Stamboomhonden ontmaskerd

Op 19 augustus zond de BBC een, zeker voor hondenliefhebbers, schokkende documentaire uit: Pedigree Dogs Exposed.  De gezondheids- en welzijnsproblemen van een groot deel van de verschillende hondenrassen, de zogenaamde stamboomhonden, worden er ongenadig aan de kaak gesteld. 

Problemen die veroorzaakt worden door jarenlange intensieve inteelt en de eisen die de competatieve hondenshows stellen aan het uiterlijk van de honden. Alhoewel de problemen en de weg naar verbetering al jarenlang bekend zijn, blijven de Kennelclub (de overkoepelende kynologische organisatie in de UK), de rasverenigingen, de meeste  keurmeesters en vele fokkers hun kop in het zand steken. Er is volgens hen weinig aan de hand. Het lijden van de honden, het verdriet van de eigenaren, het op termijn uitsterven van rassen, ze willen het niet zien.

De documentaire is toegespitst op de Engelse situatie. In Nederland is het echter niet veel anders. Ook hier zijn de gezondheids- en welzijnsproblemen door erfelijke rasgebonden aandoeningen en ziekten gigantisch. De Nederlandse Raad van Beheer (eenzelfde orgaan als de Kennelclub in Engeland) weigert al jaren de problemen onder ogen te zien en regels te stellen voor inteelt en het overgebruiken van slechts enkele reuen. Zelfs milde kritiek wordt vijandig beantwoord. De rasverenigingen, fokkers en keurmeesters (enkele goede uitzonderingen daar gelaten) hebben dezelfde arrogante houding als hun Engelse collega’s.

Buiten de UK kan de gehele uitzending op het Engelse ‘Uitzending gemist’ helaas niet worden bekeken. Gelukkig is de documentaire in 6 delen op You Tube geplaatst. Er is geen Nederlandse ondertiteling, maar de beelden spreken vaak al voor zich.

 

Pedigree Dogs Exposed deel 1

Pedigree Dogs Exposed deel 2

Pedigree Dogs Exposed deel 3

Pedigree Dogs Exposed deel 4

Pedigree Dogs Exposed deel 5

Pedigree Dogs Exposed deel 6

 

20 reacties op “Stamboomhonden ontmaskerd”

  1. Mieke zei:

    Kijk en dat is juist de reden dat wij nog nooit een rasse hond of kat hebben gehad.
    Een gewone huis, tuin, keuken hond of kat, zijn gezond, sterk en krijgen geen problemen met hun lichaam.

  2. HUUB... master of the dots... zei:

    wij hebben wel een rashond… malteser… maar zonder alle papieren dus…

  3. Yolanda Elizabet zei:

    Ik heb de docu gezien en hoewel niet te ontkennen valt (niet dat ik dat zou willen want ik heb mijn hoofd niet in het zand gestoken) dat er veel problemen zijn in de rashonden fok in de UK vond ik de documentaire ergerlijk omdat het nogal tendensieus was, vaak erg emotioneel gericht ipv van rationeel en omdat de verkeerde dingen als oorzaak van de problemen werd aangewezen. Nogmaals er zijn problemen in de rasdieren fok in de UK en in Nederland zeker ook, maar het helpt niet als de verkeerde zaken als oorzaak worden gezien want daarmee los je de problemen NIET op. Inteelt, dat als de grote boosdoener in de docu werd aangewezen is NIET de veroorzaker van de problemen, hooguit dat het de ongewenste effecten versterkt. De werkelijke oorzaak is onwetendheid, een chronisch gebrek aan kennis en inzicht, bij zowel fokker, keurmeester en zelfs sommige deskundigen.

    Waar ik wel van opkeek was dat er in de UK niet gescreend wordt op bekende erfelijke problemen in de diverse hondenrassen. Dat gebeurt hier in Nederland wel en gelukkig maar.

    BTW bedankt voor de linken op YouTube, nu kan ik nog eens kijken (heb het eerste stukje gemist) en me ergeren. ;-)

  4. Miriam zei:

    Bij raskatten al niet anders hoor Brim…. Toch gaan we het weer proberen…. Zaterdag komt Dynamicat’s I love Lucy…..

  5. Brimstone zei:

    @ Yolanda Elizabet
    De verkeerde dingen als oorzaak aangewezen?
    In de documentaire wordt juist precies de vinger op de zere plekken gelegd.

