Archief voor de ‘Dieren’ Categorie

Familie Lejoor

zondag, juni 8th, 2008

 

 

 

 

Er is een ezeltje geboren bij de buren van Brimstone & Co. De kleine knul staat gezellig met z’n vader en moeder aan de Dorpsstraat, waar hij natuurlijk veel bekijks trekt.

 

Wat een oren heeft zo’n ezelbaby. Het lijkt wel of die al bijna klaar zijn en de rest er achteraan moet groeien.

 

 

 

 

 

 

Bezig bijtje

maandag, mei 12th, 2008

 

Brimstone verveelt zich geen moment. Plezier maken met en zorgen voor de honden en de katten, planten kweken, een tuin opzetten, fotograferen, logjes in elkaar knutselen enzovoort en zo verder. Een bezige bij (of hommel). En toch ging het kriebelen na zo’n anderhalf jaar zonder werk, nou ja zonder werk, werk  genoeg, maar zonder baan.

 

De eerste stap op het sollicitatiepad was direct met resultaat, een leuk baantje van 12 tot 16 uur per week in de avonduren. Maar voordat echt aan de slag gegaan kan worden moet er eerst een training worden gevolgd. En het eerste deel van die training is komende week, 4 dagen van 12 tot 8 uur. Brimstone heeft er zin in!  Van loggen en andere weblogs bezoeken zal niet veel komen.

 

In de weken daarna zijn er ook nog verschillende trainingsdagen en het begin van het echte werk. Het loggen zal dan zeker weer worden vervolgd, misschien wat minder intensief, maar wel met veel plezier. Want vertellen over de honden, de katten, de tuin, Uffelte en omgeving is een heerlijke hobby, waar zeker een gaatje in het programma van Brimstone voor te vinden is.

 

 

Met zonder jas

zondag, mei 11th, 2008

 

De schapen in het weiland aan de overkant van Huize Brimstone & Co zijn van de week geschoren.

 

 

Voordat de boer daarmee begint krijgt het schaap eerst een injectie tegen wormen. En ook nog even een manicuurtje.

 

 

En dan gaat de warme jas uit.

 

 

"Mmmmm…………..handschoentjes staan me best goed."

 

 

Nog een klein stukje en dan lekker met Pinksteren ‘met zonder jas’!

 

 

Foto’s op groot formaat staan in het album Uffelte en omgeving

 

In de wei

zondag, april 20th, 2008

 

Ze zijn er weer! De koeien lopen in de wei, nu is de winter echt voorbij. Op de Uffelter es zijn er zo’n stuk of drie weilanden waar ’s zomers koeien lopen te grazen. Eén van de weilanden is weer bewoond.

 

De dames koe waren erg nieuwsgierig en kwamen eens polshoogte nemen wie daar aan de rand van hun landje stond. Een mooie gelegenheid om die heerlijke koppies te fotograferen.

 

 

 

 

Krokodillen en apen op het pad

donderdag, maart 27th, 2008

Kachikally of om exacter te zijn de heilige krokodillenpoel van Kachikally ligt in de stad Bakau, zo’n 11 kilometer ten westen van Banjul, de hoofdstad van The Gambia. Om er te komen rijd je over een smalle weg door de stad met links en rechts compounds. In deze buurt verwacht je eigenlijk niet een krokodillenpoel omringd met bos te vinden. Misschien heeft één van de vele legenden over de poel, dat de plaats Bakau gevestigd is rond Kachikally, wel een grond van waarheid.

 

 

Het gehele Kachikally complex (woud, klein museum en de poel) ligt in een 4000 m² tropisch woud, dat naar verluidt zo’n 400 jaar ongeschonden is gebleven. Het woud en de poel zijn alle vele generaties lang in het bezit van de familie Bojang, één van de families die Bakau gesticht heeft en nog steeds een grote landbezitter is. Via goed onderhouden paden, tussen een rijkdom van planten en bomen, kun je naar de krokodillenpoel wandelen.

 

 

De "Kachikally crocodile pool" is in The Gambia één van de drie krokodillenpoelen, de twee anderen zijn te vinden in Folonko in Kombo South en Berending op de north bank. In deze poel leven naar schatting zo’n 80 Nijlkrokodillen.

