Last of the Summer Wine

 

Augustus, de laatste echte zomermaand, heeft schitterend afscheid genomen. Hiermee is de fles zomerwijn niet leeg tot op de bodem, er zullen vast nog een paar slokjes nazomer in zitten.

 

 

Het was een mooie gelegenheid om eens te kijken of de tuin een beetje gaat lijken op wat Brimstone voor ogen heeft. Een cottage garden, geinspireerd op mooie romantische schilderijen. Maar dat niet alleen ook op allerlei indrukken in de loop van de jaren opgedaan bij het lezen van talloze tuinboeken en niet in de laatste plaats  tijdens een aantal tuinreizen door Engeland.

 

 

De cottage garden heeft er niet altijd zo romantisch en kleurrijk uitgezien. Tot zo’n 300 jaar geleden was de hof rond de eenvoudige boerderijtjes vooral de plek voor de kippen en soms de ganzen en ook voor het vet te mesten varken van de familie. Langzamerhand gaat het meer op een tuin lijken, eerst vooral een eenvoudige moestuin. Waarbij de groente werd aangevuld met wat kruiden om allerlei ‘geneeskundige’ huismiddeltjes te bereiden.

 

 

Langzamerhand komen er bloemen tussendoor, vooral die zichzelf makkelijk uitzaaien en weinig onderhoud nodig hebben. Voor gras, laat staan een gazon was er geen plek, de groente- en bloembedden worden van elkaar gescheiden door eenvoudige zand- of steenpaadjes.

 

 

De moderne cottage garden is vooral een informele bloementuin. Veel, heel veel bloemen, zoveel dat er geen grond meer is te zien. En hoe dat verder wordt ingevuld, dat is aan de hedendaagse cottage gardener, want er zijn natuurlijk zoals bij alle tuinen geen vaste regels.
En vooral dat informele past bij Brimstone’s smaak. Bovendien sluit het prachtig aan op het eslandschap waaraan de Brimstone Tuin grenst.

 

 

En gaat het lijken op wat ze wil? Het is nog lang niet zover, maar er zijn al stukjes waarvan haar hart een klein sprongetje maakt. Maar er is nog genoeg te doen, te kweken, te planten, te verplaatsen. Gelukkig maar, een tuin die af is, is maar een saaie bedoening.

 

 

Meer Brimstone Tuin foto’s van het laatste zomerweekend staan in de dependance
Brimstone XXL

 

25 reacties op “Last of the Summer Wine”

 1. Gelkinghe zei:

  Begint er toch wel op te lijken, dacht ik zo.

 2. Mieke zei:

  Dit begint er zeer zeker op te lijken.
  Maar omdat deze bloemen de zaatjes allemaal laten vallen, heb je dan in de andere delen van je tuin niet heel veel last van bloemen die je er niet wil hebben?

 3. Brimstone zei:

  @ Mieke
  Als planten zich uitgezaaid hebben op plekken waar je ze liever niet ziet staan, kun je ze verplaatsen of uittrekken.

 4. Harriët zei:

  Mooie foto’s. Een prachtige tuin zo.
  En je blijft er lekker in bezig hè?

  Fijne dag

 5. Miriam zei:

  Ja heerlijk, al die bloemen, wat ben je dan rijk he? Volop genieten, ook nu nog, van de rijpende zaden en de herfstbloeiers. De oogst en de volle geur….. hmmmm….

 6. aargh zei:

  Een echte tuin is nooit af.
  Ik ken wel mensen die zeggen dat hun tuin af is maar die hebben vooral verharding en een schutting en een paar coniferen. Dat noem ik dan weer geen tuin.

 7. Annette zei:

  Een echte Gardener’s World. Ben je weleens bij de Chelsea Flowershow geweest? Dat lijkt me zo ontzettend gaaf om eens heen te gaan. Je tuin wordt schitterend, Brimstone! Serveer je ook scones en clotted cream? Dan kom ik wel effe zitten daar.

 8. FotoAnna zei:

  Prachtig Brim en het begin is er… en nu verder door bouwen… en veel naar Gardeners world kijken… ;-)))))
  Prachtige foto serie heb je daar op Brimstone XXL !!
  Lieve tuin-groetjes van Anna

 9. Alie zei:

  Er staan nog bloemen met zomerse kleuren, dat doet nog zomers aan, ook al lijkt het hier even herfst met regen. Terwijl ik toch maar een klein slokje heb genomen, dus de fles zomerwijn moet bijna nog vol zijn ;-) (Er komen heus nog wel mooie dagen).
  Bij jou ook zoveel pendelzweefvliegen? Het valt me op dat er zoveel insecten zijn van dezelfde soorten, weinig insecten, maar die je ziet zijn bijna allemaal hetzelfde: aardhommels (hele grote dit jaar) pendelzweefvliegen en gewone vliegen.
  Ik heb dit jaar maar 2 kleine vossen gezien!!! Ik was dus heel verrast dat ik een rups van een zeldzamenachtvlinder zag: het vlasbekuiltje.
  Je hebt een prachtige tuin, maar zie je ook veel vlinders?

