Kerst in de kast

winterkoninkje_op_papillonschaal

Winterkoninkje op schaal op voet Papillon SC

 

Als je iets voor de tweede keer doet, is het dan traditie? Nog niet een erg oude traditie, maar de servieskast in kerstsfeer brengen vind ik zo leuk, dat het zeker een blijvertje wordt.

 

soepterrine_etruria

Soepterrine Etruria SC

 

Vorig jaar was  de Hollandse kuifkast het decor, nu heb ik me uitgeleefd in de nieuwe kast.  Deze heeft veel meer ruimte, maar toch begint ie zich al heel aardig te vullen met het Société Céramique serviesgoed van voor en net rond de vorige eeuwwisseling.

 

kerstman_met_koffiepot_gloxinia

Kerstman met koffiepot Gloxinia SC

 

Tussen het serviesgoed staan ook wat kerstmannen, niet van die Amerikaanse ‘Ho, ho, ho kereltjes’. Het zijn eigenlijk wintermannen, die passen bij de mythen rond het winterzonnewendefeest. Mythen die ik veel aansprekender vind in deze tijd van het jaar dan het stalletjeverhaal.

 

sauskom_fernande

Sauskom met oor Fernande SC

12 reacties op “Kerst in de kast”

 1. 1

  Heel creatief.
  Zeker deze traditie erin houden.

 2. 2
  Hendrika

  Sfeervol. Het dessin van het bovenste servies vind ik erg mooi: welke is dat?

 3. 3
  Brimstone

  @ Hendrika,
  Het decor van de schaal en het bord op de bovenste foto heet Papillon. Dit decor werd tussen 1885 en 1910 geproduceerd. Er is niet gek veel meer van, althans ik kom het weinig tegen. Als ik een stuk zie ga ik door ramen en ruiten om het te pakken te krijgen. Het is ook één van mijn favorieten.

 4. 4

  Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik heb bij Papillon een heel andere associatie. ;-)
  Wij zijn niet van die ’serviesmensen’, maar ik vind deze Papillon ook wel mooi.
  Zo lang jij er plezier aan beleeft om de servieskast in december is kerstsfeer te brengen, moet je daar gewoon mee doorgaan. Als het nu nog geen traditie is, dan wordt het dat volgend jaar wel.
  Overigens zie ik jouw wintermannen ook liever dan die dikbuikige kerstman.

 5. 5

  ‘t is een heel warme kerst bij jou, brimstone!

  origineel bovendien!

  fijne kerstdagen,

 6. 6

  Brim je brengt me op een idee!!!!
  ik ga meteen de doos ballen van boven halen en bovendien hebben we de zelfde kerstman.

  Vanmorgen zag ik een reportage over apen kolonies die in de stad leven.
  Stadsapen dus.
  Die wachten niet eens tot ze gevoerd werden maar gingen ongevraagt de huizen binnen om vervolgens de kasten te plunderen.
  Daar moest ik aan denken toen ik jou reactie op mijn gedekte tafel zag.

 7. 7

  Dat is toch echt een ‘kijk-je-ogen-uit-kast’. Wat een mooie ’spulletjes’ allemaal. De mythen en de wintermannen spreken erg tot de verbeelding, je fantasie kan erbij op hol slaan.
  Iets geheel anders: leuk breaking news op mijn weblog!

 8. 8

  Echt heel sfeervolle foto’s , zouden zo in een glamourblad kunnen staan.

 9. 9

  Oh, prachtig!
  De kleur van de gloxinia SC kende ik nog niet. De winterkoning staat daar echt koninklijk!
  Heel fijne, sfeervolle Kerstdagen.

 10. 10

  Dat noemen ze nu:”Het nuttige met het aangename verenigen”. Hartstikke leuk gedaan en ik zit ook nog steeds te glimlachen om die hond met muts op. Je bent me er eentje.Maar de inhoud van je kast is fantastisch. Leuk om weer een paar logjes te lezen van je!

 11. 11

  Ja leuk! maar wat ik mis is een overzichtsfoto van de hele kast frau B.

 12. 12

  Wat heb je je weer heerlijk uitgeleefd, prachtig. Wat is die winterkoning (of misschien zelfs winterkeizer?) mooi op een prachtige schaal.


Een reactie plaatsen

«« Goedgemutst  ∞  Een nieuwe pup? »»