    Inteelt, veelvuldig gebruik van slechts enkele reuen en de standaard met ziekmakende eisen, die door de keurmeesters nog verder in het extreme worden getrokken.

    Waarbij dan opgemerkt moet worden dat door het gebruik van slechts weinig reuen de inteelt binnen de toch al gesloten populaties nog verder in de hand wordt gewerkt.

    Als jij van mening bent dat inteelt niet de oorzaak van de enorme problemen is, dan vraag ik me af wat je dan wel als oorzaak ziet.

    Wat betreft het screenen op erfelijke problemen, dat gebeurt hier in Nederland wel iets meer. Maar het is toch eigenlijk droevig dat het noodzakelijk is. Het illustreert het komende failliet van vele rassen.

  6. Ank zei:

    Wat een schokkende reportage!! Ik vermoedde wel veel van wat er naar voren kwam maar hier wordt het echt duidelijk!

  7. Annette zei:

    Goed dat zulke dingen aan de kaak gesteld worden. Je kop in het zand steken heeft met zulke dingen tot gevolg dat het eindeloos zo doorgaat. En dat klopt niet. Dieren hebben zeker ook recht op een goed leven. En ze zijn afhankelijk van ons, dus hebben wij de verplichting om ze naar eer en geweten te verzorgen. Maar ik ga niet naar die docu kijken. Ik kijk ook niet naar Animal Planet, want ik wordt er verdrietig van. En dat ben ik al genoeg.

  8. Miriam zei:

    @ Brim, yep, we hebben de fokkersprijs voor Lucy betaald. Maar of het gaat lukken? Ik zou het wel heel erg leuk vinden t.z.t. Lucy is mooi, heel mooie roodverdeling en mackerel ipv blotched. Pracht koppie heeft ze, en wat mij betreft is die cattery de crème de la crème van de Maine Coon wereld in Nederland. Ik ben erg blij met haar! Lucy schijnt haar naam eer aan te doen; het is een clowntje… Tja, ik ben ook een beetje verliefd, net als Stitch die in katzwijm ligt…… :)

  9. Tiny zei:

    Ik word er ook niet vrolijk van als je dit zo ziet.
    Heb ook gewoon een vuilnisbakken ras gehad, heel sterk en oud geworden.
    Had er wel eens over gelezen,maar dat het zo erg was wist ik niet.

  10. Margrietgeniet zei:

    Ik heb de reportage maar even aan me voorbij latenb gaan. Ik vind het heel plezierig om jouw gevoel hierover denk te begrijpen en waarderen. Natuurlijk al eerder over gelezen, maatr ik ben heel blij om te constateren dat een beagle-liefhebber zich meer om het dier dan om het ras bekommert. Daar word ik dan wel weer heel erg vrolijk van

  11. Thérèse zei:

    Ik heb er zelf niet zo mee te maken, omdat ik geen hond meer heb en de documentaire ook niet gezien heb, maar ik dacht al wel zo iets. Onbegrijpelijk zo iets voor mij; je denkt toch dat de gezondheid voorop staat sowieso.
    Goed dat jij het vermeldt.

  12. Yolanda Elizabet zei:

    Ik dacht dat ik dat al had aangegeven (zie vorige comment)? Een chronisch gebrek aan kennis en inzicht. Nee, inteelt is NIET de OORZAAK van de problemen. De werkelijke oorzaak is een gebrek aan kennis en inzicht waardoor fokkers bij elke nieuwe generatie 90 % of meer van hun potentiele fokpopulatie weggooien. Dat zorgt voor een sterke afname van de genetische diversiteit. En waarom doen fokkers dat? Omdat ze op show willen winnen.

    Bij raskatten zijn over het algemeen de standaarden niet of nauwelijks veranderd in de loop der jaren. Toch zijn de katten dat wel qua uiterlijk (zie bv de Pers). Waarom? Niet door de standaard want die is nog steeds hetzelfde maar doordat de keurmeesters en fokkers het pad overduidelijk kwijt zijn. Je mag nooit en te nimmer de gezondheid en het welzijn van de dieren opofferen vanwege *schoonheid*. Dat doen zij wel, niet omdat zij niet van hun dieren houden ( IMO doen de meeste dat wel) maar omdat er sprake is van een chronisch gebrek aan kennis en inzicht (en norm vervaging). Zij begrijpen niet dat het fokken op een extreme expressie van uiterlijke kenmerken tot niets dan ellende lijdt. Onkunde en onbegrip dus. Heeft nada met inteelt te maken.

