Archief voor maart, 2008

Foto’s kijken in de tussentijd

maandag, maart 31st, 2008

Vaste bezoekers zullen het gemerkt hebben, de afgelopen drie dagen was dit weblog meer niet dan wel bereikbaar. Ook Brimstone zelf kon er niet bij komen. Er waren/zijn storingen bij Lycos waar dit blog wordt gehosted. 
Nu even van de gelegenheid gebruik maken om een eenvoudig logje te plaatsen, voordat  de verbinding weer wegvalt. Of zouden de problemen nu opgelost zijn? Laten we het hopen.

 

In het weekend is het foto-album Brimstone’s Hondenbende bijgewerkt. Ook in de aparte albums van iedere hond en kat komen er nieuwe foto’s bij. Maar voor nu even het album van alle honden. Wil je een kijkje nemen klik dan op de foto.

 

 

‘Cool distance’

vrijdag, maart 28th, 2008

Klik op de afbeelding voor de gehele tag

 

Voor het vervaardigen van deze tag in Corel Paint Shop Pro X is gebruik gemaakt van het tutorial Cool distance.

 

Krokodillen en apen op het pad

donderdag, maart 27th, 2008

Kachikally of om exacter te zijn de heilige krokodillenpoel van Kachikally ligt in de stad Bakau, zo’n 11 kilometer ten westen van Banjul, de hoofdstad van The Gambia. Om er te komen rijd je over een smalle weg door de stad met links en rechts compounds. In deze buurt verwacht je eigenlijk niet een krokodillenpoel omringd met bos te vinden. Misschien heeft één van de vele legenden over de poel, dat de plaats Bakau gevestigd is rond Kachikally, wel een grond van waarheid.

 

 

Het gehele Kachikally complex (woud, klein museum en de poel) ligt in een 4000 m² tropisch woud, dat naar verluidt zo’n 400 jaar ongeschonden is gebleven. Het woud en de poel zijn alle vele generaties lang in het bezit van de familie Bojang, één van de families die Bakau gesticht heeft en nog steeds een grote landbezitter is. Via goed onderhouden paden, tussen een rijkdom van planten en bomen, kun je naar de krokodillenpoel wandelen.

 

 

De "Kachikally crocodile pool" is in The Gambia één van de drie krokodillenpoelen, de twee anderen zijn te vinden in Folonko in Kombo South en Berending op de north bank. In deze poel leven naar schatting zo’n 80 Nijlkrokodillen.

 

 

De poel, die gevoed wordt door een beek, is omgeven door een muur. In het droge seizoen, dus ook toen Brimstone en vriendin J. er waren, staat het water erg laag. Het lijkt of er een zeer dikke laag kroos op ligt, maar hiertussen bevinden zich waterhyacinten, die tot bloei komen in de regentijd.
Sommige krokodillen zien er ook wat groenig uit, door deze laag op het water, maar ondanks dat zijn ze er erg imposant.

 

 

Alhoewel de Kachikally poel tegenwoordig een toeristische trekpleister is, heeft het voor veel Gambianen een diepere betekenis. De krokodil wordt beschouwd als een heilig dier. Zelfs in het Gambiaanse papiergeld vind je de Bambo, zoals de krokodil in het Mandinka heet, terug als watermerk.
Het dier wordt vooral gezien als vruchtbaarheidssymool. De mythe rond de Kachikally poel gaat dan ook over vruchtbaarheid. De eerste leden van de Bojang familie hebben volgens de overleveringen de belofte van de bosgeesten gekregen, dat als zij de zorg voor de krokodillen op zich nemen, het water uit de poel de vruchtbaarheid bevordert.

 

 

Vele vrouwen die problemen ondervonden met zwanger worden hebben hoop geput uit deze legende en hebben zich gebaad met water uit de poel. Of dat inderdaad heeft geholpen is natuurlijk de vraag.

 

 

Maar dat de voortplantingspogingen van de krokodillen wel vruchten afwerpen, blijkt uit deze babykrokodil, die lekker ondeugend in de rondte kijkt. De populatie in de poel wordt, behalve door eigen aanwas, zo af en toe aangevuld met krokodillen die elders worden gevangen. Gelukkig maar, anders zou de inteelt in zo’n gesloten gemeenschap gigantische vormen gaan aannemen.

