Een relletje op de geitenmarkt

geitenmarkt

 

Al twee keer in Gambia geweest en nog nooit een geitenmarkt bezocht. Bij mijn derde bezoek moest dat zeker op het programma staan. Mijn gids Saikou had één van de grootste voor me uitgezocht. Toen we binnen de muren waren kreeg ik de indruk dat er weinig toeristen kwamen. Ik werd in ieder geval met verbazing aangestaard “een toubab hier?”. Geen probleem verder totdat een paar jongetjes aan me vroegen een foto van ze te maken.

 

jongetjes_geitenmarkt

 

Kinderen in Gambia vinden het prachtig om op de foto te gaan. Vooral om op het display naar zichzelf te kijken. De jongetjes stonden al giebelend rond m’n camera, toen er uit het niets een zeer geagiteerde wat oudere vrouw al kijfend op me afstoof. Ik mocht geen foto’s maken en als ik het al deed dan moest ik betalen. Ze begon aan mij en, oh help paniek, aan mijn fototoestel te trekken. Nou ben ik niet zo gauw onder de indruk en zelf ook een bitch, dus ik kon het wel hebben. Verontrustender vond ik dat binnen een mum van tijd een groep om ons heen verzameld was. Natuurlijk, een relletje, altijd leuk.

Een jongeman trok me uit de kring weg. Riep ook mijn gids, die in onvervalst Madinka, liet horen wat hij van de actie van de vrouw vond.

 

slachter

 

Mijn ‘redder’ zei me dat me niets te verwijten viel, hij had gehoord dat de jongetjes er zelf om vroegen. Vervolgens vond hij het wel heel leuk om zelf met een geit en een meisje dat er liep op de foto te gaan. De rel was door zijn ingrijpen overigens direct over. En ik had onbedoeld een bijna pop-art foto.

Zijn functie op de geitenmarkt;  hij was slachter. De gebouwtjes van de slachterij stonden een paar honderd meter verderop. Op het ogenblik was er niet veel werk, maar de topdrukte zou komen met het Islamitische offerfeest . Hij heeft me over de markt rondgeleid. Nu weet ik  het verschil tussen een Gambiaanse geit en een Malineese. Ik heb de zojuist gearriveerde import uit Mali kunnen aanschouwen, gesproken over halalslachten. En gezien dat de geiten super goed verzorgd worden. Ze worden zelfs gewassen. Een fris uitziende geit met wat vet op de billen brengt immers meer op. Alhoewel de meeste geitjes op deze markt eens in de pot belanden, hebben ze het zo slecht nog niet. Menig Nederlands varken zal ze benijden.

10 reacties op “Een relletje op de geitenmarkt”

 1. 1
  Hendrika

  Ik zie veel broodmagere geiten. Het was vast een heel gemekker met al die geiten. Mooie foto’s.

 2. 2
  Brimstone

  @ Hendrika
  Dit is natuurlijk geen ‘Hollands Welvaren Vee’. Deze dieren worden niet speciaal op vlees of melk gefokt, meer op overleven. Ik kan nou niet vinden dat ze er broodmager uit zien, bij sommige zie je net de ribbetjes, maar dat is niet verkeerd.

 3. 3

  Jee, dat was dus wel even schrikken, maar je hebt die jongen dan ook heel erg aantrekklijk op de foto gezet

 4. 4

  Wat leuk al die loslopende geiten, ik vind het zulke leuke dieren.
  Wel schrikken van zo’n relletje vooral als je niet weet wat ze zeggen maar de toon zal je wel herkennen ;-)
  Gelukkig is het goed afgelopen en heb je zelfs je foto’s nog.

 5. 5

  Behalve een serie unieke foto’s heb je er ook een bijzondere herinnering aan overgehouden, want zo’n relletje op een geitenmarkt maak je toch niet dagelijks mee.

 6. 6

  Dat was wel een bijzondere ervaring. Gelukkig liep de rel met een sisser af.
  De onderste foto is heel bijzonder, het lijkt wel een zwart/wit foto, Dat hagelwitte shirt en de witte geit.

 7. 7

  Kan me indenken dat je ven schrok vooral als het opeens een hel groep is.
  Maar ja, goed afgelopen en een mooi verhaal wat je nog heel lang kan vertellen.

 8. 8

  gelukkig was je ‘redder’ nabij, brimstone!

  wij hebben ooit een markt bezocht in gambia, waarbij we een politieagent meekregen. hij ‘waakte’ over ons en zorgde ervoor dat we niet ‘overvallen’ werden.

  tja, in de ogen van een gambiaan ben jij natuurlijk een rijke stinkerd, waarbij het geld op je rug groeit. geld, dat zij heel graag bij je willen komen plukken. ;-)

 9. 9

  Hen je me horen lachen om je verhaal, speciaal om deze. . .”Nou ben ik niet zo gauw onder de indruk en zelf ook een bitch, dus ik kon het wel hebben” Kostelijk!!!
  Nu snap ik ook dat Gijs de volgende keer meegaat ;-)
  .

 10. 10

  Hen=Heb :-(


Een reactie plaatsen