Archief voor augustus, 2008

‘Pedigree Dogs Exposed’ reactie en een antwoord

donderdag, augustus 28th, 2008

Zoals te verwachten viel zijn de bobo’s van de Kennel Club niet blij met de documentaire ‘Pedigree Dogs Exposed’. Op hun website hebben zij in de vorm van een vraag- en antwoordbrief een reactie gegeven. Jemima Harrison, de producer van de documentaire, heeft op Canine-Genetics emaillijst tussen de regels door de brief van haar commentaar voorzien. Met toestemming van Jemima is dit op Brimstone geplaatst.

Brief en commentaar lezen? Klik:  (more…)

Stamboomhonden ontmaskerd

maandag, augustus 25th, 2008

Op 19 augustus zond de BBC een, zeker voor hondenliefhebbers, schokkende documentaire uit: Pedigree Dogs Exposed.  De gezondheids- en welzijnsproblemen van een groot deel van de verschillende hondenrassen, de zogenaamde stamboomhonden, worden er ongenadig aan de kaak gesteld. 

Problemen die veroorzaakt worden door jarenlange intensieve inteelt en de eisen die de competatieve hondenshows stellen aan het uiterlijk van de honden. Alhoewel de problemen en de weg naar verbetering al jarenlang bekend zijn, blijven de Kennelclub (de overkoepelende kynologische organisatie in de UK), de rasverenigingen, de meeste  keurmeesters en vele fokkers hun kop in het zand steken. Er is volgens hen weinig aan de hand. Het lijden van de honden, het verdriet van de eigenaren, het op termijn uitsterven van rassen, ze willen het niet zien.

De documentaire is toegespitst op de Engelse situatie. In Nederland is het echter niet veel anders. Ook hier zijn de gezondheids- en welzijnsproblemen door erfelijke rasgebonden aandoeningen en ziekten gigantisch. De Nederlandse Raad van Beheer (eenzelfde orgaan als de Kennelclub in Engeland) weigert al jaren de problemen onder ogen te zien en regels te stellen voor inteelt en het overgebruiken van slechts enkele reuen. Zelfs milde kritiek wordt vijandig beantwoord. De rasverenigingen, fokkers en keurmeesters (enkele goede uitzonderingen daar gelaten) hebben dezelfde arrogante houding als hun Engelse collega’s.

Buiten de UK kan de gehele uitzending op het Engelse ‘Uitzending gemist’ helaas niet worden bekeken. Gelukkig is de documentaire in 6 delen op You Tube geplaatst. Er is geen Nederlandse ondertiteling, maar de beelden spreken vaak al voor zich.

 

Pedigree Dogs Exposed deel 1

Pedigree Dogs Exposed deel 2

Pedigree Dogs Exposed deel 3

Pedigree Dogs Exposed deel 4

Pedigree Dogs Exposed deel 5

Pedigree Dogs Exposed deel 6

 

Rauw, vers en natuurlijk voer?

woensdag, augustus 20th, 2008

 

In de 10.000 jaar dat honden bij mensen leven en ingezet worden voor de jacht, bewaking, als trekdier en nog talloze andere klussen heeft men zich niet erg druk gemaakt over het voedsel dat aan deze trouwe maat werd gegeven. Voor de honden waren de resten en het afval. En in tijden van schaarste zal dat niet veel bijzonders zijn geweest.

 

 

Vanaf de tweede helft van de 19-de eeuw begint de positie van de hond langzaam te veranderen van arbeidskracht naar gezelschapsdier. Door de toenemende welvaart in de bovenste regionen van de samenleving gaat men het houden van honden steeds meer als een hobby zien, hondenshows worden populair, men gaat op ras fokken en het doel is niet langer functionaliteit voor het werk dat gedaan moet worden, maar schoonheid of dat wat er in de ogen van de fokkers voor door moet gaan. En zo ontstaat als bijna vanzelfsprekend ook meer aandacht voor het voedsel.

