Archief voor juni 25th, 2009

Tendaba Nursery School

donderdag, juni 25th, 2009

 

We beginnen de nieuwe dag met een kleine wandeling door het dorpje Tendaba om een bezoek te brengen aan de kleuterschool

 

 

Een klein gebouwtje waarin twee kleuterklassen zijn ondergebracht. De kinderen zijn nog buiten als wij komen maar de lessen gaan al snel beginnen.

 

 

Omdat wij er zijn gaan alle 51 kinderen eerst even in het lokaal van ‘level 1′.  In de Nederlandse groepen 1 en 2 ( de vroegere kleuterschool) zijn we gewend aan speel-, bouw- en knutselhoeken. Hier niets van dit alles, er is geen speelgoed, bouwmateriaal. Wat oude bankjes en een bord.

 

 

En de leerkracht die vreselijk zijn best doet deze piepjonge kinderen te leren tellen en lezen. Eigenlijk leert hij ze allerlei dingen op een zangerige manier opdreunen. De slimste kinderen zullen er zeker wat van opsteken.

 

 

De bezoekers zitten vooraan in het lokaal met een heerlijk uitzicht op de kinderen.

 

 

Na de eerste lessen met z’n allen in één lokaaltje verhuizen de oudste kleuters naar de ruimte voor ‘level 2′ en wij mogen mee.

 

 

Het is slechts een handvol kinderen dat in dit klasje zit. De oudere meisjes in het raam zijn vooral benieuwd naar de bezoekers.

 

 

De kinderen leren hier onder meer schrijven en hebben ook schriftjes.

 

 

Dit meisje en nog een jongetje waren de enigen zonder ‘uniformpje’. De leerkracht zag dat wel als een probleem, maar liet het oogluikend toe, omdat de ouders geen geld hadden voor de roze standaardkleding.

 

 

Na het bezoek aan dit schooltje, wat me veel stof tot nadenken gaf, liep deze jongen met me mee om de trots van het dorp te laten zien, een echte waterkraan. Verderop wordt het water opgepompt en via leidingen naar een centraal punt van het dorp vervoerd. Door deze voorzieningen hoeven de vrouwen niet elke dag meer een heel eind te lopen om water te gaan halen. Hij demonstreerde me heel trots dat het echt werkte door één druppel water uit de kraan te laten komen. Over stof tot nadenken gesproken……………

 

Voor meer foto’s die ook op groot formaat zijn te zien 
Brimstone XXL

Alle Gambia 2008 logs op een rij
Around the Gambia