Beagles van Edwin Megargee

 

De Amerikaanse schilder Edwin Megargee (1883-1958) is vooral bekend door zijn portretten van rashonden. Hij schilderde ook wel jachthonden in het veld, zoals Beagles, maar het grootste deel van zijn werk heeft als onderwerp showhonden. Hij streefde er naar ze weer te geven zoals de standaard, in zijn tijd, het uiterlijk voor het betreffende ras ‘dicteerde’.

 

 

Zijn geobsedeerheid met showhonden  komt eveneens tot uiting in zijn andere bezigheden. Hij was fokker van Scottish Terriers, exposant en keurmeester. Ook zat hij in het bestuur, enkele jaren zelfs als voorzitter, van The Scottish Terrier Club of America en nam tevens een prominente plaats in binnen The American Kennel Club.

 

 

In zijn opvatting over rashonden toonde hij zich een kind van zijn tijd: "blood will tell….Well bred dogs will give their all of affection and loyalty in the face of death itself. To me a purebred animal seems proud of its lineage. I have never known a pedigreed dog to be a snake or a coward when put to the test…" Zuiver bloed, afstamming en stamboeken het hoort bij het einde van de negentiende eeuw en de eerste tientallen jaren van de twintigste. Helaas zijn deze gedachten in de hedendaagse kynologie nog gemeengoed, ondanks dat de kennis over genetica en populatie-genetica enorm is toegenomen.

 

 

De grote waarde van het werk van Megargee is dat het uiterlijk van de rashonden van grofweg een eeuw geleden, toen de stamboeken nog niet zo lang gesloten waren, is vastgelegd. We kunnen daardoor goed vergelijken hoe ze in de loop van de tijd zijn veranderd. Voor de Beagle geldt dat er gelukkig niet zo’n groot verschil is, alhoewel………………hoeveel van dit soort prachtige atleetjes kom je tegenwoordig nog tegen in de showring. Ach, laten we er maar een borrel opnemen………………………

 

 

Bron o.a.: William Secord Gallery

 

7 reacties op “Beagles van Edwin Megargee”

 1. curieuzeneuzemosterdpot zei:

  wat een heerlijke schilderijen!

  veranderen ..

  niet alleen de mens verandert, zo te zien?
  of dat ten goede of niet is, laat ik ff in het midden.

 2. Jan K. zei:

  Hij schilderde ze - voor zover ik dat kan beoordelen - wel levensecht. Proost!

 3. fluitenkruid zei:

  Prachtige schilderijen van hele mooie honden! Ik verbaas me er wel eens over het aantal beagles je hier in de stad tegenkomt. Modeverschijnsel?
  Het lijkt me toch een hond die de nodige uitdaging én lichaamsbeweging nodig heeft. En als ze die niet krijgen gaan ze zelf op pad, hoe vaak er niet eentje zoek is ;-)

 4. tagrijn zei:

  Toch vreemd dat zelfs rashonden kunnen veranderen. Je zou toch verwachten dat dit min of meer een wetenschap was geworden.
  Ik ken deze schilder niet, zoals ik trouwens heel weinig weet van Anmerikaanse schilderkunst, maar deze dieren zijn zeer liefdevol geschilderd.

 5. Alie zei:

  Ik vind het actieschilderij wel leuk.

 6. Marian zei:

  Weer eens iets anders dan de “Famous Grouse”! ;-)
  Maar denk je niet dat hij het misschien mooier schilderde dan het in werkelijkheid was?
  Papier (canvas) is geduldig!
  Fijn tuinweekend Brimstone

 7. kim zei:

  Hallo Brimstone, weer eens bijgelezen en gekeken.
  Wat een hoeveelheid potten heb je bij het huis staan! Dat lijkt me met de huidige warmte dagelijks water geven of niet?
  Mooie diversiteit aan bloemen en planten heb je.
  Ik vind hier in de tuin een aantal planten erg expansief gegroeid, groter en wilder dan andere jaren.
  Je nieuwe tuinbankje staat idd op een mooi plekje, lijkt me heerlijk mijmerstekkie.
  Groetjes en een fijn weekend gewenst,
  kim

Laat een reactie achter