 

 

De poel, die gevoed wordt door een beek, is omgeven door een muur. In het droge seizoen, dus ook toen Brimstone en vriendin J. er waren, staat het water erg laag. Het lijkt of er een zeer dikke laag kroos op ligt, maar hiertussen bevinden zich waterhyacinten, die tot bloei komen in de regentijd.
Sommige krokodillen zien er ook wat groenig uit, door deze laag op het water, maar ondanks dat zijn ze er erg imposant.

 

 

Alhoewel de Kachikally poel tegenwoordig een toeristische trekpleister is, heeft het voor veel Gambianen een diepere betekenis. De krokodil wordt beschouwd als een heilig dier. Zelfs in het Gambiaanse papiergeld vind je de Bambo, zoals de krokodil in het Mandinka heet, terug als watermerk.
Het dier wordt vooral gezien als vruchtbaarheidssymool. De mythe rond de Kachikally poel gaat dan ook over vruchtbaarheid. De eerste leden van de Bojang familie hebben volgens de overleveringen de belofte van de bosgeesten gekregen, dat als zij de zorg voor de krokodillen op zich nemen, het water uit de poel de vruchtbaarheid bevordert.

 

 

Vele vrouwen die problemen ondervonden met zwanger worden hebben hoop geput uit deze legende en hebben zich gebaad met water uit de poel. Of dat inderdaad heeft geholpen is natuurlijk de vraag.

 

 

Maar dat de voortplantingspogingen van de krokodillen wel vruchten afwerpen, blijkt uit deze babykrokodil, die lekker ondeugend in de rondte kijkt. De populatie in de poel wordt, behalve door eigen aanwas, zo af en toe aangevuld met krokodillen die elders worden gevangen. Gelukkig maar, anders zou de inteelt in zo’n gesloten gemeenschap gigantische vormen gaan aannemen.

 

 

De poel ligt in een kom en aan de hoogste kant ligt een aantal krokodillen in de zon of scharrelt wat rond. Tussen deze dieren kun je gewoon rondlopen en ze zelfs aanraken. Brimstone doet dit hier heel voorzichtig met de toppen van haar vingers. Men zegt dat dit zonder gevaar kan, omdat de krokodillen hier gevoerd worden en niet hoeven te jagen op prooi. Brimstone zet daar vraagtekens bij en vermoedt dat deze "knuffelkrokken" een beetje gedrogeerd zijn.

Apen op het pad tegenkomen? Klik dan:  (more…)

Een witte morgen

maandag, maart 24th, 2008

 

Wat een verrassing vanmorgen. Er lag een laagje sneeuw! Brimstone is om een uur of 7 naar buiten gegaan. Heerlijk lopen door de knisperende sneeuw. Er waren nog geen voetstappen of bandensporen.

 

 

Eerst even bij de lammetjes aan de overkant kijken. Ze hebben al een flinke jas, die kunnen er wel tegen.

 

 

Vanaf de lammetjeswei een blik over De Woerthe en de es.

 

 

Nog een keer de es vanaf het einde van De Woerthe.

 

 

De achterkant van de Brimstone tuin. Het water in de greppel was bevroren.

 

 

Een blik over het hek, de tuin heeft een mooi wit jasje.

 

In het album Uffelte en omgeving staan nog meer foto’s op groter formaat van deze witte ochtend op tweede paasdag

 

Woonboulevard

zondag, maart 23rd, 2008

Drommen Nederlanders gebruiken de paasdagen om eens een kijkje te gaan nemen bij een woonboulevard. Zouden die mensen echt allemaal nieuwe meubels nodig hebben?

 

Brimstone & Co voelen geen enkele aandrang om dat van dichtbij te gaan bekijken, maar wilden zich op dit vlak niet helemaal onbetuigd laten. Met medewerking van Gwen is er vorige week een stofferingswinkel voor de vogels geopend.

 

 

En er is zowaar klandizie. Vanmorgen was duidelijk te zien dat er flink in de voorraad is gegraaid.

 

 

Hotelgasten

dinsdag, maart 18th, 2008

The Gambia is een waar vogelparadijs. Er zijn maar liefst 450 soorten vogels te zien.  Naast veel tropische vogels is het ook de overwinterplek voor allerlei ‘Europese’ soorten, zoals grutto, visarend, regenwulp en tapuit. Gambia telt 14 soorten reigers, 38 soorten roofvogels, 8 soorten ijsvogels, 6 soorten scharrelaars en 9 soorten honingzuigers.

