Archief voor maart 17th, 2008

In een compound

maandag, maart 17th, 2008

 

Brimstone en vriendin J. zijn in Gambia op bezoek geweest in een compound. Dus op visite ’bij de mensen thuis’.  De meeste Gambianen wonen in een compound. Uiterlijk is het een flink erf met een stenen of golfplaten afscheiding. Op het erf staan één of twee huizen voor de mensen en wat bijgebouwtjes voor het vee. Het is een familieleefgemeenschap. De familie bestaat uit het compound-hoofd met 1 tot 4 vrouwen, zijn kinderen en eventuele jongere broers met hun vrouwen en kinderen.

 

Maar voordat er op bezoek gegaan wordt, moet er eerst een cadeautje worden gekocht. In Gambia kies je daarvoor praktische dingen uit, dus naar de plaatselijke kruidenier.

 

 

Voor de zaak staat een kruiwagen, het middel om vrachtjes te vervoeren, overal kom je ze tegen. Maar de baal rijst die wordt meegenomen gaat in de auto van Valdo en onze gids Ablei.

 

 

Vriendin J. let erop dat het kofferbakdeksel niet spontaan naar beneden klapt. Op de achtergrond staat nog een veel voorkomend vervoermiddel in The Gambia, een klein personenbusje. De chauffeur wacht nog op wat meer passagiers, want hij is nog niet vol. En vol betekent bij dit ‘openbare vervoer’ ook echt vol. Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen, geiten, vis en wat nog niet meer in zo’n busje past. Overigens is dit busje in een zo te zien puike staat, er rijden er heel veel van minder kwaliteit.

 

Eenmaal door de poort van een compound gaat er voor westerlingen een andere wereld open. Vriendin J. en Brimstone krijgen een hartelijk welkom van het compoundhoofd, een beminnelijke oudere man. De rijst en de kinderkleding, die J. uit Nederland heeft meegenomen, worden in dank aanvaard.

 

 

En natuurlijk is er een lekkertje voor de kinderen. Vriendin J. legt uit hoe je een lollie uitpakt, er wordt aandachtig geluisterd. Op de achtergrond staan de nieuwe stenen voor het tweede huis dat op de compound wordt gebouwd. Elke keer als er iets over is worden er wat stenen aangeschaft. En dat kan nu weer door de baal rijst, er hoeft wat minder uitgegeven te worden voor voedsel.

 

 

De kinderen moeten allemaal plaatsnemen op het kleed dat op het zand ligt, zodat de volwassenen even rustig kunnen praten. Daarna worden Brimstone en vriendin J. meegenomen om de rest van de compound te bekijken.

Wil je dat ook klik dan:  (more…)