Windwerk

 

Een oud windwerkpaard te midden van de moderne werkpaarden die met wind voor energie zorgen. De poldermolen De Goliath en het windturbinepark in Eemshaven in het noorden van Groningen een fantastische locatie voor een workshop over energie.

 

 

Met een zonnetje erbij is zo’n werkdag best uit te houden.

 

 

De Goliath is de noordelijkst gelegen molen op het vasteland van Nederland. De molen heeft de Eemspolder bemalen, een polder van zo’n 846 ha groot , waarvan de bedijking in 1876 gereed kwam. Vanaf 1979 werd het werk van de molen overgenomen door een gemaal, maar het werk zou ie nog steeds kunnen.

 

 

De nieuwe 100 meter hoge molens met hun wieken van 40 meter zorgen voor een schitterend contrast. Ouderwets en modern windwerk bij elkaar.

 

Meer informatie over de poldermolen op de website De Goliath.

 

 

15 reacties op “Windwerk”

 1. ton zei:

  Prachtig, dat oud en nieuw. Vooruitgang met instandhouding van het oude.

 2. Annette zei:

  Windmolens vind ik mooier dan gewone. Cultuurbarbaar ben ik, hé? Maar ik heb gezien hoe windmolens in elkaar gezet worden en daar ben ik echt van onder de indruk geraakt. Je hebt wel een leuke baan! Fijne dag nog.

 3. Leidse Glibber zei:

  Wat een tegenstelling he, ik blijf het op veel plaatsen zonde vinden hoor al die moderne windmolens.

 4. Hendrika zei:

  Afgelopen weekend zag ik een foto van deze molens in de krant - vergeten het onderschrift te lezen - en nu ik jouw foto’s zie, moeten het wel deze molens geweest zijn. Ik dacht nog: wat bijzonder dat deze twee soorten molens in 1 beeld te vangen zijn.

 5. els zei:

  Zo n oude echte molen vind ik toch veel mooier dan die magere kouwe nieuwe windmolens hoor.

 6. Margrietgeniet zei:

  een hele bijzondere combinatie, Brimstone. Lijkt me interessant om te zien/horen/lezen hoe zo’n bemaling in zijn werk gaat. Misschien hebben we dat wel op de lagere school geleerd, mja…da’s wel lang geleden. Ik zal eens bij google gaan zoeken

 7. tagrijn zei:

  Als ik de laatste foto zie, begrijp ik toch echt nog steeds niet waarom mensen deze moderne windmolens nu zo afschuwelijk vinden.

 8. Miriam zei:

  Ik heb er geen moeite mee hoor, met de nieuwe windmolens. Integendeel, ik zie ze graag. Zuinig zijn op moeder aarde, dat moeten we!

 9. marl1 zei:

  Leuke werkdag zo, Brim:-)
  Je hebt er ook mooie plaatjes van geschoten en het is natuurlijk schone energie die windmolens, maar eh verder ben ik het eens met Martin Bril http://www.neprom.nl/viewer/file.aspx?fileinfoid=264

 10. Brimstone zei:

  @ marl1
  Je vindt dus alle molens lelijk, zowel de oude als de nieuwe? Kwestie van smaak.

  Zelf vind ik zo’n modern windmolenpark schitterend. Toen ik vrijdagochtend heel vroeg de Eemshaven naderde riep ik “wow” alleen in m’n autootje toen ik aan de horizon al die molens zag staan.

 11. Jan K. zei:

  Jouw baan lijkt steeds aantekkelijker te worden. :-)

 12. Marian zei:

  Nou, eerlijk gezegd vind ik de oudjes mooier “ogen”,
  de nieuwe zijn toch horizonvervuiling!

  OT @ Denk je ook aan klimrozen?
  Jawel, Veilchen blau groeit de pot al uit, die gaat als eerste de grond in!

 13. Brimstone zei:

  @ Marian
  Horizonvervuiling? Ik zie ze als horizonvervraaiing :-) En dat niet omdat ik bij een bedrijf werk die ze neerzet. Ik heb er altijd al van genoten.

  Je roos staat dus al te trappelen!

 14. Marian zei:

  @ Ik zie ze als horizonvervraaiing :-)

  Smaken verschillen (gelukkig, anders zou het maar een saaie boel zijn!)

  @ Je roos staat dus al te trappelen!
  Ik ook ;-)

 15. JeeBee zei:

  Mooi, al die windmolens. Ik vind de oude erg mooi, maar ik ben ook heel gecharmeerd van de nieuwe. De mooiste staan i.m.o. in de Flevopolder. Daar hebben ze allemaal pastelkleurtjes. Schitterend om al die opeenvolgende kleuren te zien.

Laat een reactie achter