Werk met energie

 

Mijn administratieve werk bij een grote energieleverancier wissel ik zo nu en dan af met het geven van workshops voor collega’s uit alle geledingen van het bedrijf. Leuk om te doen, praten over energie geeft energie. De workshops vinden plaats op de plekken waar alles begint, energiecentrales.

 

 

Eén van de hoogtepunten van de dag is een excursie door de centrale. Met een echte werkhelm en veiligheidsbril op het hoofd gaan we op pad.

 

 

In de centrale zelf mag niet gefotografeerd worden. Dat ik wat foto’s van m’n groepje maakte werd oogluikend toegestaan. Daar heb ik geen misbruik van gemaakt om zo links en rechts meer te kieken, maar ik moest me wel inhouden. Indrukwekkend hoe zo’n centrale er van binnen uit ziet. Het principe van het opwekken van electriciteit is in feite eenvoudig, water verhitten tot je stoom krijgt en met die stoom het schoepenrad van een dynamo aandrijven, maar om dat op aanzienlijke schaal te doen vereist toch grootschalige uitgekiende techniek.

 

 

De brandstof om een flink fikkie te stoken. Hier steenkool, die voordat ze gebruikt wordt eerst wordt vermalen om er meer uit te halen. Naast deze milieuvervuilende steenkool wordt er in deze traditionele centrale steeds meer gebruik gemaakt van biomassa die als ze verstookt wordt CO-2 neutraal is.

 

 

Restproducten verlaten via enorme pijpen de centrale. Zonde eigenlijk, maar ook daarvoor ontstaan steeds meer toepassingen in bijvoorbeeld de tuinbouw of stadsverwarming.

 

 

De koeltoren, die ’s zomers in gebruik is. Het gebruikte water wordt eerst afgekoeld voordat het weer teruggeven wordt aan de rivier.

 

 

En hier verlaat het product de fabriek.

 

 

Om verder vervoerd te worden. Een product dat er voor zorgt dat onze maatschappij blijft tikken.

 

11 reacties op “Werk met energie”

 1. Margrietgeniet zei:

  Hé, wat leuk joh, deze excursie. Volgens mij ben jij op weg naar een hele leuke job bij dat bedrijf met je heldere en positieve uitleg van het productieproces.Een leuke PR-baan is voor jou weggelegd of deed je dat al ? nee toch ?

 2. Brimstone zei:

  @ Margrietgeniet
  Nee, ik heb geen PR-baan. Sales zit wel in mijn takenpakketje en daarbij komt positief uitleggen ook van pas ;-)

 3. Marian zei:

  Leuk hoor, dat je ons stiekem even mee laat kijken,
  het is altijd zo vanzelfsprekend dat er prik uit het stopcontact komt, maar daar komt toch wel een en ander voor kijken!
  (toch maar weer je reactieknopje aangezet!)

 4. marl1 zei:

  Wat een leuke afwisseling met je andere werk!
  Altijd boeiend zo’n kijkje in de keuken:-)
  Je pottentuintje staat er supergezellig bij- dat komt vast helemaal goed met de tulpen;-)
  En wat is Gard een stevige jongen!!!!(en de anderen allemaal even knus;-)

 5. Annette zei:

  Kijk, dat zie ik nu weer graag. Een industriëel logje. Leuke kijk in de keuken van de energiemaatschappij.

 6. Margo zei:

  Leuk stukje, interessant!

 7. Jan K. zei:

  Leuk om even een kijkje in zo’n centrale te krijgen. Dat lijkt me ook nog wel eens wat. Industriële vormgeving en fotografie spreken me wel aan. Jammer dat je je moest inhouden met fotograferen, want volgens mij kun je je heerlijk uitleven op zo’n plek.
  Aan de kleurstelling van de tweede foto te zien, werk je niet bij onze energieleverancier.

 8. Brimstone zei:

  @ Jan K.
  Oh maar, een overstap van leverancier heb ik zo voor je geregeld hoor :-)

 9. Jetske zei:

  Dat is leuk werk.
  Erg mooi wat je hier laat zien. Het zou mij ook wel fascineren zo’n rondleiding.
  Hé, onze energiemaatschappij…

 10. Daisy zei:

  Een leuke reportage. Jammer dat je er niet zo mag fotograferen. Je zou bijna denken dat er allemaal ’stiekeme’ dingen gebeuren…

 11. Brimstone zei:

  @ Daisy
  Nee hoor, er gebeuren geen ’stiekume’ dingen :-) Maar dat je niet zomaar alles mag fotograferen en op internet planten is heel begrijpelijk. Zo’n centrale is, zoals ik al schreef, de bron van waaruit onze maatschappij kan tikken, moesten we toch maar een beetje beschermen.

Laat een reactie achter