 


Beaglepuppies eten geweekte en gepureerde brokjes

 

Rond 1860 worden de eerste industrieel geproduceerde hondenkoekjes op de markt gebracht, Spratt’s hondenkoekjes. Vanaf dan is er nog een lange weg te gaan tot de keur aan hoogwaardige hondenvoeders, die nu in de schappen staan. Het voer voor de honden is zeker geen afval meer, maar een op basis van wetenschappelijk onderzoek uitgekiende combinatie van alle benodigde voedingsstoffen.

 


Brimstone’s Beagles aan hun brokkenmaaltijd

 

Wat valt er voor een hondeneigenaar, die zijn gezelschapsdier nu bijna als volwaardig gezinslid ziet, nog meer te wensen, dan dit goede en verantwoorde voer? Helaas er is al wat langere tijd een beweging gaande van mensen die niets moeten hebben van de brokken, zij willen hun honden anders voeren, industrieel voer deugt niet, zij willen ‘terug naar de natuur’. Eigenlijk betekent dat, de honden weer rond laten scharrelen op de afvalhopen van de mens. Daar is de hond ontstaan en dat is zijn natuur. Maar dat is de bedoeling niet, ‘terug naar de natuur’ is de hond laten eten als de wolf.

 

 

Dat de hond geen wolf is, alleen een familielid, wordt voor het gemak vergeten. Er moet ge-BARFt worden, waarbij BARF staat voor ‘Biologically Appropriate Raw Food’ of ook ‘Bones And Raw Food’. Hoe die maaltijden worden samengesteld, hangt af van welke goeroe, meestal een zweverige kwakzalvende dierenarts, men volgt. Maar in grote lijnen bestaan de maaltijden uit rauwe vleesbotten, spiervlees, orgaanvlees, gepureerde groentes en aanvullingen zoals rauwe vis en eieren.

 

 

 

De hond af en toe eens rauw vlees geven kan waarschijnlijk geen kwaad, maar om een essentieel deel van zijn maaltijd ook uit botten (die niet alleen bekluifd, maar ook opgegeten dienen te worden) te laten bestaan is een ander verhaal, dat is wel degelijk schadelijk. Via internet verspreidt zich deze manier van voeren als een lopend vuurtje. Wereldwijd halen fanatieke aanhangers op mailinglijsten en hondenfora hondenbezitters over om vooral ook zo te voeren. En wie dat niet doet en liever de vertrouwde en veilige brokken voorzet, wordt welhaast een schuldgevoel aangepraat.

 

 

Dit schuldgevoel wordt versterkt, omdat de BARFaanhangers een wonderbaarlijk genezende uitwerking voor hun dieet claimen. Allerlei kwalen en kwaaltjes verdwijnen als sneeuw voor de zon als de honden maar rauw vlees en groenteprut wordt voorgezet. Dat daar geen enkel objectief bewijs voor is behalve hun eigen getuigenissen, mag geen verbazing wekken.
Behalve het BARFdieet, waar de nodige vraagtekens bij gezet kunnen worden, grossieren de meeste propagandisten ook nog in allerlei alternatieve ‘geneeswijzen’. Als de rauwe botten, de vissenkoppen en de lappen vlees toch niet de veronderstelde uitwerking op de gezondheid van het dier hebben gehad, dan wordt aangeraden de toevlucht te zoeken tot homeopathie, acupunctuur, Bach Bloesems, orthomoleculaire middelen en meer van die onzinnigheden. Een ziek dier hiermee behandelen is het dier onthouden van medische zorg en dat grenst aan dierenmishandeling.

 

 

In 2006 kwam een boekje uit van een Nederlandse BARFgoeroe, de holistisch dierenarts Tannetje Koning, getiteld ‘Voer voor carnivoren’. Op een Beagle-internetforum heeft Brimstone toen op die publicatie een commentaar geschreven. Helaas is het archief van dat forum gewist. Dit is een mooie gelegenheid om dat commentaar (in iets gewijzigde vorm) weer online te zetten. De bespreking betreft alleen het theoretische gedeelte. Om de praktische uitwerking daarvan  eveneens van commentaar te voorzien, was gezien het gehalte van de theorie niet erg zinnig.

