Archief voor juli, 2008

Elly’s erf

woensdag, juli 30th, 2008

 

Als Brimstone al zou denken dat haar pottentuin wat is, dan zingt ze meteen een toontje lager als ze  bij overbuurvrouw Elly een kopje koffie gaat drinken. Elly’s erf staat helemaal vol met planten in potten.

 

 

De koffie wordt bijna koud, omdat er zoveel te zien is. Niet alleen planten, maar ook  ’oh, wat mooi’ en ‘ha, wat leuk’ voorwerpen, die deel uitmaken van deze tuin in potten.

 

 

Op Elly’s erf staan niet alleen eenjarigen, maar ook vele vaste planten die op deze manier weelderig groeien en bloeien.

 

 

Groen kan altijd meer groen gebruiken, dat laten deze flessen zien. Ze zijn leeg, Brimstone heeft dat nog even gecheckt, want ze weet dat Elly ook heerlijke vruchtenwijn kan maken.

 

 

Varens, waterplanten ‘you name it, she got it’. Tussen de vele planten zijn ook nog twee vijvertjes verwerkt (niet op de foto, foutje dat nog wordt goedgemaakt), eentje zelfs met Koikarpers.

 

 

Het zijn bijna borders. Inspiratie voor eigen terras, balkon of erf……… is ruim voorhanden.

 

 

Het bloemrijke erf scheidt de boerderij van de schuur. En deze schuur is ingericht als Elly’s galerie.

 

 

Het beschilderen van gebruiksvoorwerpen met honden, katten en andere dieren is één van Elly’s vele hobbies. Misschien overbodig om te vermelden dat in Huize Brimstone & Co al lang zo’n doos met een Beaglehoofd erop staat.

 

 

 Tussen de volière en het bakhuisje met de stektafel door gaat het pad naar ‘De Tuinen van Uffelte’ , het domein van buurman Gerrit. Maar daarover in een ander log meer. En dan loopt Kelly met haar knuffel vast weer gezellig mee.

 

 

Na de drukte

zondag, juli 27th, 2008

 

Na een week met zoveel te doen, dat er voor de tuin nog geen uurtje overschoot en de enorme buien van gisteravond, verwachtte Brimstone vanmorgen een verweesde tuin aan te treffen.

 

 

 

Dat viel alles mee, de tuin had zichzelf prima gered. Er moest wat worden opgebonden, uitgebloeide bloemen afgeknipt, hier en daar een oppiepend onkruidje uitgetrokken, maar dat was het wel. Nou ja, de graspaadje hadden een knip- en scheerbeurt nodig, maar daarvoor was het gras te nat.

Dus eerst maar eens genieten van al het moois.

 

 

En daarna wat zelfgekweekte plantjes uitzoeken, die er aan toe waren om geplant te worden. Een heerlijk werkje, nadenken over de juiste plek, kuiltje graven, plantje erin en de volgende.

 

 

Er zijn nog meer plantjes die de tuin in kunnen, maar die moeten even wachten tot van de week of volgend weekend. Dat blijft voorlopig nog doorgaan, want de nieuwe zaailingen staan ook hun best al te doen. Toch eerst  zo groot worden dat ze verspeend kunnen worden om in een eigen potje verder te groeien.

 

 

Blue

zondag, juli 20th, 2008

 

Wil je zelf ook zoiets maken in Paint Shop Pro kijk dan bij het engelstalige tutorial of bij de Nederlandse vertaling.

De afbeelding Blue staat in groot formaat in het album
Brimstone Crea Dreams

 

‘t Is op!

dinsdag, juli 15th, 2008

 

Hé meiden, jullie eten is op!

 

 

Kijk maar Gwen, echt opperdepop.

 

 

Wacht maar, ik ga wel kijken of er meer te halen valt.

 

Potjeslatijn

maandag, juli 14th, 2008

 

De pottentuin voor Huize Brimstone & Co is bijna op volle zomersterkte. De eenjarigen spatteren hun potten uit en staan in bloei of zijn bijna zover.

 

 

Een paar planten wat dichterbij bekeken.