 

 

De poel ligt in een kom en aan de hoogste kant ligt een aantal krokodillen in de zon of scharrelt wat rond. Tussen deze dieren kun je gewoon rondlopen en ze zelfs aanraken. Brimstone doet dit hier heel voorzichtig met de toppen van haar vingers. Men zegt dat dit zonder gevaar kan, omdat de krokodillen hier gevoerd worden en niet hoeven te jagen op prooi. Brimstone zet daar vraagtekens bij en vermoedt dat deze "knuffelkrokken" een beetje gedrogeerd zijn.

Apen op het pad tegenkomen? Klik dan:  (more…)

Oberon sticht verwarring

dinsdag, maart 25th, 2008

 

Kijk nou toch, Oberon ligt in ons mandje! Dat doet ie anders nooit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Even polshoogte nemen. ‘Gaat het goed Oberon?’

 

 

Wat is ie toch een lieverd.

 

 

Ik kruip lekker tegen hem aan.

 

 

En dan vallen we vanzelf samen in slaap.

 

 

Een witte morgen

maandag, maart 24th, 2008

 

Wat een verrassing vanmorgen. Er lag een laagje sneeuw! Brimstone is om een uur of 7 naar buiten gegaan. Heerlijk lopen door de knisperende sneeuw. Er waren nog geen voetstappen of bandensporen.

 

 

Eerst even bij de lammetjes aan de overkant kijken. Ze hebben al een flinke jas, die kunnen er wel tegen.

 

 

Vanaf de lammetjeswei een blik over De Woerthe en de es.

 

 

Nog een keer de es vanaf het einde van De Woerthe.

 

 

De achterkant van de Brimstone tuin. Het water in de greppel was bevroren.

 

 

Een blik over het hek, de tuin heeft een mooi wit jasje.

 

In het album Uffelte en omgeving staan nog meer foto’s op groter formaat van deze witte ochtend op tweede paasdag

 

Dans, djembé en kora

zondag, maart 23rd, 2008

 

De bevolking van Gambia wordt gevormd door 15 verschillende stammen, die in goede harmonie met elkaar leven. De belangrijkste stammen zijn Mandinka, Wolof, Jola en Fula. Elk van die stammen kent zijn eigen traditie in muziek en dans.

 

Een muziek- en dansgroep van de Fulastam.

 

 

Eén voor één komen de muzikanten naar voren en doen een dans. De wijde witte pofbroeken wapperen prachtig mee. De eerste danser is de derde man van links. Zijn instument heef hij even neergelegd, maar tijdens het dansen blaast hij wel op het fluitje dat aan een koord om zijn nek hangt.

 

 

Wanneer hij weer terug in de rij komt, laat de echte fluitist zijn kunsten zien. Hij blijft tijdens het dansen gewoon doorspelen.

 

 

Na zijn indrukwekkende optreden, komen de twee djembéspelers naar voren. Zij dansen niet, maar brengen een prachtig drumspel ten gehore.

 

 

De djembé is een West-Afrikaanse drum, die je in Gambiaanse muziek ook bij andere stammen ziet. Als je wilt horen hoe fantastisch het klinkt, klik dan op een djembé in de foto hierboven. Er wordt gedrumd door Jalamang Camara en Mamady Danfa, twee Gambiaanse Mandinkadrummers. Het filmpje is niet van Brimstone, maar gevonden op Youtube.

 

Na de djembé’s is de beurt aan de speler van de kalebas. Ook hij blaast daarbij op een klein fluitje, iets dat je veel ziet bij het muziek maken in The Gambia.

 

 

Halverwege zijn dans en spel wordt de kalebas op de grond gelegd en gaat hij erop staan. Uit een klein zakje komt een slang tevoorschijn

 

 

 

Meer muziek en dans uit The Gambia klik dan:  (more…)

Woonboulevard

zondag, maart 23rd, 2008

Drommen Nederlanders gebruiken de paasdagen om eens een kijkje te gaan nemen bij een woonboulevard. Zouden die mensen echt allemaal nieuwe meubels nodig hebben?

 

Brimstone & Co voelen geen enkele aandrang om dat van dichtbij te gaan bekijken, maar wilden zich op dit vlak niet helemaal onbetuigd laten. Met medewerking van Gwen is er vorige week een stofferingswinkel voor de vogels geopend.

 

 

En er is zowaar klandizie. Vanmorgen was duidelijk te zien dat er flink in de voorraad is gegraaid.

 

 

Vrolijk Pasen

vrijdag, maart 21st, 2008

Klik voor de gehele kaart op het haasje

 

De rivier en de bolongs

donderdag, maart 20th, 2008

 

The Gambia is het kleinste land op het Afrikaanse continent. De oppervlakte is slechts een derde van Nederland, ongeveer de provincies Noord-Brabant en Gelderland samen. Gambia wordt aan drie zijden begrensd door Senegal. Van oost naar west meet Gambia ongeveer 320 kilometer. Van noord naar zuid varieert de breedte van 20 tot 50 kilometer. In feite is Gambia een smalle strook land aan weerszijden van de Gambia Rivier.