Voor het commentaar op de publicatie ‘Voer voor carnivoren’, klik op:  (more…)

Op de rol

maandag, augustus 18th, 2008

 

In het weblogwereldje worden zo nu en dan prijzen uitgereikt. Soms gaan daar spannende internetverkiezingen aan vooraf en soms bedenkt iemand een ‘award’ die kwistig wordt rondgestrooid. Brimstone heeft ook een award gekregen en voor dezelfde prijs bovendien nog een nominatie. Best leuk natuurlijk, maar in het stokje doorgeven, want deze prijzenregen is een stokje, had Brimstone niet zo’n zin.

 

 

En toch heeft het een hele leuke kant. De prijswinnaars die wel uitdelen, plaatsen een aantal links op hun log, waardoor de lezers vanzelf weer eens verder gaan kijken en zo weer terechtkomen op andere weblogs. Het verbreedt de horizon.
En voor horizonverbreding is Brimstone altijd wel te porren. Daarom is ze haar blogrol weer eens op gaan ruimen. Alle weblogs die in haar reader staan en dus zeer geregeld door haar worden bezocht staan weer op hun plek. Netjes gerangschikt in door Brimstone bedachte categorieën. Die indeling is wat houtje-touwtje, want sommige weblogs hebben zoveel onderwerpen, dat ze bijna overal wel onder passen. Daarom ook geen namen boven de groepjes logs, die mag de bezoeker zelf bedenken.

 

En de beste, de leukste, de mooiste……….die is er niet. Ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten!

 

Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier op blogrol of links bovenaan het weblog onder de Wegwijzer.

 

 

Voor de paardenvoetjes

zaterdag, augustus 16th, 2008

 

In juni was dit nog een groene vlakte met jong graan. Vorige week is het gemaaidorst. De plantenstengels met de uitgedorste aren zijn achtergebleven op het land. Vaak wordt het stro, want dat zijn de stengels, ondergeploegd.

 

 

Maar op dit veld is het stro in balen geperst en op twee hoog opgetaste wagens van de Uffelter Es gereden.

 

 

Stro kent vele toepassingen. Vroeger werd het gebruikt om karton van te maken, het strokarton. Nu gebruikt men voor karton meestal oud papier. Maar in de akkerbouw wordt stro nog steeds gebruikt om vorstgevoelige planten, zoals aardbeien, af te dekken.

 

 

En natuurlijk wordt het toegepast voor het maken bijenkorven, manden, strooiendaken en stropoppen ter afdichting tegen sneeuw van daken met holle dakpannen. Ook worden er huizen van stro gemaakt, afgedekt met een laag leem. In Nederland experimenteert men in de ecologische bouw opnieuw met het bouwen met stro, het geeft goed geïsoleerde huizen.

 

 

Maar ook is stro geschikt voor verbranding in bio-energiecentrales voor de opwekking van ’groene’ elektriciteit en warmte. Stro als brandstof is neutraal voor het broeikaseffect, want de bij de verbranding vrijkomende CO-2 is eerder opgenomen uit de lucht bij de groei van het graan. De as van het stro zou door de akkerbouwers ook weer gebruikt kunnen worden als meststof.

 

 

Maar wat gaat er gebeuren met dit stro? Heel traditioneel zal het gebruikt  worden voor de paardenstal, voor de paardenvoetjes. Vermengd met paardenmest kan het daarna weer een weg vinden naar moestuintjes om die te laten groeien en bloeien. Zo blijft het in de kringloop!

 

Kijk maar niet…………

donderdag, augustus 7th, 2008

 

‘Kijk maar niet………..want ik ga je bijten!’

 

 

‘Ik deed je toch geen pijn, Caitje?’

 

Nog geen vuurtje

dinsdag, augustus 5th, 2008

 

De gele Hypochoeus maculata variegata staat vrolijk in het middenperkje met op de achtergrond nog veel meer geel. Het plan is dat die achtergrond moet gaan vlammen.