 

 

Cynoglossum amabile ‘Compacta’, Calendula officinalis ‘Nova’ met op de achtergrond het rood van Rosa ‘Nina Weibull’

 

 

Het donkerpaarse blad van Amaranthus Hopi Red Dye met Antirrhinum majus Rembrandt

 

 

De grote bladeren van Nicotiana rustica, Papaver glaucum, een grote papaver soort, maar in het potje heel klein gebleven en Brassica oleracea Redbor (Russische boerenkool)

 

 

Potentilla fruticosa ‘Abbotswood’, Rosa ‘Kent’
Lavatera ‘mrs Barnsley’ en de bijna bloeiende Nicotiana mutablis "marshmallow"

 

Meer blauw op de es

zondag, juli 13th, 2008

 

Nee, er wordt geen extra blik politie-agenten opengetrokken om de orde te handhaven. Die zouden wel heel weinig te doen hebben.

 

 

Op een aantal akkers op de Uffelter Es wordt op verzoek van Natuurmonumenten op natuurvriendelijke wijze graan verbouwd. De korenbloemen geven een prachtige blauwe waas aan die velden.

 

 

Het jaar van de aardappel

woensdag, juli 9th, 2008

 

De aardappelvelden op de Uffelter es staan in bloei. Het is een vrolijk gezicht, die witte vlakken tussen de weilanden, koren- en lelievelden. Het lijkt wel of er dit jaar meer aardappelen zijn gepoot dan voorgaande jaren. Het zal wel toeval zijn, maar 2008 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot International Year of the Potato 

 

 

Hiermee willen zij de rol van de aardappel in het licht van thema’s als honger, armoede en leefmilieu onder de aandacht brengen. Met een totale productie van 315 miljoen ton is de aardappel momenteel het vierde belangrijkste gewas ter wereld, na rijst, graan en maïs. Meer dan de helft hiervan werd geoogst in ontwikkelingslanden, waar de aardappelteelt een flinke opmars kent.

 

 

Behalve het doen toenemen van het bewustzijn van het belang van de aardappel als voedselbron voor ontwikkelingslanden wil men eveneens onderzoek en ontwikkeling van de aardappelteelt  promoten als een middel dat bijdraagt tot het bereiken van de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen.

 

 

De aardappel is  een ideaal gewas voor de meeste ontwikkelingsregio’s in de wereld: het verbruikt minder land, groeit sneller en is meer klimaatbestendig dat de meeste andere gewassen. Bovendien is 85 % van de plant eetbaar, tegenover 50 % bij granen.

 

Voor veel mensen in ontwikkelingslanden zal het een hele omschakeling zijn van bijvoorbeeld rijst als belangrijkste voedselbron naar aardappels. Voor ons is het zo heel gewoon. Toch werd in Nederland pas in 1727 de aardappel, voor het eerst in Friesland, als voedsel erkend.

 

 

En dan staat er tussen het wit bloeiende ras ineens zo’n lila schoonheid, zou dat een Eigenheimer zijn?

 

Detective Toubab

dinsdag, juli 8th, 2008

 

‘Toebab, weet jij hoe er afdrukken van tandjes in die boekkaft komen? Denk eens mee, jij bent minstens zo slim als 
Miss Marple of Poirot.’

 

 

‘Bedoel je deze, Brimstone?’
‘Ja, die en daar bovenaan zitten ze ook.’

 

 

‘Maar hier nog niet! Wat een mysterie, hè?’

 

 

‘Of ik het soms gedaan heb? Ha, ha, ha, je laat me lachen, 
tuurlijk niet!’

 

On the air again!

maandag, juli 7th, 2008

 

Toen Brimstone vanavond uit haar werk kwam, stond er iemand met een brede smile voor het raam en twee duimen omhoog. Ze begreep het direct. Het weblog is weer  online!

 

Het was een benauwde week, komt alles wel weer goed? Het weblogbestand was door een klein foutje overschreven door andere data van het Artistic Underground domein van Brimstone & Co. En alleen de host kon het weer terugzetten, dat is nu gebeurd!

 

De logs gaan weer komen. Alleen heeft Brimstone juist een erg drukke week, zal je net zien. Maar het kan weer!