De tuin van het hotel waar Brimstone en vriendin J. vorig jaar verbleven, staat erom bekend dat het een rijke fauna heeft. Het was dan ook heel normaal dat deze roodsnaveltok af en toe een kijkje kwam nemen op het balkon.

 

 

Eén van de attracties van het hotel is, dat elke dag om een uur of 11 de gieren worden gevoerd. Even slaat het je dan angstig om het hart, zou dit de manier zijn om van lastige hotelgasten af te komen? Een soort ultieme Fawlty Towers?

 

 

Rond half 11 cirkelen de gieren boven het hotel en strijken er groepjes neer op de palmen. Een paar komen ook al naar de grond om maar zeker op tijd te zijn.

 

 

Al snel begint het aantal gieren toe te nemen en is het een enorme drukte. Ze trekken zich niets aan van de mensen die naar ze komen kijken, je kunt er gewoon in het gras naast gaan zitten. En dat is leuk om ze eens van zo dichtbij te kunnen bekijken!

 

 

 

Tussen de gieren stappen ook een aantal ibissen rond. Deze ibis wordt ook wel koereiger genoemd.

 

De spanning in de vogelgroep is te snijden. En het is een enorm kabaal als eindelijk de man met het plateau vlees aankomt.

 

En ook Brimstone is opgelucht. Het zijn niet de ledematen van gasten, in ieder geval niet in herkenbare vorm.

 

 

Wil je verder lezen over de gieren en andere hotelgasten, klik dan op:  (more…)

Pas op natuurgeneeskunde voor dieren!

donderdag, maart 6th, 2008

Je hond kan niet goed alleen zijn of heeft last van artrose, je kat doet het naast zijn bak, je paard kreupelt voor elke mogelijke kwaal of gedragsafwijking van je dieren bieden de natuurgeneeskundige therapeuten voor dieren een schijnbare oplossing.

 Maud controleert of de pup geen kwakmiddel krijgt toegediend

 

Behalve bij een enkele reguliere dierenarts, die naast echte veterinaire behandelingen z’n patiënten ook blootstelt aan homeopathie, acupunctuur en meer onzinnige, vooral ‘holistische’, behandelwijzen, kan de dierenbezitter tegenwoordig ook terecht bij een heel scala aan praktijkjes van natuurgeneeskundig therapeuten.
Je hoeft niet veel moeite te doen om deze winkeltjes in alternatieve behandelwijzen te vinden, op internet stuit je met gemak op de vaak fraai ogende websites van de dierentherapeuten.

 Beaglepup oefent de nieuwste meditatietechniek

 

Op die sites wordt de visie van de therapeut uiteen gezet, die er meestal op neer komt dat het dier vooral natuurlijk en holistisch behandeld dient te worden en de behandelingen die in de aanbieding zijn worden geëtaleerd. Die laatsten strekken zich uit van het voorschrijven van Bach Bloesemremedies, homeopathische middelen of gewreven celzouten tot Reiki, edelsteentherapie of acupressuur. Vooral ook geven de therapeuten hoog op over de opleidingen en cursussen die zij hebben gevolgd.

Lees verder door te klikken op:  (more…)

Kom, zei het schaap Veronica

dinsdag, maart 4th, 2008

Vanuit het keukenraam heeft Brimstone zicht op een schapenwei. De wei heeft een flinke afmeting en als de schapen aan de andere kant lopen zijn ze niet direct te zien.  Maar vandaag kon één schaap de hele dag bekeken worden.

 

 

Ze heet vast Veronica. Vannacht had ze het hek kapot gemaakt. De andere schapen waren op hun wei gebleven, maar Veronica was op stap gegaan.  Ze liep naar de wei waar de lammetjes staan.

 

 

Dit jaar zijn deze schapen niet gedekt. Misschien vindt Veronica dat wel jammer en mist ze het voorjaarsplezier van een lam. In ieder geval is ze vannacht met veel moeite terug gebracht naar haar eigen kudde.

 

 

Maar Veronica blijft het er niet mee eens. De hele dag heeft ze staan dralen bij het houtje-touwtje verstevigde hek. Brimstone heeft beloofd ook een oogje in het zeil te houden.

 

 

Zelfs Energy heeft geprobeerd haar op andere gedachte te brengen. Maar welk schaap neemt nou de raad van een Beagle aan, zeker Veronica niet.

 

 

Ze bleef halstarrig  vasthouden aan haar doel: naar de lammetjes.