Archief voor maart 20th, 2008

De rivier en de bolongs

donderdag, maart 20th, 2008

 

The Gambia is het kleinste land op het Afrikaanse continent. De oppervlakte is slechts een derde van Nederland, ongeveer de provincies Noord-Brabant en Gelderland samen. Gambia wordt aan drie zijden begrensd door Senegal. Van oost naar west meet Gambia ongeveer 320 kilometer. Van noord naar zuid varieert de breedte van 20 tot 50 kilometer. In feite is Gambia een smalle strook land aan weerszijden van de Gambia Rivier.

 

 

De lengte van de Gambia Rivier is 1130 kilometer en daarmee een van de kleinste belangrijke rivieren in West-Afrika. De bron ligt op het Fouta Djallon plateau in Guinee en via Senegal stroomt de rivier door Gambia. Daar mondt hij bij de hoofdstad Banjul uit in de Atlantische Oceaan.

 

 

Banjul heeft de enige haven van het land en is vooral van belang voor de uitvoer van pinda’s, het belangrijkste exportartikel van The Gambia.

 

Het landschap van Gambia bestaat vooral uit droge savanne, maar langs de rivier is de vegetatie weelderig. Het getij van de oceaan heeft tot zo’n 150 kilometer stroomopwaarts nog invloed en door het brakke water groeit er zeer veel mangrovebos langs de oevers en in de inhammen, de bolongs.

 

 

Het uitzicht over de Madina Bolong waaraan het Makasutu Forest ligt. Links wappert de Gambiaanse vlag.

 

 

Brimstone en vriendin J. gaan een tochtje over de bolong maken in een van deze uitgeholde boomstammen. Het lijkt een grote boot voor twee personen maar er gaan maar liefst twee gidsen mee en iemand die de boot peddelt, dus dat kwam helemaal goed.

 

 

De tocht is onbeschrijfelijk mooi. De rust van het water, de onbekende, prachtige vogels. En dan ineens deze vrolijke kinderen. Je zou zo uit de boot springen en mee gaan doen.

 

 

Aan de ene oever het schijnbaar ondoordringbare mangrovebos en aan de andere kant deze tropische begroeiing.

 

 

In de mangrovebossen worden bij laagtij door vrouwen oesters van de wortels afgehaald. Zij waaden in kleine uitgeholde stammen tussen de stuiken door. Een belangrijk produkt voor het land. De grotere oesters gaan naar de hotels en restaurants. De kleinere exemplaren worden gegeten of verhandeld. En zoals in The Gambia gebruikelijk is, wordt er niets verspild. De oesterschelpen, die hier in bergjes op de oever liggen, worden op een houtvuur gebrand en vervolgens vermalen tot poeder. Het poeder wordt gebruikt als cement en als kleurstof in verf. 

Wil je mee naar het Lamin Bolong klik dan:  (more…)