 

 

De lengte van de Gambia Rivier is 1130 kilometer en daarmee een van de kleinste belangrijke rivieren in West-Afrika. De bron ligt op het Fouta Djallon plateau in Guinee en via Senegal stroomt de rivier door Gambia. Daar mondt hij bij de hoofdstad Banjul uit in de Atlantische Oceaan.

 

 

Banjul heeft de enige haven van het land en is vooral van belang voor de uitvoer van pinda’s, het belangrijkste exportartikel van The Gambia.

 

Het landschap van Gambia bestaat vooral uit droge savanne, maar langs de rivier is de vegetatie weelderig. Het getij van de oceaan heeft tot zo’n 150 kilometer stroomopwaarts nog invloed en door het brakke water groeit er zeer veel mangrovebos langs de oevers en in de inhammen, de bolongs.

 

 

Het uitzicht over de Madina Bolong waaraan het Makasutu Forest ligt. Links wappert de Gambiaanse vlag.

 

 

Brimstone en vriendin J. gaan een tochtje over de bolong maken in een van deze uitgeholde boomstammen. Het lijkt een grote boot voor twee personen maar er gaan maar liefst twee gidsen mee en iemand die de boot peddelt, dus dat kwam helemaal goed.

 

 

De tocht is onbeschrijfelijk mooi. De rust van het water, de onbekende, prachtige vogels. En dan ineens deze vrolijke kinderen. Je zou zo uit de boot springen en mee gaan doen.

 

 

Aan de ene oever het schijnbaar ondoordringbare mangrovebos en aan de andere kant deze tropische begroeiing.

 

 

In de mangrovebossen worden bij laagtij door vrouwen oesters van de wortels afgehaald. Zij waaden in kleine uitgeholde stammen tussen de stuiken door. Een belangrijk produkt voor het land. De grotere oesters gaan naar de hotels en restaurants. De kleinere exemplaren worden gegeten of verhandeld. En zoals in The Gambia gebruikelijk is, wordt er niets verspild. De oesterschelpen, die hier in bergjes op de oever liggen, worden op een houtvuur gebrand en vervolgens vermalen tot poeder. Het poeder wordt gebruikt als cement en als kleurstof in verf. 

Wil je mee naar het Lamin Bolong klik dan:  (more…)

Hotelgasten

dinsdag, maart 18th, 2008

The Gambia is een waar vogelparadijs. Er zijn maar liefst 450 soorten vogels te zien.  Naast veel tropische vogels is het ook de overwinterplek voor allerlei ‘Europese’ soorten, zoals grutto, visarend, regenwulp en tapuit. Gambia telt 14 soorten reigers, 38 soorten roofvogels, 8 soorten ijsvogels, 6 soorten scharrelaars en 9 soorten honingzuigers.

De tuin van het hotel waar Brimstone en vriendin J. vorig jaar verbleven, staat erom bekend dat het een rijke fauna heeft. Het was dan ook heel normaal dat deze roodsnaveltok af en toe een kijkje kwam nemen op het balkon.

 

 

Eén van de attracties van het hotel is, dat elke dag om een uur of 11 de gieren worden gevoerd. Even slaat het je dan angstig om het hart, zou dit de manier zijn om van lastige hotelgasten af te komen? Een soort ultieme Fawlty Towers?

 

 

Rond half 11 cirkelen de gieren boven het hotel en strijken er groepjes neer op de palmen. Een paar komen ook al naar de grond om maar zeker op tijd te zijn.

 

 

Al snel begint het aantal gieren toe te nemen en is het een enorme drukte. Ze trekken zich niets aan van de mensen die naar ze komen kijken, je kunt er gewoon in het gras naast gaan zitten. En dat is leuk om ze eens van zo dichtbij te kunnen bekijken!

 

 

 

Tussen de gieren stappen ook een aantal ibissen rond. Deze ibis wordt ook wel koereiger genoemd.

 

De spanning in de vogelgroep is te snijden. En het is een enorm kabaal als eindelijk de man met het plateau vlees aankomt.

 

En ook Brimstone is opgelucht. Het zijn niet de ledematen van gasten, in ieder geval niet in herkenbare vorm.

 

 

Wil je verder lezen over de gieren en andere hotelgasten, klik dan op:  (more…)