Lilith


Klik op de tag voor de gehele afbeelding

 

Lilith, de windgodin, werd al vereerd in Assyrië en Babylonië. In legenden en mythen wordt zij ook wel Astarte, Lamia, Lilitu en Taninsam, wat giftige slang betekent, genoemd. Op een Sumerisch kleitablet staat zij afgebeeld met vleugels, staand op leeuw, met vogelpoten, vergezeld door twee uilen. In de vroegste verhalen is zij nog een godin, maar later wordt zij steeds meer beschreven als een stormdemon, die met haar wind allerlei kwaad, zoals bijvoorbeeld kraamvrouwenkoorts, bij de mensen brengt. Ook zou zij babies in de wieg doden, vooral jongetjes liepen gevaar.

 

Een interessante rol speelt zij in Hebreeuwse geschriften, zoals de Talmoed en de Kabbala, waarin ze ondermeer wordt geassocieerd met de oerslang uit het scheppingsverhaal. In een andere versie van dit zo bekende verhaal zou Lilith de eerste vrouw van Adam zijn geweest. Zij zou net als Adam gemaakt zijn uit het stof der aarde. Lilith was een krachtige vrouw.  Zij eiste gelijke rechten en wilde zich letterlijk en figuurlijk niet onderwerpen en de onderliggende partij zijn. Adam en Lilith kregen daar ruzie over. En Lilith vertrok.

 

Adam wilde haar toch terug en vroeg aan God daarvoor te zorgen. Maar ook de drie, door God gestuurde, engelen, die dreigden haar en haar kinderen te vernietigen konden haar niet overhalen, ze hield voet bij stuk. Wel schijnt ze nog steeds wraak te nemen op de kinderen van Adam en zijn tweede, brave, vrouw Eva.

 

Mooie verhalen en ook veelbetekend. Vanaf de vroegste geschiedenis heeft men krachtige vrouwelijke symbolen steeds geprobeerd te verguizen en ze verantwoordelijk te stellen voor allerlei kwaad. Brimstone’s raad is, geloof er helemaal niets van. Als ze niet al Brimstone zou heten, dan was Lilith ook een hele mooie naam geweest. Misschien ‘her middle name is Lilith’ ?

 

5 reacties op “Lilith”

  1. els zei:

    Prachtig verhaal.
    Zo zie je maar ook Adam heeft zijn liefdesverdriet gehad om een vrouw. Ja ja, die Lilith toch.
    Ik vind de bijbelse verhalen prachtig ,maar ik lees ze als een goed boek en geloof er niet veel van.

    Ot; Bedankt dat je de columm toch hebt neergezet bij de foto s van de dieet keuken. We komen het heel vaak tegen dat mensen het zielig vinden als ze weten dat b.v, de kuikentjes de dieren worden gevoerd. Het wordt wel eerlijk gezegd op de kinderboerderij wat er met die leuke bak met kuikens gebeurd.Meestal vinden de mensen het zooo zielig,maar daarna gaan ze eten en bestellen een patatje met kipvingers.Ik denk( dus ik weet het niet zeker) dat roofdieren in dierentuinen vast en zeker wel overleden dieren te eten krijgen.Maar dat zal dan achter de schermen gebeuren.Ik zou het belachelijk vinden als je b.v. een dode geit hebt liggen en je moet een koe of een paard kopen omdat de geit dan weer niet mag.

  2. Brimstone zei:

    @ Els
    De bijbelse en andere godsdienstige verhalen zijn ook voor het grootste deel verzonnen. Ik vind ze onder andere interessant omdat je kunt zien hoe mensen toen (en ook nog nu) probeerden hun wereld te verklaren. En bijvoorbeeld zoals met dit Lilithverhaal het patriarchaat een ‘legitieme’ basis te geven.

    OT De column paste zo precies bij je log, dat ik het niet kon laten :-)
    Ik hoop overigens ook dat een gestorven geit of antilope naar bijvoorbeeld de leeuwen gaat. Dat dier dient dan weer een doel. Weet je niet of het in Emmen bij jullie gebeurt?

    Voor de lezers die zich afvragen waar dit over gaat, hier is de link naar het log van Els:
    http://elsjefiederelsje-van-huus-uut.blogspot.com/2008/07/achter-de-schermen-de-dieet-keuken.html
    Door helemaal naar beneden te scrollen vind je de column van Alex van Hooff, ‘Het natuurlijkheidsdilemma’.

  3. HUUB... master of the dots... zei:

    mooi epistel…

  4. Thérèse zei:

    Ja, daar kunnen wij, vrouwen, niet genoeg van horen, verhalen over sterke vrouwen. Mooi zo Brimstone.

  5. J©NW zei:

    Ben ‘toevallig’ geen vrouw, maar ook ik mag dit graag lezen. Bedankt Brimstone!! Gr Jan W

Laat een reactie achter