    Inteelt is een fokmethode, op zich goed noch slecht. Zoals een mes ook goed noch slecht is. Je kunt een mes gebruiken om een boterham te smeren of om iemand van het leven te beroven. Het mes is en blijft slechts een mes.

    Zoals al eerder gezegd zijn er heel veel problemen in de rasdierenfok en die zou ik heel graag opgelost zien. Dat kan echter alleen als de werkelijke oorzaak wordt weggenomen. Bijvoorbeeld het veelvuldig gebruik van een beperkt aantal reuen draagt aan de ellende bij maar is NIET de onderliggende oorzaak want dat is een chronisch gebrek aan kennis en inzicht. Als je een probleem adequaat wilt oplossen dan moet je de echte veroorzaker aanpakken, niet wat symptomen/gevolgen.

  13. Brimstone zei:

    @ Yolanda Elizabet

    Ik ben het volkomen met je eens dat het de meeste fokkers ontbreek aan enige, zelfs basale, kennis van genetica en populatiegenetica. Er is zelf een duidelijke onwil om zich maar een snipper van die kennis eigen te maken. Getuige de voorzitter van de Kennel Club, die de bevindingen van wetenschappers af doet als was het iets verachtelijks.

    Je kunt dan zoals jij doet zeggen dat niet de afname van de genendiversiteit als gevolg van inteelt de oorzaak van de gezondheids- en welzijnsproblemen is, maar dat gebrek aan kennis het heeft veroorzaakt. Tsja………

    Het lijkt me dat je met deze wijze van formuleren niet veel verder komt, want je schuift ermee onder het tapijt waarover de fokkers danwel kennis over dienen te gaan verwerven.

    Want hoe je het went of keert, de oorzaak is toch echt inteelt. Bewust nauwverwante dieren combineren, populair sire-syndroom, het beperken van het aantal fokdieren zijn allemaal de oorzaak van een toenemende COI (dus inteelt).

  14. Margrietgeniet zei:

    Ik heb me er nu dan tocvh toe weten te zetten om naar deel 1 te kijken. 15 seconden, schat ik in. Totdat ik een beest zag kronkelen en hoorde janken. Dan houdt het voor mij echt op. Ik zou een uiterst ongeschikte dierenarts zijn, want soms MOET pijn even. Gisteren werd ik in ons hertenparkje door de beheerder meegetroond naar een geitje, dat zich over-eten had en daardoor op sterven na dood was. De dierenarts had gedaan wat hij kon, maar had er niet veel vertrouwen in. Het diertje kermde van de pijn. Een uurtje later was het dood. Goh….wat kan ik daar slecht tegen

  15. ArtMus zei:

    het is gewoon niet om aan te zien!
    ja zeker…..die toestanden heersen hier in Nederland net zo.
    Ik begrijp gewoon niet dat de instanties hier de toestand niet onder ogen willen zien.
    Het gaat mij net zoals Margriet….het is zo walgelijk om naar te kijken.
    Heel goed dat je het eens onder de aandacht brecht Brim.

  16. Anneke zei:

    Dit zijn zulke schokkende beelden dat ik er niet eens naar kan kijken.

  17. Yolanda Elizabet zei:

    Hoi Brim,

    Nope, inteelt is niet de veroorzaker maar vaak het GEVOLG van slechte fokbeslissingen. Laten we eens kijken naar het feit dat veel fokkers van een en dezelfde reu gebruik maken. Stel dat die teefjes geen van allen aan die reu verwant zijn (dat kan, niet waar?). Dan heeft er toch geen inteelt plaats gevonden? Want dat is verwante dieren met elkaar kruisen en dat is hier niet gebeurd. Het gevolg van die verkeerde fokbeslissingen (met vele teefjes naar dezelfde reu) leidt onherroepelijk tot inteelt want in de volgende generatie zal een groot deel van de pups aan elkaar verwant zijn omdat ze allen dezelfde vader hebben. De *oorzaak* is dus verkeerde fokbeslissingen op rasniveau door gebrek aan kennis en inzicht, het *gevolg* is op termijn onvermijdelijke inteelt binnen de populatie.

