Adèle, de nieuwe vorm

robert_fock

 

adele_met_silhouet

 

 

 

De vernieuwing in kunst en vormgeving in de periode tussen 1918 en 1939 manifesteerde zich ook in de gebruiksvoorwerpen van die tijd.  Eind jaren twintig kwam in de Maastrichtse aardewerkfabrieken, Société Céramique, Sphinx en Mosa, de productie op gang van serviezen die in hun vormgeving, decoraties en kleurgebruik geïnspireerd waren op ondere andere Art Deco kunst.

De oplages van deze serviezen waren groot. Dit werd mogelijk gemaakt door de verbeterde productieprocessen. Bovendien was de afzetmarkt vergroot. De middenklasse kreeg meer bestedingsruimte, een servies was niet alleen meer voor de rijken. De serviezen konden nu ook hun weg naar de huishoudens vinden via winkels als HEMA en Bijenkorf.

 

 

 

 

 

adele_dekschaal_suikerpot

 

Adèle is het eerste servies van Société Céramique dat aansloot bij de nieuwe vormgeving. Het servies is waarschijnlijk tussen 1925 en 1931 ontworpen. In 1931 verscheen het voor het eerst in een catalogus.

 

adele_dekschaal

 

Van de drie Maastrichtse fabrieken waren in die tijd de prijzen van Société Céramique het laagst. Een servies uit deze fabriek kostte gemiddeld fl. 2,40, terwijl voor een Sphinxservies tussen de drie en vijf gulden neergeteld moest worden. Société Céramique kon goedkoper produceren, doordat ze van een moderner type oven gebruik maakte. Daar stond wel tegenover dat de serviezen minder verfijnd waren dan die van Sphinx. Het aardewerk heeft een wat bonkig uiterlijk, met hier en daar wat bakfoutjes en een soms wat onregelmatig opgebrachte glazuurlaag. Toch doen deze onvolkomenheden het aardewerk niet echt kwaad, het past mooi bij de vormgeving. Ik ben in ieder geval blij dat ik een paar stukken van Adèle in de kast heb staan.

bron:
Fock, R., Maastrichtse serviezen, 1917-1937. Zwolle (2007)

9 reacties op “Adèle, de nieuwe vorm”

 1. 1

  Prachtig art decoservies. Mooi, die strakke lijnen. Denk dat je er toch wel ietsje meer voor hebt betaald dan f. 2,40, maar dat is het ook helemaal waard.,
  Ik wens je een heel goed en gezond 2010 en bedankt voor je felicitaties na de geboorte van Daniëlle!

 2. 2

  Zo van bovenaf dacht ik: nee, dat is niks. Maar dat oortje op de laatste foto overtuigde me. Toch mooi spul.

 3. 3

  Dat strakke spreekt me wel aan.
  Alleen jammer dat de kunstenaar niet netjes binnen de lijnen heeft gekleurd … ;-)

 4. 4

  Ach een mens is ook niet perfect.
  Het maakt het servies juist mooi, vind ik.

 5. 5

  Waarschijnlijk februari-servies, dan hebben de Limburgers niet zo’n vaste hand! ;-)
  Dat begint al de elfde van de elfde trouwens

 6. 6

  dat geloof ik graag, brimstone, dat jij fier bent op dit servies!

  het zijn stijlvolle en tijdloze kommen! een lust voor het oog!

 7. 7

  Ahhh, weer een keramieklog, vind ik LEUK!

 8. 8

  Merkwaardig… ik krijg bij deze beelden meteen een associatie met een servies van mijn ouders, waarvan ik nog één setje heb kunnen bewaren. Het had een bijzondere vormgeving. En een randje met oranje en zwart.

 9. 9

  Hartstikke mooi! Wat heb je toch een bijzondere hobby. Kijk je weleens naar Bargain Hunt of naar Flog it! op de BBC? Vast wel, hé?


Een reactie plaatsen