 10. Thérèse zei:

  Ik zit weer paf!! Het is prachtig en dat van die cottagetuinen wist ik ook al niet. Een tuin is natuurlijk nooit af, omdat er altijd iets ongewenst komt groeien of iets te hoog wordt of elkaar gaat verdringen enzovoort. Je ziet dat ik er toch iets van weet.
  Maar van mij mag je trots zijn!!

 11. ArtMus zei:

  zo…nou Brim….je werk begint zijn vruchten af te werpen.
  Alleen…..misschien moet jij je huis nog verbouwen, of heb je al zo`n fraaie cottage?

 12. tagrijn zei:

  Het huis en de tuin op het schilderij… het is een plaatje waarbij ik weg kan dromen. Ik kan me voorsrellendat je ernaar streeft dit te bereiken. Je hebt er al heel wat werk voor verzet en de foto’s laten zien dat je al een heel eind op weg bent. Spannend!

 13. Ewik zei:

  Ik blijf het zeggen: naast bewondering … zie ik op de foto’s de droom van mijn vrouw. Een geweldige tuin.
  EWIK

 14. Jetske zei:

  Zo’n Engelse cottage geniet ik ook mijn voorkeur. Maar het is bij ons nu eenmaal wat een lastige klimaat.
  Je bent overigens al een heel eind op de goede weg. Ik heb veel bewondering voor je inzet en geduld in je tuinwereld.

 15. Ria zei:

  Heerlijk…dat informele…dat gaat bij jou wel lukken ;))
  En in de dependance zag ik dat de zaadjes al weer klaar staan.
  Geniet er lekker van met je glaasje wijn.

 16. Vierkatjes/Lavendeltuin zei:

  Het begint er toch al aardig op te lijken, een paar jaar heeft het natuurlijk wel nodig, al zouden we zoiets graag in een jaar tijd verwezenlijkt zien ;-)
  Volgend jaar komen we allemaal voor een “afternoon tea” in jouw cottage garden, of je wilt of niet!!

 17. Margrietgeniet zei:

  Hi Brimstone, die eerste foto met dat prachtige scherpe insekt (zweegvlieg ???). Ik kan me heel veel (moois) voorstellen bij jouw tuin. Van onze eigen tuin vind ik het heel lastig om in een stuk overzicht nou precies dat te vangen op een foto, wat het voor mij in realiteit weergeeft. Dat gevoel krijg ik bij jou ook een beetje. Voor mij de reden om toch meer close-ups van de bloemen zelf te maken.

 18. Ank zei:

  Geweldig wat een pracht allemaal, jij bent echt een inspiratiebron voor mij geworden daar waar het zelf zaaien en opkweken betreft!

 19. JeeBee zei:

  Wat ik er van kan zien, vind ik erg mooi! Een tuin is toch altijd een meerjarenplan? En nooit af?

 20. lenie zei:

  niets mooier dan de cottagetuin ..
  ben der al effe mee bezig …
  maar klaar ??
  nooit !!!
  ziet er goed uit Brim !!

 21. my lovely cottage zei:

  Wauw, een echte cottagetuin, ik kan me voorstellen dat je er ook super trots op bent. leuk ook dat je een klein stukje geschiedenis erbij hebt geschreven, en volgens mij ziet jou tuin er in de herfst ook prachtig uit.
  gr. yvonne

 22. Jalos zei:

  Ik hoop ook op nog een paar mooie nazomerdagen, het is nu altijden triest bahalve afgelopen weekend dan en ik kan nog wel wat zonnestraaltjes gebruiken voor de lange donkere periode begint.

 23. Yolanda Elizabet zei:

  A garden with a view, zie ik, niet verkeerd. En ja, het gaat al aardig richting cottage tuin. Volgend jaar groente en fruit er in?

 24. Tiny zei:

  Heerlijk om te doen, en als je het idee voor ogen hebt..op tekening neem ik aan, is het idd een kwestie van zaaien , planten, verpotten ect ect.
  Heel leuk om te doen, vooral heel ontspannend.
  Maar het heeft de tijd nodig eer het echt is zoals je gewild had.
  Maar ik vind het schitterend en hoop er veel foto’s van te zien.
  Je hebt er ook echt een tuin voor natuurlijk daar in het mooie Uffelte.
  Wat een uitzicht vanuit je tuin, heerlijk !!!
  Is alle seizoenen mooi, geniet ervan.
  gezellig weekend en groetjes.

 25. els zei:

  De herfst is echt begonnen he.Gelukkig zijn er nog zoveel mooie bloeiende planten en bloemen in de tuin.

Laat een reactie achter