    En nee, ik schuif niets onder het tapijt door IMO de werkelijke veroorzaker van de problemen te noemen. Integendeel, alleen wanneer je de ware oorzaak van een probleem kent, kan je het probleem uit de wereld helpen door efficiente maatregelen te nemen. Ik ben er bv groot voorstander van dat iedereen die dieren wil gaan fokken over een (wttelijk verplicht) diploma moet beschikken waaruit blijkt dat men over voldoende kennis en inzicht van fokken, gezondheid en welzijn van dieren beschikt. Daarnaast ben ik er voorstander van dat alle keurmeesters bijgeschoold dienen te worden aangaande de gezondheidsproblemen die hun keurbeleid tot gevolg kan hebben/heeft. Daarnaast ook veel aandacht voor gezondheid, welzijn, de anatomie etc. Na de bijscholing een pittig examen en alleen zij die geslaagd zijn mogen keuren. Daarna jaarlijks een evaluatie van hun keurbeleid. Indien knudde (te weinig aandacht voor gezondheid en welzijn en teveel voor “schoonheid”), dan gaat die keurmeester de wei in. Ik noem ff wat. ;-)

    BTW lees de laatste alinea van je bovenstaande reactie nog eens door want daar (behalve in de eerste zin) schrijf je zelf dat inteelt het GEVOLG is van verkeerde fokbeslissingen, niet de _veroorzaker_. En ja, daarmee ben ik het volledig mee eens. ;-) Weet je, als je de oorzaak weg neemt krijg je ook het (ongewenste) gevolg niet meer.

    De reactie op dat rapport van de vz van de kennelclub kon ik enigzinds begrijpen. In de docu zei een van de “deskundigen” dat inteelt bij mensen verboden (of illegaal of zoiets) was. Echt waar? Daar kijk ik van op want dat is namelijk helemaal niet zo. Bv een combi neef/nicht bij mensen is in vele landen toch echt toegestaan.

    Daarnaast had interviewster ook zo’n kolder opmerking toen ze de voorzitter van de kennelclub vroeg of hij ook met zijn eigen dochter een kind wilde maken. Tja, als je inteelt met incest verward dan zal er uit zo’n discussie nooit iets zinnigs rollen.

    En begrijp mij goed, die vz is zeker mijn vriend niet want glashard ontkennen dat gezonde pups worden afgemaakt omdat zij de verkeerde kleur of geen erfelijk afwijking (ridgeback) hadden …. tja, met die leugen moet je bij mij niet aankomen. Ik, als niet-hondenfokker, weet al jaren dat dit gebeurt dus hoezo weet de vz van de kennelclub nergens van?

    V.w.b. de deskundigen: er zijn deskundigen en er zijn deskundigen. Sommigen van hen zijn werkelijk deskundig, anderen veel minder of zelfs nauwelijks. Jij weet bv ook wel dat niet iedere dierenarts even goed is en dat terwijl zij toch allen deskundig dienen te zijn op hun vakgebied. Niettemin kom je onder de da’s aardig wat koekenbakkers tegen. Dus ook als een “deskundige” iets beweerd, kijk ik heel kritisch naar wat men zegt en neem het zeer zeker niet voor zoete koek aan.

    V.w.b. die onwil: dat is zeker waar, die ervaring heb ik helaas ook. Niettemin zijn er ook vele fokkers die wel graag willen leren om zo goed mogelijk hun dieren te houden en te fokken. Ook dat heb ik ervaren in de vele jaren dat ik cursussen gaf voor kattenfokkers over catterymanagement, verantwoord fokken, verzorgen en socialiseren kittens, basis genetica, basis populatie genetica etc.

    groetjes!

  18. Brimstone zei:

    Voor een ieder, die deze discussie volgt of voor het eerst dit log en de reacties leest.

    Er staat een vervolglog op ‘Pedigree Dogs Exposed’ klaar. Helaas kan dat als gevolg van onderhoudswerkzaamheden van de provider ‘Online’ niet geupload worden.
    Zodra een normale internetverbinding weer mogelijk is volgt een nieuw log.

  19. Chris zei:

    Ik heb het altijd al gezegd èn blijf het zeggen…geef mij maar een asbakkenras bij een hond en bij de katten heb ik genoeg aan een huis-tuin en keukenkat.
    Geen probleem met inteelt,erfelijkte gebreken en wat nog meer voorkomt bij de rasdieren. Bovendien vind ik ze veel liever.

  20. FotoAnna zei:

    Alles draait om GELD, GELD en nog eens GELD !!!
    en hoe vul ik mijn zakken… ten kost van…
    Lieve groetjes van Anna

Laat een reactie achter