Tendaba Nursery School

 

We beginnen de nieuwe dag met een kleine wandeling door het dorpje Tendaba om een bezoek te brengen aan de kleuterschool

 

 

Een klein gebouwtje waarin twee kleuterklassen zijn ondergebracht. De kinderen zijn nog buiten als wij komen maar de lessen gaan al snel beginnen.

 

 

Omdat wij er zijn gaan alle 51 kinderen eerst even in het lokaal van ‘level 1′.  In de Nederlandse groepen 1 en 2 ( de vroegere kleuterschool) zijn we gewend aan speel-, bouw- en knutselhoeken. Hier niets van dit alles, er is geen speelgoed, bouwmateriaal. Wat oude bankjes en een bord.

 

 

En de leerkracht die vreselijk zijn best doet deze piepjonge kinderen te leren tellen en lezen. Eigenlijk leert hij ze allerlei dingen op een zangerige manier opdreunen. De slimste kinderen zullen er zeker wat van opsteken.

 

 

De bezoekers zitten vooraan in het lokaal met een heerlijk uitzicht op de kinderen.

 

 

Na de eerste lessen met z’n allen in één lokaaltje verhuizen de oudste kleuters naar de ruimte voor ‘level 2′ en wij mogen mee.

 

 

Het is slechts een handvol kinderen dat in dit klasje zit. De oudere meisjes in het raam zijn vooral benieuwd naar de bezoekers.

 

 

De kinderen leren hier onder meer schrijven en hebben ook schriftjes.

 

 

Dit meisje en nog een jongetje waren de enigen zonder ‘uniformpje’. De leerkracht zag dat wel als een probleem, maar liet het oogluikend toe, omdat de ouders geen geld hadden voor de roze standaardkleding.

 

 

Na het bezoek aan dit schooltje, wat me veel stof tot nadenken gaf, liep deze jongen met me mee om de trots van het dorp te laten zien, een echte waterkraan. Verderop wordt het water opgepompt en via leidingen naar een centraal punt van het dorp vervoerd. Door deze voorzieningen hoeven de vrouwen niet elke dag meer een heel eind te lopen om water te gaan halen. Hij demonstreerde me heel trots dat het echt werkte door één druppel water uit de kraan te laten komen. Over stof tot nadenken gesproken……………

 

Voor meer foto’s die ook op groot formaat zijn te zien 
Brimstone XXL

Alle Gambia 2008 logs op een rij
Around the Gambia

 

8 reacties op “Tendaba Nursery School”

 1. ton zei:

  Tijdens mijjn reis door Gambia en Senegal in - dacht ik - 1995 hoorden wij dat de komst van waterpompen ook een nadeel had. Toen de pompen evrder weg waren, maakten de vrouwen de wandeling naar de verder gelegen pomp gezamenlijk, hetgeen zeer positief was voor het onderling contact. Over stof tot nadenken gesproken….

 2. Jetske zei:

  Wat een prachtige portretfoto’s van de kinderen.
  Eén druppel uit de kraan….ik kan me voorstellen dat het stof tot nadenken vormt.

 3. Alie zei:

  Wat heb je die koppies er prachtig op gezet. En wat heeft dat meisje een prachtige jurk. Dan snap ik dat bijna niet dat ze geen geld hebben voor een standaard uniform, maar wel voor zo’n prachtige jurk, maar misschien is dat een krijgertje. ;-)

 4. Margrietgeniet zei:

  schitterende portretjes heb je hier neergezet. Ik zou die onderwijzer ook wel in zo’n roze uniformpje willen zien :-) Je zet hier precies het sfeertje neer wat wij op Borneo bij een arm vissersdorpje troffen. Helemaal niets te makken, maar vrolijkheid ten top werden we zeer enthousiast ontvangen. Met hoe weinig kan een mens tevreden zijn. Daar denk ik nog vaak aan terug als ik weer de berichten over malafiede praktijken in het kader van de graaicultuur lees.

 5. Brimstone zei:

  @ Ton
  Ook in Afrika geldt: ieder voordeel hep z’n nadeel :-) Misschien een idee om in Nederland de waterleiding op te doeken en dorpspompen buiten de bebouwde kom te plaatsen? Gezellig voor de vrouwen ;-)

 6. fluitenkruid zei:

  Ik denk dat de hele reis je behoorlijk veel stof tot nadenken geeft, en dat je eenmaal thuis heel erg geniet van( of je een beetje schaamt voor) de luxe die we hier hebben.
  Mooie portretjes!
  Fijn weekend!

 7. Jan K. zei:

  Zo’n schooltje stemt zeker tot nadenken. Van spelend leren lijkt hier geen sprake te zijn. Het zal niet meevallen om die kleine kinderen rustig op hun bankjes te houden en hun aandacht te blijven houden.
  En dan die ene kraan …
  Wat zijn wij hier dan goed voorzien van alles.

 8. kim zei:

  Die kindersnoetjes…wat een schoonheden.
  De indrukken tijdens zo`n reis moeten overweldigend zijn.
  groetjes,
  kim

Laat een reactie achter