Archief voor september 1st, 2008

Last of the Summer Wine

maandag, september 1st, 2008

 

Augustus, de laatste echte zomermaand, heeft schitterend afscheid genomen. Hiermee is de fles zomerwijn niet leeg tot op de bodem, er zullen vast nog een paar slokjes nazomer in zitten.

 

 

Het was een mooie gelegenheid om eens te kijken of de tuin een beetje gaat lijken op wat Brimstone voor ogen heeft. Een cottage garden, geinspireerd op mooie romantische schilderijen. Maar dat niet alleen ook op allerlei indrukken in de loop van de jaren opgedaan bij het lezen van talloze tuinboeken en niet in de laatste plaats  tijdens een aantal tuinreizen door Engeland.

 

 

De cottage garden heeft er niet altijd zo romantisch en kleurrijk uitgezien. Tot zo’n 300 jaar geleden was de hof rond de eenvoudige boerderijtjes vooral de plek voor de kippen en soms de ganzen en ook voor het vet te mesten varken van de familie. Langzamerhand gaat het meer op een tuin lijken, eerst vooral een eenvoudige moestuin. Waarbij de groente werd aangevuld met wat kruiden om allerlei ‘geneeskundige’ huismiddeltjes te bereiden.

 

 

Langzamerhand komen er bloemen tussendoor, vooral die zichzelf makkelijk uitzaaien en weinig onderhoud nodig hebben. Voor gras, laat staan een gazon was er geen plek, de groente- en bloembedden worden van elkaar gescheiden door eenvoudige zand- of steenpaadjes.

 

 

De moderne cottage garden is vooral een informele bloementuin. Veel, heel veel bloemen, zoveel dat er geen grond meer is te zien. En hoe dat verder wordt ingevuld, dat is aan de hedendaagse cottage gardener, want er zijn natuurlijk zoals bij alle tuinen geen vaste regels.
En vooral dat informele past bij Brimstone’s smaak. Bovendien sluit het prachtig aan op het eslandschap waaraan de Brimstone Tuin grenst.

 

 

En gaat het lijken op wat ze wil? Het is nog lang niet zover, maar er zijn al stukjes waarvan haar hart een klein sprongetje maakt. Maar er is nog genoeg te doen, te kweken, te planten, te verplaatsen. Gelukkig maar, een tuin die af is, is maar een saaie bedoening.

 

 

Meer Brimstone Tuin foto’s van het laatste zomerweekend staan in de dependance
Brimstone XXL