 

 

Vlammen met rode, oranje en gele bloemen. Voorlopig is het vuurtje nog niet aangestoken. Maar zonnig is het alvast wel met de gele Coreopsis grandiflora ‘Sonnenkind’ en de eenjarige Coreopsis tinctoria, die een rood accentje brengt met haar hartje.

 

 

De naar oranje neigende Agastache Acapulco Orange probeert in ieder geval het vuurtje aan te steken.

 

 

En ook de Agastache rupestris, die volgens de beschrijving rood zou bloeien, doet haar best in het oranje.

 

 

De Aldi Dahliaatjes zouden rood en geel zijn, zoals op het plaatje stond, maar de sorteermachine stond bij het zakje dat Brimstone heeft gekocht duidelijk op geel.  De Cosmos sulphureus bloeit zoals beloofd wel lekker oranje.

Eén van de leuke dingen van tuinieren, het blijft  verrassen! En de rood bloeiende planten voor volgend jaar zijn al gezaaid en sommige staan alweer als ienemienetjers in de potjes.

 

Meer tuin in de dependance
Brimstone XXL

 

Fotomodelletjes

maandag, augustus 4th, 2008

 

Sommige honden zijn in het nest gelegd om fotomodel te worden. Gwen is er zo eentje. Brimstone hoeft haar het fototoestel maar te laten zien en Gwen gaat er voor zitten of bevallig liggen.

 

 

Caitlin ziet niets in het modellenleven, daar heeft ze het veel te druk voor.

 

 

En als ze dan eens op de catwalk staat, dan gebeurt er dit…………………

 

 

Maar soms, heel soms heeft Brimstone geluk, Caitlin staat een paar tellen stil.

 

 

Meer foto’s zijn te vinden in de dependance 
Brimstone XXL

 

Zoek de verschillen

zondag, augustus 3rd, 2008

 

Brimstone heeft vorig jaar december al eens geschreven over de Clemenskerk in Havelte.  Pas later vond ze oude ansichten van deze kerk op internet. Daarom is ze rond de kerk nogmaals gaan kieken om te kunnen zien wat er in de loop van de jaren is veranderd. Bij bovenstaande kaart stond het jaartal 1932 vermeld.

 

 

Deze kaart is rond 1960 gemaakt. In die 30 jaar is er weinig veranderd. De kerk ligt er nog heel landelijk bij zo buiten het dorp. Misschien dat de weg er wat meer gebruikt uitziet, maar dat zal eerder door de auto’s zijn gekomen, dan door toegenomen kerkbezoek.

 

 

En zo ziet het er van ongeveer dezelfde positie nu uit. Links van de kerk is een aanbouw gekomen. De weg is bestraat, er staan lantaarnpalen en een enkel verkeersbord. Rechts achter de heg is nu de begraafplaats van Havelte. Er zijn verschillen, maar iemand die 70 jaar niet meer op deze plek is geweest zal het nog grif herkennen.

 

 

Ook van de achterzijde van de kerk bestaat een kaart, deze is uit 1967. De toren is natuurlijk te zien, het schip van de kerk en een oud boerderijtje.

 

 

Het was door bomen niet mogelijk om precies dezelfde positie te kiezen. Maar het benadert het beeld van de oude kaart genoeg om te zien dat ook hier bijna alles bij het oude is gebleven. Zoek de verschillen? Maar welke dan? Er zijn er weinig of het zou de heg moeten zijn, die er in 1967 niet stond.

 

Meer foto’s gemaakt rond de Clemenskerk staan in
Brimstone XXL

 

Toubabalbum

zaterdag, augustus 2nd, 2008

Toubab staat op de ‘Wie is wie?’ pagina onder Wegwijzer op het Brimstone weblog. En ze heeft nu ook haar eigen Toubabalbum.
Dit album zal regelmatig worden aangevuld met Toubab’s mooiste, liefste, ondeugendste en kattigste foto’s.