Allopathie

Allopathie is de term die veel gelovers van alternatieve geneeswijzen gebruiken voor de moderne op wetenschappelijke inzichten gebaseerde geneeskunde. Het is een soort scheldwoord.

 

Demi Moore gelooft in allopathie

 

In het artikel ‘Allopathie is ook kwakzalverij’ toont Jan Willem Nienhuys aan dat de aanhangers van de hedendaagse homeopathie hun voorman Hahnemann verkeerd interpreteren. Allopathie is de geneeskunde voordat Hahnemann zijn gedachten verwoordde.

 

Hahnemann (1755 - 1843)

 

Hahnemann deed een poging de in zijn dagen erbarmelijke geneeskunst te verbeteren. Dat hij er met zijn homeopathie volslagen naast zat valt hem met de stand van de wetenschap in die dagen niet te verwijten. Wie echter nu nog vertrouwt op de inzichten van Hahneman negeert alle wetenschap. Wellicht zou Hahnemann zich omkeren in zijn graf als hij kon zien wat er tegenwoordig uit zijn naam voor onzingeneeskunde wordt bedreven.

Maar lees het artikel van Nienhuys, waarin het allemaal uitgebreider en heel duidelijk uit de doeken wordt gedaan.

Allopathie is ook kwakzalverij

 

5 reacties op “Allopathie”

 1. fluitenkruid zei:

  Het is een interessant artikel. Ik heb zelf jaren bij een homeopatisch arts gelopen en daar heb ik me lang goed bij gevoeld. Zeker de intake en de gesprekken is iets wat in de reguliere geneeskunde veel beter zou kunnen.
  Maar de andere alternatieve takken ben ik een beetje huiverig voor, in hoeverre is zoiets meetbaar. Iedereen kan zich natuurgenezer noemen.
  De supplementenhandel werk ik zelf in en ik vind het zorgelijk hoeveel mensen vanuit een “baat het niet dan schaad het niet” overtuiging wekelijks een ander potje komen halen omdat ze geen zin hebben om naar de huisarts te gaan.

 2. Henk zei:

  Heel mooie weblog, die ik via Gelkinghe op het spoor kwam

 3. tagrijn zei:

  Ik heb dit hele artikel gelezen. Erg interessant,al kunnen we de ideeën van Hahneman toch echt niet meer loslaten op de huidige reguliere geneeskunde. Aan de andere kant zijn er binnen de homeopathie zaken ontwikkeld op basis van kruiden die wel degelijk effectief blijken te zijn en die op chemische wijze worden nagebootst in medicijnen die de huisarts voorschrijft. De medische wetenschap zou erbij gebaat zij als men eens open en eerlijk naar elkaars geneeswijzen zou kijken. Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede…

 4. Brimstone zei:

  @ Tagrijn
  Maar fytotherapie (kruidengeneeskunde) en homeopathie kun je niet op één hoop gooien. Het zijn geheel verschillende benaderingen. Voor homeopathische middelen worden naast kruiden ook geheel andere stoffen gebruikt. Maar die stoffen worden zo verdund dat er amper nog een molecule van de toegevoegde stof te vinden is in het ‘geneesmiddel’.

  Homeopathie is al zeer vaak onderzocht en nog geen enkel degelijk wetenschappelijk onderzoek heeft ooit enige werkzaamheid van homeopathische middelen kunnen ontdekken. Dus wat homeopathie betreft valt er niets te behouden.

 5. Niklas zei:

  Ik vrees dat zeker de “gelovigen” halverwege de eerste alinea van dat verhaal al afhaken, omdat ze het te ingewikkeld vinden. Dat is, denk ik, nog het grootste probleem, dat de kwakzalverij in stand houdt…

Laat een reactie achter