Archief voor januari 4th, 2009

The North Bank

zondag, januari 4th, 2009

 

 

Op zondagochtend 2 november 2008  is al vroeg  met de ferry Banjul - Barra de oversteek gemaakt over de Gambiarivier naar de North Bank. Het eindpunt voor die dag is Georgetown of beter Jangjangbureh.

In Barra niet zo ver van de ferry was het een heksenketel, auto’s, ezelkarretjes, voetgangers, alles probeerde zich een weg te banen over het vreselijk slechte wegdek. Al gauw stopte onze kleine bus bij een onoogelijk geldwisselkantoortje. Gedurende de reis in het binnenland zouden we niet veel gelegenheid meer hebben om te wisselen, dus hier moesten we genoeg dalasi inslaan voor de komende dagen. Natuurlijk wilden veel mensen van alles aan ons verkopen, niet gek natuurlijk, ze zagen wat we omwisselden, voor hen kapitalen. Van een verlegen meisje kocht ik een klein zakje cashew noten. Waarschijnlijk betaalde ik daar veel te veel voor, want ze lachte wel zo gelukkig. Prima, want ik vond dat ik een habbekrats betaalde en ze waren nog vreselijk lekker ook.

 

 

Na de kuilen, de butsen en de bulten in Barra kwamen we op deze weg. De hoofdroute over de North Bank. Echt prima, zeker voor een rit van 320 kilometer, er stonden zelfs verkeersborden en zo af en toe bewegwijzering.

 

 

Vanuit het rijdende busje, we konden niet overal stoppen waar ik riep ‘oh, wat mooi’, heb ik deze foto’s genomen. Alles was nog enorm groen, zo vlak na de regentijd.

 

 

Er waren veel van dit soort poelen. In verschillende zag je runderen baden en drinken. Soms was dat een kudde zonder herder, maar geregeld zag je dat ze gehoed werden. Er waren ook gemengde kuddes van runderen en geiten.

 

 

Natuurlijk ook kleine dorpjes wat verder weg.

 

 

En mensen die werkten op het land. Niet erg goed te zien, maar hier zijn ze bezig met het rooien van pinda’s.

 

 

Op de weg was nauwelijks verkeer. Alleen als we door wat grotere dorpen reden werd het wat drukker. Iets meer auto’s, maar hoofdzakelijk ezel- en paardenwagentjes. In één van die dorpen, ergens tussen Farafenni en Wassu was er markt en daarom ook veel karretjes.

 

 

Verder over de markt en daarna naar Janjangbureh, klik:  (more…)