen. Toen ik (in 1995?) in Gambia was, ben ik op uitnodiging van een Gambiaanse man wel een keer meegegaan naar een openluchtgebedsdienst, waar ik opzij mocht staan kijken. Ik vond het zeer indrukwekkend.

 2. 2

  Ben twee keer in een moskee geweest, in Parijs en Amsterdam, maar zo echt heel bijzonder was dat ook weer niet. Ik kan me er zelfs nauwelijks meer van herinneren dan oosterse boogjes en tapijten.

 3. 3

  godsdienst en gebouwen zijn twee.

  je hoeft niet ‘gelovig’ (????) te zijn om van architectuur te houden. ;-))

  jouw laatste foto is een parelke, brimstone!

 4. 4

  De eerste regel en de de twee laatste regels zouden door mij geschreven kunnen zijn. Precies zoals ik er ook over denk. Jammer dat juist in Afrika veel moskeeën uitsluitend voor moslims toegankelijk zijn. Ik heb destijds in Djenné (Mali)hemel en aarde bewogen om die prachtige moskee binnen te komen. Maar helaas nul op het rekest.


Een reactie plaatsen

«« Ringenhunt  ∞  Back to Africa »»